Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"İnternet Kurulu raporu, filtreyi destekleme amaçlı"

Alternatif Bilişim Derneği, 22 Ağustos'tan itibaren internet erişimini engelleyecek merkezi filtre uygulamasını eleştirdi. İnternet Kurulu'nun konuyla ilgili hazırladığı önerileri "maksatlı" bulduğunu açıklayan bir değerlendirme yayınladı.

İçerik Alınlık Resmi

Alternatif Bilişim Derneği, 22 Ağustos'tan itibaren internet erişimini engelleyecek merkezi filtre uygulamasını eleştirdi. İnternet Kurulu'nun konuyla ilgili hazırladığı önerileri "maksatlı" bulduğunu açıklayan bir değerlendirme yayınladı.

Alternatif Bilişim Derneği 22 Ağustos'ta hayatımıza girecek olan merkezi filtreleme sistemi hakkında yayınlanan İnternet Kurulu'nun (İK) raporunu değerlendirdi.

Alternatif Bilişim Derneği'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, söz konusu rapor için "kamuoyunun beklentilerinin çok uzağında olmasının yanı sıra yanıltıcı bilgilerle dolu" deniyor.

Dernek konuyla ilgili olarak daha önce hem kendilerinin hem de ilgili birçok sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen İK toplantısında ortaya konulan fikirlerin çoğunun göz ardı edildiğini vurguluyor:

"Hepimizin ortak fikri devlet eliyle merkezi filtrenin kesinlikle kabul edilemeyeceği, yapılan düzenlemenin her açıdan problemli olduğu ve derhal geri çekilmesi gerektiğiydi. Fakat İK'nın önerisi düzenlemenin yeniden yazılması ve merkezi filtreleme sisteminin devam etmesi yönündedir."

Bu durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayan dernek, rapordaki maddi hatalara dikkat çekiyor ve bunların "merkezi filtreyi destekleme amaçlı" olduğunu anlatıyor.

İK raporunun merkezi filtre sistemini "yaygın ve gerekli bir uygulama" olarak göstermesinin eleştirildiği yazıda, pek çok ülkenin filtre dışında seçenekler yarattığı vurgulanıyor. Ayrıca, İK raporunda filtre uygulandığı söylenen ülkelerdeki uygulamalara dair açıklamalar da yer alıyor:

"Adı geçen ülkelerin hiçbirinde bizdeki 'merkezi filtreleme' sistemi yoktur. Bazılarında yasal olarak, bazılarında gönüllü olarak erişim engellemesi yapılmaktadır. Raporda kaynak gösterilen OECD raporuna göre de, 'merkezi filtreleme' sadece Türkiye'de zorunluluktur.

ABD'deki filtreleme ise ev kullanıcılarını kapsamamaktadır. Sadece okullara ve kütüphanelere filtre için fon verilmektedir.

'Filtreleme İspanya'da Yasal Zorunluluk' ifadesi de doğru değildir. Zorunlu olan, bilinçlendirmedir, kullanım değil."

Raporun başka ülkelerdeki uygulamaları "maksatlı aktararak" Türkiye'de uygulanması planlanan sisteme "destek aramaya" çalıştığının vurgulandığı yazı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın da (AGİT) devlet eliyle filtreyi önermediği saptamasını da içeriyor: "AGİT, gönüllü filtre uygulaması önermektedir. Ki bu tür yazılımlar halen Türkiye'de yazılım endüstrisinde mevcuttur."

İnternet erişiminin temel bir insani hak olduğunu vurgulayan Alternatif Bilişim Derneği, devlet eliyle merkezi filtre uygulamayı sansür olarak değerlendiriyor ve çözümün eğitim ve bilinçlendirmede olduğuna dikkat çekiyor.

http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/131741-internet-kurulu-raporu-filtreyi-destekleme-amacli

Share
İlgili Eğitim