Şubat 2021-Ağustos 2023 tarihleri arasında yürütülecek I-Save Projesi; Avrupa Komisyonu tarafından Erasmus Plus programı kapsamında finanse ediliyor ve Türkiye, İrlanda, Yunanistan ve Almanya’daki STK’Lar tarafından yürütülüyor.
Haklarının farkına varmak ve vardırmak!
17-25 yaş arasındaki genç mülteci ve göçmenleri projenin merkezine koyarak, anlamlı bir gençlik katılımını hayata geçirmeyi esas alan proje ile göçmen ve mülteci gençlerin de yaşadıkları topluma duyarlı bir farkındalık geliştirerek, insan haklarının korunması, geliştirilmesi ve mülteci ve ev sahibi toplum üyesi gençlerin bilinçlendirilmesine katkı koymaları hedefleniyor.
4 ülkede yaşayan mülteci gençler
Türkiye'de yaşayan geçici ve uluslararası koruma altındaki genç sayısı 1,7 milyon iken, Yunanistan'da yaşayan mülteci genç sayısı 29.459’a, Almanya'da ise 26.500’e ulaşmış durumda. İrlanda'da ise doğrudan hüküm merkezlerinde yaşayan 749 mülteci genç bulunuyor. Bu gençlerin her birinin deneyimleri karmaşık ve biricik olsa da hepsi ayrımcılığa, marjinalleşmeye ve sömürüye maruz kalmaları sebebiyle ortak paydada buluşuyor.
Proje ortakları
Proje ortakları Türkiye’den İGAM, İrlanda’dan The Gaiety School of Acting ve The Scoop Foundation, Yunanistan'dan Greek Forum of Refugees ve Almanya’dan Freiwilligen-Zentrum; genç katılımcıları en iyi şekilde destekleyebilmek için mülteciler ve gönüllülerle çalışma, insani yardım, insan hakları, drama ve oyunculuk alanlarında edindikleri becerileri karşılıklı aktaracak ve kullanacaklar.
Komiteler hangi alanlarda çalışacak?
Projenin ortak kuruluşlarının bulunduğu dört ülkeden genç mülteci ve göçmenlerin oluşturduğu komiteler, insan hakları konusunda farkındalığı artırmak için şu faaliyetlerde bulunacaklar:
- Gençlere yönelik insan hakları temalı dijital içerik ve platform oluşturmak
- Genç mülteci ve göçmenlerle çalışan gençlik çalışanları için bir kılavuz hazırlayarak, bu grubun savunuculuk becerilerini güçlendirmek
- Genç mülteciler için öz savunuculuk eğitimleri düzenlemek
- STK'lara, genç mültecilerle birlikte çalışmaları konusunda kendi çerçevelerini oluşturmaları için öneriler sunmak
Projenin logosu komite üyesi genç mülteciler tarafından tasarlanmıştır.