İnternet erişimi ile ilgili Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na olağanüstü yetkiler tanıyan yeni düzenleme dün Meclis’te kabul edildi. Yasa halini alması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzası gereken düzenlemelerde 10 madde öne çıkıyor.
2- Sansür, URL adresi tabanlı yapılabilecek
3- Yer sağlayıcı yurtdışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecek.
4- Hâkimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. “Zararlı” içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL arasında günlük para cezası kesilecek.
5- Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak bir-iki yıl saklanacak.
6- TİB başkanına internet sitesi erişim engelleme yetkisi verilecek.
7- Birliğe gönderilecek olan “erişimin engellenmesi kararı” 4 saat içinde uygulanmak zorunda.
8- Erişim Sağlayıcıları Birliği, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak.
9- Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı tek tek fişlenecek.
10- İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek.
“Türkiye’nin İnternet Rejimi İnsan Haklarına Aykırı”
Torba Yasa Teklifi içerisinde kabul edilen maddelerin LGBTİ’leri (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) nasıl etkileyeceğini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’a sorduk. İnternet düzenlemesinin herkesi etkileyeceğini belirten Altıparmak, “ahlak bekçiliği daha da artacak” dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile birlikte bir değerlendirme raporu hazırlayan Altıparmak, “Türkiye’deki internet rejiminin hem anayasaya hem de uluslararası insan haklarına aykırı olduğuna” dikkat çekti.
Altıparmak, anahtar kelimeler üzerinden yapılacak kısıtlamaların lezbiyen, gey, biseksüel ve trans kelimeleri üzerinde bir sınırlama getirmeyeceğini ifade ederken sitelerden içerik kaldırma taleplerinde bulunulabileceğini ekledi.
Kaynak: Kaos GL
İlgili Dosyalar:
- haber fotoğraf [JPG] [10.74K]