Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Genel Seçimde Kadın Aday Rekoru

Açık toplum Vakfı’nın ana destekçisi olduğu “Ka.Der Ankara- 25’inci Yasama Döneminde Kadınların Siyasi Temsiliyetinin ve Katılımının Artırılması” projesi yoğun bir etkinlik programıyla devam ediyor. 

Açık toplum Vakfı’nın ana destekçisi olduğu “Ka.Der Ankara- 25’inci Yasama Döneminde Kadınların Siyasi Temsiliyetinin ve Katılımının Artırılması” projesi yoğun bir etkinlik programıyla devam ediyor. 

Siyasi partilerin geçtiğimiz günlerde açıkladığı milletvekili adayı listelerinde kadın adayların oranının cumhuriyet tarihinin rekor seviyesine ulaşması haftanın gündem konularından birini oluşturdu. 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde AKP’de 99 kadın aday seçim listelerine girerken, CHP’de 103, MHP’de 50, HDP’de 268 kadın aday listelerde yer aldı. Birinci sıradan aday gösterilen kadınların sayısı ise AKP’de 3, CHP’de 14, MHP’de 2, HDP’de 26 oldu.

Ancak listelerdeki bu yüksek oranın gerçekleşen milletvekili sayılarına yansıyıp yansımayacağı henüz bir soru işareti…

Ka.Der Ankara’nın önemli bir parçası olduğu ülke genelindeki bu proje, kadınların siyasete katılımını ve temsilini artırmak ve böylece Türkiye’de katılımcı demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ana hedef: 2015 Genel Seçimlerinden sonra daha fazla kadının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer almasını sağlamak.

Bu çerçevede seçim sürecine özel 7 ana faaliyet alanı planlandı:

- “Toplumsal cinsiyete duyarlı siyaset izleme” amaçlı bir komitenin kurulması.
- Siyasal parti tüzüklerinin toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından incelenmesi ve raporlanması.
- “Yarı yarıya” sloganıyla çıkacak olan kampanya ile, eşit temsil ve demokrasi için kadınların temsiliyetinin öneminin altını çizilmesi.
- Partilerin kadın kollarının ihtiyaçlarını, karşılaştıkları sorun ve zorlukların tespit edilmesi ve birlikte çözüm önerileri geliştirmek için iki tane atölye çalışması düzenlenmesi.
- Seçim süreçlerinde aday belirleme aşamasında toplumsal cinsiyet eşitliği mekanizmalarının uygulamalarını sağlamaya yönelik siyasi partilerle savunuculuk buluşmaları gerçekleştirilmesi.
- Kadın adayların tanıtımı için bir basın toplantısı düzenlenmesi.
- Seçim sürecinin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden izlenmesi. Bütün siyasal partilerden kadın adayların sayısı takip edilmesi ve kamuyla paylaşılması.

Proje kapsamında hazırlanan video için tıklayınız.

Ka.Der Ankara hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Share
İlgili Eğitim