Gerze halkı 4 yıl önce Anadolu Grubu tarafından Yaykıl Köyü’ne yapılmak istenilen termik santrale karşı mücadelesini Ankara’ya Çevre Eti Değerlendirme (ÇED) toplantısına taşıdı.
Toplantıya katılan temsilciler, böyle bir santralın orman ve su kaynaklarına, çevreye zararlarını anlatarak, “bölgelerinde termik santral istemediklerini” kesin bir dille ifade ettiler.
Gerze’de ithal kömür yakarak elektrik üretmesi planlanan santrale karşı 4 yıldır mücadele eden Gerze halkı, Gerze’den kaçırılarak Ankara’ya getirilen ÇED toplantısına katıldılar.
‘BOŞUNA YAPMAYIN, BAŞINIZA YIKARIZ’
Termik santralı protesto için Ankara’ya 12 günlük bir yürüyüş gerçekleştiren Ferhat Hançer ile Mustafa Kuray’la birlikte Gerze’den 5 otobüsle gelen yöre halkı ve çevre dostları, Yaykıl köyüne termik santrale izin vermeyeceklerini ifade ettiler. Eylemde Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) bileşenleri ile Sinop Çevre Platformu bileşenleri de yer aldı.
Toplantının yapıldığı Macunköy İller Bankası önünde buluşan Gerzeliler, “Termik yapma boşuna, yıkacağız başına” pankartı açtı, tepkilerini sloganlarına yansıttılar.
Toplantının başladığı saatlerde burada açıklamayı Gerzeliler adına Gökay Başcan yaptı.
Burada basın açıklaması okuyan Gökay Başcan, Gerze halkının 4 yıldır mücadele ettiğini, 9 aydır da köyde gece-gündüz nöbet tutulduğunu aktararak, 2010 ve 2011 yıllarında 10 bin nüfuslu ilçede 13-14 bin kişilik yürüyüş ve mitingler gerçekleştirildiğini, haklı mücadelelerinin giderek büyüdüğünü söyledi. ÇED sürecinde yapılan binlerce toplantıyla, dilekçelerle idarecileri uyardıklarını, yapılacak bir santralın başta su kaynakları ve ormanlar olmak üzere doğa ve insan yaşamına zararlarına dikkat çeken Başcan, Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın “Bölge kalkınma planında termik santraller bölgenin kalkınması için bir tehdit unsuru olarak görülmektedir. Hiç kimse asit yağmuru tehdidi altındaki bir bölgede, tarımsal yatırım, balıkçılık, hayvancılık ve turizm yatırımı yapmaz” denildiğini hatırlattı.
200’E YAKIN GERZELİ YARGILANIYOR
200’e yakın Gerzelinin, kendilerine danışılmadan bu topraklar hakkında tasarrufta bulunulduğu için bugün yüzlerce yıllık hapis cezası istemiyle yargılandığını kaydeden Başcan, şirketin yapamadığı ÇED toplantısında biber gazıyla müdahale edildiğini ve çıkan arbede nedeniyle yine yargılanın Gerzeliler olduğunu söyledi.
“Bu şirket bölgemizde tüm meşruiyetini yitirmiştir. Köklü ve onarılmaz yaralar almıştır. Bu yaralar, sosyal yardım adı altındaki rüşvet paketleriyle iyileştirilemez. Bu halk, Gerzeliler, 8 bin 460 imza ile termik santrale ‘hayır’ diyor. Bu sese kulak verin” diyen Başcan, son sözlerinin “Gerze halkı termit santral istemiyor” olduğunun altını çizdi.
Toplantı içeride sürerken, Gerzeliler de dışarıda oturma eylemi ile toplantı sonucunu bekledi.
12 günlük yürüyüşle Ankara’ya gelen Mustafa Kıray ve Ferhat Hançer amaçlarının köylerinin, su ve ormanlarının yok olmasını engellemek olduğunu söylediler.
TEPKİ VE GÖRÜŞLERİNİ TOPLANTIYA TAŞIDILAR
Köyü temsilen toplantıya katılan Yaykıl Köyü Muhtarı Ahmet Tiryaki de gazetemize yaptığı açıklamada, toplantıda söz hakkı aldığını ve neden santral istemediklerini dili döndüğünce anlattığını söyledi.
Gerze Yeşil Çevre Platformu Sözcüsü Şengül Şahin de toplantıda santralın zararlarına ilişkin görüşlerin öne çıktığını, şirket temsilcilerinin gerginliğinin gözle görünür olduğunu dile getirdi.
YEGEP ve Gerze Belediyesi’ni temsilen toplantıya katılan Avukat Emre Baturay Altınok da toplantıda termik santralin zararlarına vurgu yaptıklarını söyledi. Toplantıda Orman Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, İlçe ve Şehircilik Müdürlüklerinin de su kaynakları ve ormanlar açısından olumsuz etkilerinin olacağı yönünde görüş bildirdiklerini aktaran Altınok, ÇED ile ilgili ikinci bir toplantının olabileceğini ifade etti.
Toplantı boyunca Gerzeliler de dışarıda alkış ve sloganlarla, oturma eylemiyle toplantının sonuçlanmasını bekledi.
http://evrensel.net/news.php?id=28095
İlgili Dosyalar:
- gerze [JPG] [39.76K]