Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

İstanbul’daki Suriyeli Sığınmacıları İzleme Platformu Raporu: Yok Sayılanlar

İstanbul’daki Suriyeli Sığınmacıları İzleme Platformu’na göre, sığınmacılar kötü barınma ve çalışma şartlarında yaşıyor. Kampları güvensiz ortamlar olduğunu ve ayrımcılığa uğrayacaklarını düşündükleri için tercih etmiyor.

İçerik Alınlık Resmi

İstanbul’daki Suriyeli Sığınmacıları İzleme Platformu’na göre, sığınmacılar kötü barınma ve çalışma şartlarında yaşıyor. Kampları güvensiz ortamlar olduğunu ve ayrımcılığa uğrayacaklarını düşündükleri için tercih etmiyor.

suriyeli sığınmacılar
İstanbul’daki Suriyeli Sığınmacıları İzleme Platformu yayınladığı raporda Suriyeli sığınmacıların kampların güvensiz ortamlar olduğunu düşündükleri için İstanbul’a geldiklerini ortaya koydu.

Rapora göre, etnik köken ve dini inançlara dayalı nedenler de en belirleyici faktörlerden biri. Kampların Sünni Arap sığınmacıların ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini belirten platformun yaptığı açıklamaya göre, İstanbul’daki Suriyeli sığınmacılar Kürt ya da başka etnik kökene sahip oldukları veya Alevi oldukları için kamplarda ayrımcılığa uğrayacaklarını düşünüyor.

İstanbul’daki 244 sığınmacıyla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen verilere göre, sığınmacıların kamplara gitmeme nedenleri arasında bir iş bulup çalışma isteği ve kamp koşullarıyla ilgili duyumlar da yer alıyor.

Görüşülen sığınmacıların çoğunluğu Suriye’deki içsavaşın bitmesi durumunda kendi yaşam alanlarına dönmeyi düşünüyor.

Üçte bir ücret

Raporda İstanbul’daki Suriyeli sığınmacılar arasında yapılan çalışmanın sonucunda elde edilen bilgilerin bazıları şöyle:

* Görüşülen yetişkinlerden hiçbirinin resmi çalışma izni bulunmuyor.

* Görüşülen 244 kişinin 54’ü bir işte çalışıyor, ancak sigortaları yok. Çalışanların 16’sı çocuk.

* Kayıtdışı istihdam edilen sığınmacıların çoğunluğu tekstil sektöründe ağır çalışma koşullarında, çok düşün ücretlere çalıştırılıyor.

* Çalışanlar ücretlerini düzenli olarak alamıyor.

* İşten ücretleri ödenmeden çıkartılanlar kayıtdışı çalıştıkları ve çalışma izinleri olmadığı için haklarını arayamıyor.

* İşverenler sığınmacıları Türkiye vatandaşı işçilerin üçte biri ücretlere çalıştırıyor.

* Birçok hanede kadınlar ve çocuklar parça başı işlerde çalışıyor.

* Görüşülen sığınmacıların aylık toplam kazançları üzerinden yapılan hesaplamaya göre çalışan sığınmacı başına düşen ortalama ücret 555 TL.

Destek yokluğu

Platform sığınmacıların çeşitli kurumlara sınırlı sayıda da olsa sosyal destek için başvuru yaptığını ancak olumsuz yanıt aldığını belirtti. Başvuru sayısının azlığı da olumsuz yanıt alan sığınmacıların bu bilgiyi diğerleriyle paylaşmasına bağlandı.

İhtiyaçlarını karşılayamayan ailelerdeki çocuk ve kadınların sokakta yardım toplamaya çalıştıklarının de ifade edildiği raporda, bu kişilerin “Suriyeli dilenciler” gibi aşağılayıcı ifadelerle medyada haber oldukları da vurgulandı.

199 kişi 24 evde

Raporda belirtilen bir başka konu da barınma koşullarına ilişkin. Buna göre, Suriyeli sığınmacıların büyük bölümü (görüşülen 244 kişinin 199’u) kiraladıkları konutlarda, diğerleri çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

199 sığınmacı toplam 24 konutta yaşıyor. Bazı konutlarda birkaç ev ortak bir tuvaleti kullanıyor, çoğunda ayrı bir banyo bulunmuyor. 24 konuttaki toplam oda sayısı 56; her 8,5 kişiye bir banyo ve bir tuvalet düşüyor.

Sığınmacılara emsallerine göre yüksek bedeller karşılığı kiralanan yerlerin çoğu yeterli günışığı almayan, nemli ve yeterli hijyen koşullarına sahip değil. (YY)

* İstanbul’daki Suriyeli Sığınmacıları İzleme Platformu’nun bileşenleri: Eşit Haklar için İzleme Derneği, Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Merkezi, Hayata Destek Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi, Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Şubesi, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Derneği.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Yüce Yöneybianet

İlgili Dosyalar:

  1. suriyeli sığınmacılar [JPG] [30.74K]
Share
İlgili Eğitim