Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Her Belediyeye En Az Bir LGBTİ

Onur Haftası'nda LGBTİ dostu belediyeler, sosyal belediyecilik, yerel yönetimlerde LGBTİ çalışmaları konuşuldu. Nilüfer Belediyesi'nden Kızılaltun, Mersin'den Şahin ve Beşiktaş Belediyesi'nde açık bir LGBTİ olarak çalışan Çakmak anlattı.

İçerik Alınlık Resmi

Onur Haftası'nda LGBTİ dostu belediyeler, sosyal belediyecilik, yerel yönetimlerde LGBTİ çalışmaları konuşuldu. Nilüfer Belediyesi'nden Kızılaltun, Mersin'den Şahin ve Beşiktaş Belediyesi'nde açık bir LGBTİ olarak çalışan Çakmak anlattı.

LGBTİ Onur Haftası kapsamında “Yerel Yönetimler: Siyaset ve LGBTİ” panelinde Bursa Nilüfer Belediyesi’nden Canan Kızılaltun, Beşiktaş Belediye Meclisi adayı Sedef Çakmak, Mersin 7Renk’ten Tuna Şahin, ve Morel Eskişehir’den Tolga Uyanık yerel yönetimler ve seçimlerdeki deneyimlerini paylaştı.

Beş siyasi partiden 30 Mart 2014 seçimlerinde 12 LGBT aday çıkmıştı. SPoD LGBTİ Derneği’nin LGBT dostu belediyecilik protokolünü imzalayan 40 belediye başkan adayı vardı. Şimdi İstanbul’da seçimleri kazanan üç, Mersin’de bir belediye LGBT dostu belediye olmak yolunda ilerliyor.

lgbti- yerel

Yerel seçimlerle LGBTİ’ler aktif siyasete katıldı

Moderatör Deniz Şapka, SPoD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) olarak siyasi alanda görünürlük için mücadele ettiklerini, 30 Mart seçimleri ile bunu kısmen başardıklarını söyledi.

Şapka, “Son seçimler ile aktif olarak siyasete dahil olmaya başladık” derken, LGBTİ’ler için siyaset okulu, LGBTİ dostu bir belediyecilik protokolü gibi çalışmalardan bahsetti ve sözü Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi’nden Canan Kızılaltun’a verdi.

LGBTİ’leri de gözeten sosyal belediyecilik

Kızılaltun, son zamanlarda Nilüfer Belediyesi’nde ve Kent Konseyi’nin genel kurulunda, kadın ve özellikle engelli ve LGBTİ bireylerin yürütmeye katılımı ve seçim kotalarını tartıştıklarını söyledi.

Nilüfer Belediyesi, Eşitlik Birimi’ni kuran ilk belediye; ve yıllar önce yüzde 50’lik kadın kotası uygulamasını koydu. Nilüfer Belediyesi kadın, engelli ve dezavantajlı grupları göz önünde bulundurarak “sosyal belediyecilik” modelini benimsiyor. Kızılaltun, “Belediyede, bir belediyenin beş yıllık anayasası olan stratejik planın, bütçelemenin ve performans göstergesinin cinsiyete ve dezavantajlı gruplara, ve son olarak da LGBTİ bireylere duyarlı yapıyoruz. Bütçemizi de bu gruplara eşit harcıyor muyuz? Buna bakıyoruz. Daha sonra da üst yönetime ve altta çalışanlara kabul ettirilmesi gerekiyor” dedi.

Belediye broşürlerinde LGBTİ

SPoD siyaset okulundan ve Morel Eskişehir’den Tolga Uyanık,  çeşitli STK ve belediyelerden oluşan Eskişehir Eşitlik Platformu’nun (ESEP) çalışmalarından bahsetti.

SPoD’un belediyecilik protokolüne benzer bir ESEP metni hazırladıklarını ve imzaya açtıklarını ve parti temsilcilerine ulaştıklarını söyleyen Uyanık, “Eskişehir Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyesi’nde imzalar topladık ve bu belediyelerin kendi broşürlerine ESEP’in çabaları ile LGBTİ ve kuir teoriye ilişkin açıklamalar eklendi” dedi.

Mersin’de LGBTİ kültür evi

BDP’den Yenişehir belediye meclisi adayı olan Tuna Şahin,  yüzde 10 barajını geçemediğini ama platformdaki genel transfobiyi trans bir birey olarak yendiğini ekledi.

Mersin Akdeniz Belediyesi’nin LGBTİ dostu protokolünü imzaladığını söyleyen Şahin, feminist hareketten gelen eşbaşkan Yüksel Mutlu’yla beraber çalıştıklarını belirtti.

Şahin’in anlattığına göre Mersin’de bazı kullanılmayan binalar LGBTİ ve kadın örgütlerine açılacak. Ayrıca Akdeniz’de LGBTİ kültür sanat evi de yapılacak. Şahin, Büyükşehir Belediyesi içinde de Gökkuşağı Yaşam Evi için çaba sarfedeceğini söyledi. İştar Kadın Merkezi ile beraber çalışmayı sürdüreceklerini, kadın arkadaşlara toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve kimlik konusunda eğitim vereceklerini belirtti.

Belediye çalışanı bir LGBTİ anlatıyor

Son sözü ise Beşiktaş Belediye Meclisi adayı olan, fakat otuz oy ile seçilemediğini söyleyen Sedef Çakmak aldı. Çakmak, bir belediye binasında LGBTİ yerel yönetim konferansının yapılmasının 10 yıllık aktivist geçmişinde çok büyük bir adım olduğunu söyleyerek söze başladı.

Çakmak “Bir belediyenin içinde LGBTİ bireyler olduğu sürece politikacılar bunları görmezden gelemezler. Biz kısaca bunu demeye çalışıyoruz. Bu sosyal belediyecilik ile de örtüşen bir şey. Türkiye’de daha önce yapılmamış ve var olmayan bir şey yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Çakmak, açık eşcinsel kimliği ile seçimin ardından belediye başkanının danışmanı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Görünürlük kadar meclise girmek ve aktif politika yapmanın mücadelesini veriyor, CHP kadın ve gençlik kollarıyla, belediye başkanıyla yakın olarak çalışıyor ve büyük destek gördüğünü belirtiyor.

Dila Gürses, bianet

İlgili Dosyalar:

  1. lgbti- yerel [JPG] [91.94K]
Share
İlgili Eğitim