Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Homofobi karşıtları Kars’ta buluştu

Homofobi Karşıtı Buluşma bu yıl ilk kez Kars’a da taşındı. Yerel program kapsamındaki program, 26 Mart Cumartesi günü, Toplum Gönüllüleri’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Namık Kemal Evi’ndeki Bulusma’ya, çoğunluğu Kafkas Üniversitesi öğrencisi 30 kişi katıldı.

Homofobi Karşıtı Buluşma bu yıl ilk kez Kars’a da taşındı. Yerel program kapsamındaki program, 26 Mart Cumartesi günü, Toplum Gönüllüleri’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Namık Kemal Evi’ndeki Bulusma’ya, çoğunluğu Kafkas Üniversitesi öğrencisi 30 kişi katıldı.

Kars Toplum Gönüllüleri’nden Hasan Çiçek’in modere ettiği Kars Buluşma programı üç saat sürdü. Kaos GL’den Ali Erol, eşcinselliğe “günah”, “suç”, “hastalık” yaklaşımlarının nasıl seyrettiğini ve bu politikaların homofobiyi nasıl kurumsallaştırdığını anlattı. Eşcinselliğe yönelik bu yaklaşımların Türkiye’deki seyrini anlatırken, eşcinselliğn Türkiye’de “suç” olarak tanımlanmadığı halde ayrımcı uygulamaların nasıl ortaya çıktığı ve hangi alanlarda nelere yol açtığını; LGBT bireylerin maruz kaldığı ayrımcı uygulamaları katılımcıların soruları ile açtı.

“İsterdim ki üniversitemizde de böyle bir etkinlik yapsaydık”

Homofobi Karşıtı Buluşma’yı kampüste düzenleyememekten yakınan Toplum Gönüllüleri’nden öğrenciler, çeşitliliği önemsemenin, ayrımcılık karşıtı olmanın sözde kalmaması gerektiğini söyleyip, yüz yüze gelmenin önemli olduğunu belirttiler.

Buluşma’ya katılan öğrencilere düşüncelerini sorduk.   

Mehmet Hayri: “Benim için epey eğlenceli geçti, eşcinsellerle ilgili daha çok şey öğrendim. Medya ve nefret söylemi beni çok düşündürtü, önyargıların kırılması için konuşma kültürünün geliştirilmesine inanmaktayım. Bu tür etkinliklerin devamını dilerim…”

Murat Akıl: “Ali bey cesaret ve samimiyetle bu konuda bizi bilgilendirdi, biz de saygı ve sevgi çerçevesinde onu dinledik. Kafamızdaki sorulara cevap bulmaya calıştık. Yani güzel zaman geçirdik, insanları farklılıklarından dolayı ötekileştirmektense yaradılanı sevdik yaradandan dolayı felsefesiyle Toplum Gönüllüleri olarak güzel zaman geçirdik.”

Leman Önder: “Homofobi karşıtları buluşmasında, üniversite ögrencilerinin yoğun katılımı, bu konuyu ciddiye almaları, konu ile ilgili merak ettiklerini sormaları toplumun birşeyleri kabullenmeye başladığını, yadırganacak dışlayacak birşeyin olmadığını anladıklarını gösterdi bana. Toplantı güzeldi ve bana göre çok önyargısı olan bikaç arkadaşım da bu etkinlikle önyargılarının doğru olmadığını, yanıldıklarını anladılar. Etkinlik amacına ulaşmış oldu böylelikle.”

Zehra Batgi: “Bir toplumda mutlaka egemen sınıf kendinden farklı olanı her zaman dışlamaya çalışır ya da asimile etmeye çalışır. Saygı asıl olan bireyi o farklılığıyla yaşatmaktır. Birey anlatmalı konuşmalı, kendisinden farklı olana dokunmalı. Sevinçliyim böyle bir etkinliğe katıldığım için. İsterdim ki üniversitemizde de böyle bir etkinlik yapsaydık, belki daha çok kişi gelirdi ve önyargıları kırılırdı. Zamanla bu da olabilir…”

Derya Karaduman: “İnsan olmanın verdiği o güzelliği yaşatmak adına, birey kendini nasıl hissediyorsa kendisinin o olduğu, onun bu farklılığının yok edilemeyeceğini, medyanın farklılıklar üzerinde nasıl terör estirdiğini, farklılıkları nasıl dışlayıcı bir biçimde topluma gösterdiklerini, sevmediklerimizin bizim gibi insanlar olduğunu nasıl da bize unutturduklarını şimdi daha iyi anlıyorum. Bu tür etkinlikler bize çok sey katıyor, bilinçleniyoruz. Özgüvenimiz artıyor. Çok teşekürler herşey için.”

Sidar Yumlu: “Artık sorgulamalıyız, eleştirmeliyiz, inandıklarımızı ve inanmadıklarımızı. Medyanın ya da farklı unsurların etkisinde kalmadan kendi önyargılarımızın esiri olmamalıyız. Farklılıklarımıza dokunmalıyız, yaşama karşı cesur olmalıyız. Sevmek zorunda değiliz ama bu farklı olanın yaşam hakkına saldırmak anlamına gelmemeli.”

Yılmaz Akkaya: “Toplum gönüllüsü gençler olarak her zaman ‘farklılıklara saygı’ ilkesini çok önemsiyoruz ve çoğu zaman toplantılarda, eğitimlerde eşcinsellerin de aramızda olabileceğini, bunun bir zenginlik olduğunu vurgularız. İşte Homofobi Karşıtları Buluşması da bunun en güzel somut örneği. Çok verimli ve keyifli bir buluşmaydı. Artık şunu söyleyebilirim, bizlerin bir arada olmaya, birbirimizi dinlemeye ve anlamaya, empati ve diyalog kültürünü geliştirmeye ihtiyacımız var!”

Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’yı, 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Gün vesilesiyle 6 yıldır organize eden Kaos GL, 90'lı yılların başından beri ayrımcılığa karşı LGBT bireylerin insan haklarının geliştirilmesi yönünde sosyal, kültürel ve akademik alanlarda etkinlikler düzenliyor.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, Mart, Nisan ve Mayıs ayları boyunca toplam 18 şehirde homofobi karşıtları ile buluşacak. Buluşma, 22 Mayıs günü Ankara’daki Homofobi Karşıtı Yürüyüş ile sona erecek.

http://www.kaosgl.org/icerik/homofobi_karsitlari_karsta_bulustu

Share
İlgili Eğitim