Ana içeriğe atla
Image
STGM'den Duyuru
Share

İzmir'de Engelsiz İlaç Projesi

İlaç kutuları görme engelliler için Brail alfabesi ile etiketlenecek. Görme engellilerin ilaca erişimini kolaylaştırmak amacıyla ilaç kutularına brail alfabesi geliyor. Kabartma harfleri okuyan görme engelliler, ilacını 'aç mı, tok mu', 'akşam mı, sabah mı' içeceğini öğrenecek.

İlaç kutuları görme engelliler için Brail alfabesi ile etiketlenecek. Görme engellilerin ilaca erişimini kolaylaştırmak amacıyla ilaç kutularına brail alfabesi geliyor. Kabartma harfleri okuyan görme engelliler, ilacını 'aç mı, tok mu', 'akşam mı, sabah mı' içeceğini öğrenecek.

İnsan ve çevre sağlığının geliştirilmesi için çalışan ÇEKOOP (Çevreci Eczacılar Kooperatifi), Engelli bireylerin sağlığa, ilaç hizmetine ve danışmanlığına erişebilirliğini artırmak amacıyla "Engelsiz İlaç" Projesini başlatıyor. Proje gönüllü eczaneler tarafından İzmir ve çevresinde pilot olarak uygulanacak olup, 4500 Eczacı ortağı olan EDAK Ecza Kooperatifi tarafından da destekleniyor. İnsan ve çevre sağlığının geliştirilmesi için çalışan ÇEKOOP (Çevreci Eczacılar Kooperatifi), Engelli bireylerin sağlığa, ilaç hizmetine ve danışmanlığına erişebilirliğini artırmak amacıyla "Engelsiz İlaç" Projesini başlatıyor. Proje gönüllü eczaneler tarafından İzmir ve çevresinde pilot olarak uygulanacak olup, 4500 Eczacı ortağı olan EDAK Ecza Kooperatifi tarafından da destekleniyor. Projenin ilk ayağında Görme Engellilere erişilebilirlik amaçlanmaktadır. - 6500 müstahzardan (ilaç ticari ismi) sadece 166 tanesinde kabartmalı yazı bulunan ilaçların Eczacı danışmanlığında her hastaya özel braille alfabesi - kabartma yazıcı cıktısı alınarak ilacın adı, özelliği, kullanım dozu ve son kullanma tarihi ile ilgili hasta danışmanlığı yapılması - Dr. Ecz. Halil Tekiner'in "Türkiye'de Görme Engellilerin İlaç Kullanımları" ile ilgili doktora tezinden yararlanarak alınan verilerle, görme engelli hastaların fitil, şurup gibi zor kullandıkları farmasötik formların gerekirse engelli bireylere özel uygulama materyallerin kullanımının yaygınlaştırılması - Tansiyon aleti, şeker ölçüm cihazı gibi tıbbi cihazların, görme engelli bireylerin kullanımına özgü olanlarının kullanımının yaygınlaştırılması - Touch station adı verilen cihaza 6500 müstahzarın verisinin girilmesi ve barkod yolu ile işitsel olarak kullanılan bu cihazın görme engelli vatandaşlarımız arasında yaygınlaştırılması - Görme engellilerin bilgisayarda kullandığı Jaws adlı programa uygun ilaç bilgi programlarının geliştirilmesi, var olan ilaç bilgi programlarının görme engellilerin kullanabileceği şekilde dizayn edilmesi Projenin ikinci ayağında İşitme Engelli Bireylere erişilebilirlik amaçlanmaktadır. - Engelli bireylerimizin eczanelerimizden sağlık danışmanlığı alabilmesi amacıyla Eczacılarımıza ve Eczane Personelimize işitme dili eğitimin verilmesi Projenin üçüncü ayağında Ortopedik Engelli Bireylere erişilebilirlik amaçlanmaktadır. - Eczanelerimizin engelli dostu eczaneler halini alması ve fiziksel koşullarının iyileştirilmesi Projenin hedeflerı arasında engelli bireylerin ilaç ve ilaç dışı kullandığı özel ürünlerin ( Görme engellilere özgü fitil ve şurup aparatları...) SGK Ödeme listesine alınması gibi hedefleri de var.

Share
İlgili Eğitim