Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Her an sokak ortasında işkence görebilirsiniz!

Türkiye’de onlarca polisin tek bir vatandaşı öldüresiye dövmesi, son günlerde polislerin popüler işkence yöntemleri arasında.

İçerik Alınlık Resmi

Türkiye’de onlarca polisin tek bir vatandaşı öldüresiye dövmesi, son günlerde polislerin popüler işkence yöntemleri arasında.

ihd

İnsan hakları savunucuları halkı işkenceye karşı duyarlı olmaları konusunda uyarıyor. TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın şu sözleri ise önemli: “Sokakta onlarca polis tarafından dövülenlerden biri de biz olabiliriz.”

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü” olarak belirlenen 26 Haziran, Türkiye’de işkence vakalarının yoğunlaştığı bir dönemde karşılandı. İşkence suçu giderek yaygınlaşıyor ve artıyor. Özellikle işkence yapan devletin kolluk kuvvetinden ise cezasızlık yüksek seviyede. Ceza ise, kolluk kuvvetine mukavemet ettiği gerekesi ile işkence gören kişilere yağdırılıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yöneticileri İHD Genel Merkezinde düzenledikleri basın toplantısında İşkence Görenlerle Dayanışma ve İşkenceye Karşı Mücadele Günü’nde halkları dayanışmaya davet etti. Toplantıda 2011 ve 2012 yıllarına ait işkence verileri de paylaşıldı.

CEZAEVİNDE İŞKENCE ARTTI

Verilere göre işkence Türkiye’de ve pek çok ülkede devletler tarafından insanlık dışı bir yıldırma, sindirme ve cezalandırma yöntemi olarak  kullanılıyor. İşkenceciler cezasız kalıyor. İşkenceyi mümkün kılacak yasal düzenlemeler yapılıyor. Bilim ve teknolojiden işkence yöntemlerini geliştirmek için yararlanılıyor.   İHD verilerine göre cezaevinde işkence sayısında son dönemde artış var. Cezaevlerinde doluluk oranları arttıkça, işkence türlerinde de artış yaşanıyor. Pozantı ve Şanlıurfa Cezaevleri bu örneklerden sadece ikisi.

6 AYDA 4 KİŞİ GÖZALTINDA YAŞAMINI YİTİRDİ

TİVH’nin rehabilitasyon merkezine 2011 yılında 519 kişi, 2012 yılı içinde ise 167 kişi başvurdu. 2011 yılında 5 kişi, 2012’nin ilk 6 ayında ise 4 kişi cezaevinde yaşamını yitirdi. 2011 yılında toplam 616 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Bunlardan 601’i kolluk güçleri tarafından işkence görenler. 2012 yılında 21 Hazirana kadarki süreçte, 319 kişi işkenceye maruz kaldı. İHD’ye göre ise 2011 yılında 310 kişi gözaltında 517 kişi ise serbest olmak üzere 827 kişi işkenceye maruz kaldı.

FİNCANCI: ‘GÜVENLİK ALGISI PARANOYA HALİNE GELDİ’

TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türkiye’de artan işkenceyi “güvenlik algısının paranoya haline gelmesi” ile ilişkilendirdi. Fincancı, Türkiye’nin bu konuda İsrail ve ABD ile yarıştığına dikkat çekerek, “İşkence suçu yaygınlaşıyor ve artıyor. Bize yapılan başvurularda da artış var” dedi. Yargının aldığı tutumun önemli olduğunu ifade eden Fincancı, “İşkence karşısında memura mukavemet ve kamu malına zarar verme iddiasıyla işkence gören kolluk görevlileri başvuru yapıyor. İşkence iddiasıyla yapılan başvurular kabul edilmezken, işkence yapanların başvuruları hemen kabul ediliyor” diye konuştu. Vatandaşları işkence görenlerle dayanışma içinde olmaya davet eden Fincancı, “dayanışma için Türkiye’de yaşayan herkese çağrı yapmalıyız. Çünkü her gün onlarca polis tarafından sokaklarda dövülenlerden biri biz de olabiliriz” dedi.  

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise AKP Hükümetinin işkenceyi görmezlikten geldiğini ifade ederek, “İlk önce işkenceyi görmeleri gerekir. İşkenceyi yok saymak cezasızlık kültürünü besleyen bir tutumdur” dedi. İşkencenin Türkiye’de her an herkesin başına gelebileceğini söyleyen Türkdoğan, “İşkenceye uğrayanlar seslerini yükseltmeli ve mücadeleyi sürdürmeye devam etmelidir” diye konuştu.

http://www.evrensel.net/news.php?id=31605

İlgili Dosyalar:

  1. ihd [JPG] [72.33K]
Share
İlgili Eğitim