Doğa savunucuları ve uzmanlar uzun yıllardır madenin yer seçimi ve uygulanan altın elde etme yönetimiyle ilgili sakıncaları dile getirmektedir. Ancak bu bilimsel ve hukuki hatalara dair uyarılar dikkate alınmamış, yargı kararları uygulanmamış üzerine şirketin vergi borçları silinerek, kapasite artışına izin verilmiştir.
Aktif fay hattı üzerinde bulunduğu söylenen Çöpler Altın Madeni'nde yaşananlar toprak, su, atmosfer ve tüm biyolojik çeşitliliğe zarar verecek faaliyetlerin insan sağlığı ve yaşamı için tehdit oluşturduğunun açık bir örneğidir. Başta siyanür ve sülfürik asit olmak üzere çok sayıda tehlikeli kimyasal madde içeren “pasa”nın, doğal çevreye ve insan sağlığına vereceği zararın önlenebilmesi için alınan önlemlerin bilimsel gereksinmelere yanıt verecek nitelikte olması ve şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir.
Anagold Madencilik Şirketi tarafından işletilen ve iki yıl önce siyanür sızıntısıyla da gündeme gelmiş olan İliç Altın Madeni hemen kapatılmalı ve bu felaketten sorumlu olan kişilerin gerekli cezayı alması için hukuki süreç başlatılmalıdır.