"Okuldan Haber Odası'na" programının ikinci gününde Haber-Sen'i ziyaret eden gazeteci adayları, özgür bir basın için sendikal mücadelenin önemi konusunda bilgi aldı.
Okuldan Haber Odasına (OHO) programının ikinci gününde katılımcılar Haber-Sen'i ziyaret etti.
Günün ilk iki oturumunda Türkiye İnsan Hakları Vakfı'ndan (TİHV) Ümit Ünüvar ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç.Dr. Sevilay Çelenk hak haberciliği, hak örgütleri ve medya ilişkisi üzerine konuştu.
"Farklılıklara duyarlı olmalı"
Haber-Sen 8 no.'lu Beyoğlu Şube Başkanı Engin Başçı, Genel Merkez Denetleme Başkanı Mehmet Demir ve Şube Sekreteri Bektaş Saltık katılımcıları karşıladı.
Demir, grev, toplu sözleşme hakkı ve demokratik, özerk bir basın için sendikal mücadelenin önemini vurguladı. Demir, TRT'nin bir kamu hizmeti kuruluşu olduğunu ve bu yüzden Türkiye coğrafyasında bulunan tüm farklılıkları yansıtmak ve ülkenin her köşesine ulaşmakla yükümlü olduğunu belirtti.
"Bu ülkede kadınlar, engelliler, Kürtler, Ermeniler, eşcinseller dezavantajlı gruplarsa tüm basın bir kamu hizmeti olarak bu konulara karşı duyarlı olmalıdır."
Demir, TRT'de de sansüre karşı editoryal bağımsızlık için mücadele ettiklerinin altını çizdi.
Reformlar ve haklar
"hak haberciliği", "hak örgütleri ve medya ilişkisi" konulu sunumlarla devam edildi.
İsveç'in Ankara Büyükelçiliği'nden İsveç-Türkiye İşbirliği Birinci Sekreteri ve SİDA'da Strateji Uzmanı Annika Palo İsveç'in Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesine çok olumlu yaklaştığını, bunun için özellikle adalet, insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında Türkiye'ye destek verdiklerini söyledi.
Palo, bianet'in destek verdikleri kuruluşlar arasında çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Ünüvar: Medya İhlalin Görünürlüğünde önemli
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) adına konuşan Adli Tıp Uzmanı Ümit Ünüvar TİHV'in 80 sonrası dönemde işkence görenlerin rehabilite edilmesi fikriyle kurulduğunu belirtti.
70'lerde ve 80'lerde uygulanan "geleneksel" işkence yöntemlerinin azaldığını, fakat bugün de kimyasal madde kullanmak, psikolojik baskı uygulamak gibi farklı işkence biçimleriyle karşılaşıldığını vurgulayan Ünüvar, hak örgütlerinin ve tüm aktivistlerin mücadeleleriyle faillerin görünür kılınmasında ve işkencenin azalmasında büyük yol kat edildiğini belirtti.
Haber etiği yeniden sorgulanıyor
Doç Dr. Sevilay Çelenk, 1970'lerden sonra klasik haber etiği anlayışının sorgulanmaya başladığını, 1980 sonrası ise medyada hak haberciliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
5N1K yönteminin gerekli ama yeterli olmadığını söyleyen Çelenk, "Hakikat çok katmanlıdr, haber ise bir inşa etme sürecidir. Bu yüzden haber etiğinde, temsil dışı bırakılan kesimlerin sesi olmak gibi başka ilkelere de ihtiyaç var. Hak haberciliği bu sorgulamaların sonucunda ortaya çıkan bir kavram" dedi.
http://bianet.org/bianet/medya/131381-hak-haberciligi-ve-meslek-haklari