Özel İhtiyaçları Olan Mahpuslar ve İlgili Sivil Toplum Örgütleri Ağı projesi kapsamında, İtalya Padova’da Due Palazzi, Roma’da Rebibbia Hapishanelerini gezildi ve mahpuslarla çalışan bazı sivil toplum örgütleriyle görüşüldü. Gözlemlerin paylaşılması için 1 Nisan 2015, saat 16.00’da, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Kampüsü’nde bir sunum yapılacak.
23-27 Şubat 2015’te, Özel İhtiyaçları Olan Mahpuslar ve İlgili Sivil Toplum Örgütleri Ağı projemiz kapsamında, İtalya’daki ortağımız Agenfor’un kurduğu bağlantılarla Padova’da Due Palazzi, Roma’da Rebibbia Hapishanelerini gezdik ve hapishanelerin içinde, mahpuslarla çalışan bazı sivil toplum örgütleriyle görüştük.
Gözlemlerimizi ve izlenimlerimizi; mahpuslar, insan hakları, lgbti, engelli ve yabancı bireyler hakkında çalışan, çalışmak isteyen, ilgilenen, merak eden, söyleyecekleri olan herkesle paylaşmak istiyoruz.
1 Nisan 2015, saat 16.00’da, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Kampüsü’nde sunum yapacağız.
Ayrıca, Mayıs ayı içinde, engelli, LGBT ve yabancı mahpuslar başta olmak üzere, hapishaneleri ve özel ihtiyaçlı mahpusların durumunu, akademi ve sivil toplumun konuya katılımını tartışacağımız bir konferans düzenleyeceğiz. Buna İtalya’da ziyaret ettiğimiz ortağımız Agenfor ve ilgili STK’lardan temsilciler de katılacak. Konferansın ardından, yapılan sunumlar kitap halinde yayınlanacak.
Konferans, üniversite öğrencileri dahil olmak üzere, ilgilenen herkesin katılımına açıktır. Konferansa sunum ve yazılarla katılmak isteyenler, 1 Nisan toplantısına gelmeniz birlikte neler yapabileceğimizi konuşmak açısından da iyi olacak.
İtalya seyahati katılımcıları:
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği TOHAD’dan Süleyman Akbulut ve Sefa Dülgeroğlu (engelliler),
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden (SPoD) Av. Rozerin Seda Kip (LGBTİ)
Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) Av. Ramazan Demir (yabancılar)
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Sibel Yardımcı (sosyolog)
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) Mustafa Eren, Zeynep Alpar (proje ekibi) ve Aytekin Yılmaz (dernek adına).
Kısaca…
Padova’daki Due Palazzi Hapishanesi, İtalya’da en kalabalık yabancı mahpus nüfusunun bulunduğu hapishane, müdür son olarak mahpusların yüzde 50’sinin yabancı olduğunu söyledi. Burası aynı zamanda İtalya’nın en iyi hapishanelerinden biri, içeride kurulmuş pasta fırını, bisiklet fabrikası, dijital atölye, cilt atölyesi gibi alanlarla isteyen mahpuslara dışarıdakine eşit asgari ücret (ayda 1000 euro) ve sigortayla çalışma imkanını veriyor. Bu hapishanede okula devam etmek ve içeri girip çıkan gönüllülerle dergi çıkarmak da mümkün.
Roma’da Rebibbia Hapishanesi içinde çalışma yürüten yirmi sivil toplum örgütü var. Ameliyat geçirmemiş trans kadınların, erkeklere ait bölümde ayrı bir koridorda yaşadığı bu hapishanede trans ve engelli mahpusların koğuş alanlarını da görebildik.
Roma Belediyesi’nin mahpusların ve eski mahpusların topluma katılımıyla ilgili çalışmaları var. Onarıcı adalet kavramı, uyuşturucu kullananların hapsedilmesi yerine tedavisi üzerine çalışan STÖ’lerden bilgi aldık. İtalyan Anayasası, sivil toplumun hapishanelerde çalışma yapmasını desteklemekten öte, görev kılıyor. Şartları uygun bulunan mahpusların her ayın birkaç gününü hapishane dışında geçirmesi için düzenlenmiş evler var (halfway house / casa familia) ve bunlardan, sivil toplum örgütü PID tarafından idare edilen birini gezme imkanı bulduk.
Kesişen sorunları ve çok farklı çözüm yollarını konuşmak için, 1 Nisan 2015 saat 16’da, Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Kampüsündeyiz.
Duyuruyu yaygınlaştırabilirseniz seviniriz, afişi çoğaltıp kullanabilirsiniz.
Toplantı Programı:
16.00 – 16.20 İtalya’da gidilen hapishanelerin kısa tanıtımı ve görüşülen STK’ların çalışmaları- Zeynep Alpar, CİSST
16.20 – 16.40 Türkiye’de ve İtalya’da İşçi Mahpuslar ve Padova Due Palazzi Hapishanesi – Mustafa Eren, CİSST
16.40 – 17.00 Roma Rebibbia Hapishanesi, LGBTİ Mahpuslar – Av. Rozerin Seda Kip, SpoD
17.00 – 17.20 Engelli Mahpuslar – Süleyman Akbulut, TOHAD
17.20 -17.40 “Casa Familia” – “Halfway House”: Hapishanenin Dışında, Mahpuslar İçin Evler Sibel Yardımcı, MSGSÜ
Ara
18.00-19.00 Olumlu örnekler, eksik yönler, sorular, tartışma