Microsoft’u temiz enerji kullanmaya çağırmak için şirketin İstanbul binası önünde eylem yapan Greenpeace eylemcileri göz altına alındı.
Üzerinde "Microsoft bulutun ne kadar temiz?" yazılı pankart açan eylemciler, şirketler tarafından kullanıma sunulan bulut bilişim sistemlerine (Cloud) talebin artmasının kömür ve nükleer gibi kirli enerjilerin kullanımını da artırdığına dikkat çekti.
Dünyada eş zamanlı eylemler
Microsoft önündeki eylemle aynı anda Greenpeace Lüksemburg ofisi Amazon.com Avrupa merkez binası, Greenpeace Uluslararası da Apple'ın İrlanda'daki merkezi önünde eylem yaptı.
Greenpeace'in yayımladığı "Bulutunuz ne kadar temiz?" adlı rapora göre, bulut bilişim sistemleri çerçevesinde kendi işletmelerini kuran en büyük şirketlerden üçü olan Amazon, Apple ve Microsoft bu işletmelerin elektriğini kömür ve nükleer gibi kirli enerjilerden sağlıyor. 80'den fazla veri merkezi ve bu konuda uzman 14 bilişim teknolojisi (BT) şirketinin değerlendirildiği rapor, bulut bilişim sitemlerinin temiz olması için gereken koşulları da ortaya koyuyor.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, "Çoğumuz, müzik veya fotoğraflarımızı bulut bilişim sistemi aracılığıyla paylaşıyor ve yedekliyoruz. Hayatımızı kolaylaştırmak için kullandığımız bu teknolojinin kirli fosil yakıtlar yerine temiz enerjilerle çalışmasını istiyoruz. Pek çok bilişim şirketi enerji verimliliği konusunda başarılı adımlar attı. Ancak Apple, Amazon ve Microsoft gibi yenilikçi ve sektörlerinde lider şirketler, veri merkezlerinin enerjisini kömürden almaya devam ediyor. Kullanıcıların bunu önemsemediğini sanıyorlar ama yanılıyorlar. Microsoft gibi öncü bir bilişim firmasının ve diğer tüm şirketlerin de temiz enerjilere doğru bir adım atması, temiz bir gelecek adına büyük bir değişim yaratacaktır" dedi.
Bir veri merkezi, 250 bin dairenin elektriğini harcıyor
Dünya çapında daha çok insan fotoğraf, video veya belgelerini yüklemek ve kaydetmek için bulut bilişim sistemlerini kullandıkça, bilişim şirketleri daha fazla veri merkezi kurmak zorunda kalıyor.
Uzaydan görülebilecek kadar büyük olan bu merkezlerde binlerce bilgisayar olduğu için çok yüksek miktarda elektrik enerjisi tüketiliyor. Bazı veri merkezlerinde, Avrupa'da ortalama 250.000 dairenin harcadığına denk elektrik kullanılıyor. Raporun sonuçları gösteriyor ki bulut bilişim sistemi bir ülke olsaydı bu durumda tükettiği elektrik miktarıyla dünya çapında en çok elektrik kullanan beşinci ülke olurdu. Bu verilerin 2020 yılına kadar üçe katlayacağı öngörülüyor.
Google, Yahoo ve Facebook temiz enerjiye yöneliyor
Google, Yahoo! ve Facebook gibi şirketler, bir yandan enerji verimliliği için yenilikler yaparken, diğer yandan yeni veri merkezlerinde yenilenebilir enerji kullanımını öncelikli tutuyor hem de hükümetlerden daha temiz enerji kaynağı seçeneklerini değerlendirmeye almalarını istiyorlar.
Geçtiğimiz yıl Facebook, Greenpeace'in kampanyasına cevap vererek, enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edeceğini ve bu konuda liderlik edeceğini açıklamıştı.
"Şeffaf ol, enerji seçimini açıkla"
Greenpeace'in, Bulut Bilişim Sistemi olan şirketlerden talepleri şöyle:
* Şeffaf olup, enerji seçimini ve karbon ayak izini açıklamasıları, yenilikçi çözümlerini paylaşarak sektörün gelişmesine yardımcı olmaları
* İşletme politikalarında veri merkezlerini yenilenebilir enerji şebekelerinin olduğu yerlerde kurmaları.
* Enerjilerini yenilenebilir kaynaklardan almaları
* Devletlerin ve elektrik şirketlerinin şebekede kullanılan yenilenebilir enerji miktarlarını artırma yönünde talepte bulunmaları.
http://bianet.org/bianet/cevre/137679-greenpeace-microsoft-un-uzerindeki-kara-bulutlari-sordu
İlgili Dosyalar:
- greenpeace [JPG] [41.05K]