
Eğitim: Sivil gazetecilikten insan haklarına
Projenin eğitim alanındaki çalışmaları bilişsel ve psikososyal güçlendirme ilke ve esaslarıyla dijital öğrenme ve dijital katılıma dayalı gerçekleşti. Bu kapsamda “İnsan Hakları Eğitimleri” ve “Sivil Gazetecilik Eğitimleri” olmak üzere toplamda 12 eğitim modülü geliştirildi.
Farkındalık ve uygulama için İzleme
Projede İzleme faaliyetleri ile üniversite öğrencisi gençlerin insan hakları ihlalleri ve politikaları alanlarında izleme ve uygulama faaliyetlerinin artırılması hedeflendi. Bu doğrultuda proje uygulama dönemi boyunca 237 gencin katılımıyla 21 İzleme Toplantısı; 227 gencin katılımıyla 3 İzleme Çalıştayı gerçekleştirildi.
Savunuculuk: Dijital katılımla gençler sahada
Projenin Savunuculuk faaliyetleri ise üniversite öğrencisi gençlerin insan hakları ihlalleri ve politikaları alanlarında savunuculuk faaliyetlerinin artırılması üzerine şekillendi. Bu kapsamda 80 gencin katılımıyla 7 proje ilinde 7 Eşitlik Toplantısı ve 75 gencin katılımıyla Ankara’da 1 Savunuculuk Çalıştayı gerçekleştirildi.
Haklar Projesi hakkında
Avrupa Birliği’nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DIHAA) programı kapsamında desteklenen proje, Gençlik Servisleri Merkezi Derneği, Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı ortaklığında yürütüldü. Projede 3 yıl boyunca 7 proje ili olan Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Mardin, Diyarbakır ve Samsun başta olmak üzere Türkiye genelinde kırılgan gruplardan gençlere yönelik din/inanç, toplumsal cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık vakalarını ve insan hakları ihlallerini önlemek amacıyla çalışıldı.