Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Gençlik Bilgi Konseyi'nde sizleri de aramızda görmek istiyoruz

Gençlik Bilgi Konseyi aşağıdaki amaçlar doğrultusunda çevrimiçi ve çevrimdışı faaliyetler gerçekleştirmek amacı ile Gençlik Bilgi Merkezi tarafından 29 Ekim 2013 tarihinde kurulmuştur; Bu amaçlar doğrultusunda sizlerin de bireysel ve kurumsal olarak yardım ve gönüllü çalışmalarınıza ihtiyacımız var!

Gençlik Bilgi Konseyi aşağıdaki amaçlar doğrultusunda çevrimiçi ve çevrimdışı faaliyetler gerçekleştirmek amacı ile Gençlik Bilgi Merkezi tarafından 29 Ekim 2013 tarihinde kurulmuştur;

Bu amaçlar doğrultusunda sizlerin de bireysel ve kurumsal olarak yardım ve gönüllü çalışmalarınıza ihtiyacımız var!

gençlik bilgi konseyi
Çıkış Noktası;

İnternet bize tam katılım, birliktelik ve kendini ifadeye teşvik edici bir ortamına imkân sağlayan, bir medya içeriği yaratmaya, yayınlamaya, dağıtmaya ve tüketmeye ortam sağlıyor. Sosyal ağların gelişimi ile arkadaşlarınızla iletişim halinde olmaktan içerik paylaşımı ve kişisel ifadenizi keşfetmeye kadar birçok alanda siber ağlara katılabiliyoruz. Bu çevrimiçi alan bize yeni birçok fırsat veriyor: önem verdiğimiz amaçlar için başkalarıyla birleşmek gibi. Ama eşit ölçüde paylaşımın yanı sıra farkında olmadan birçok formda nefret söylemi ve siber tehditte bulunan insan hakları ihlalinin kurbanı ve/ve ya ihlal eden kişi olabiliriz. Çevrimiçi dünyanın da değerleri vardır. Nefret söylemi ne internette yeni bir oluşum ne de insan hakları tartışmasında yeni bir konu değildir. Söylemin çevrimiçi boyutu ve demokratik süreçteki zararı bize harekete geçmek için yeni bir sebep veriyor.

“Nefret söylemi, Gençlik Bilgi Merkezi’nin tanımladığı üzere, ırksal, dinsel, yabancı düşmanlığı ya da anlayışsızlığı içeren, agresif milliyetçilik ve etnomerkezcilik, ayrımcılık ve azınlıklara karşı düşmanlık, göçmenlik ve göçmenlerin kökeni gibi, tüm formların yayılması, kışkırtılması, desteklenmesi ya da ayarlanmasını kapsar.”

Proje, eşitlik, saygınlık, insan hakları ve çeşitliliğini destekler. Çevrimiçi ifadelerde nefret söylemi, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı olan bir projedir.

Çalışma metotları; Farkındalık yaratmak, aktif destek ve yaratıcı çözümler bulmaktır. Hareket ve müdahale ile ilgili bir projedir. Proje gençleri ve gençlik organizasyonlarını insan hakları ihlalinin farkına varmak ve hareket etmek için gerekli yeterliliklerle bir araya getirir.

Amacı;

- Çevrimiçi nefret söyleminin gençler ve demokrasi için riskleri hakkında farkındalık yaratma, medya ve internet okuryazarlığına teşvik,

- Gençlerin çevrimiçi ve çevrimdışı olarak insan hakları hakkında bilgilendirilmesi ve desteklenmesi,

- Çevrimiçi nefret söylemi kabul seviyesini azaltmak,

- İnsan hakları için gençlik aktivistlerinin harekete geçirilmesi, eğitilmesi ve iletişiminin sağlanması,

- Çevrimiçi nefret söylemi yol haritası yapmak ve yapıcı tepkiler için araçlar geliştirmek,

- İnsanlar ile çevrimiçi nefret söylemine hedef gösterilen gruplar arasındaki dayanışma oluşturmak ve desteklemek,

- Nefret söylemi ile mücadele araçları geliştirme ve uzlaşmayı savunmak,

- Çevrimiçi vatandaşlık ve gençlik katılımını geliştirmek, desteklemek,

-  Sivil toplum anlayışının benimsetilmesi ve Sivil Toplum Kuruluşlarının geliştirilmesi,

Yürütme;

Kampanya Gençlik Bilgi Merkezi tarafından başlatılmıştır fakat Gençlik Bilgi Konseyinin üyeleri tarafından yürütülen yerel, bölgesel ve ulusal kampanyalara dayanmaktadır.

Kampanya, siber-zorbalık ve siber-nefret gibi birçok genç insanı etkileyen formları kapsayan tüm çevrimiçi nefret söylemlerine karşıdır. Kampanya, insan hakları eğitimi, gençlik katılımı ve medya okuryazarlığına dayanmaktadır. Çevrimiçi nefret söylemini azaltmayı, ırkçılıkla ve ayrımcılıkla savaşmayı amaçlar.

Bu amaçlar doğrultusunda yapılacak başlıca faaliyetler aşağıda listelenmiştir;

Çevrimiçi Faaliyetler;

-  Sosyal medya kampanyaları

Çevrimdışı Faaliyetler;

- Yerel toplantılar/eğitimler

- Bölgesel toplantılar/eğitimler

- Ulusal toplantılar/eğitimler

- Uluslararası toplantılar/eğitimler

Eğitim ve Destekler;

Yinformasyon – Eğitmen Eğitimi

Gençlik Bilgi Merkezi, Konseyin devamlılığı sağlanması aşamasında konseyin bireysel ve kurumsal üyelerinin ihtiyaçlarını gidermek maksadı ile düzenlediği Eğitmen Eğitimi programıdır. Eğitmen Eğitimi Gençlik Hakları temasında Yaygın Eğitim metotları ile gerçekleştirilir. Eğitmenlerin düzenleyeceği eğitimler de yine konseyin faaliyetlerine paralel olarak yürütülürken Yaygın Eğitim metotları ile gerçekleştirilir.

SOS – Sosyal Medyada Sosyal Adalet

Sosyal Medyada Sosyal Adalet (SOS) Eğitimi Gençlik Bilgi Konseyi bireysel ve kurumsal üyelerinin Sosyal Medya & Sosyal Adalet paralelinde empati kurmasını sağlamak üzere tasarladığı bir eğitim olup, ilk eğitim 9 ülkeden gelen 12 sivil toplum kuruluşu ile İstanbul’da düzenlenmiştir. Bu projenin geliştirilip Türkiye’nin farklı illerinde var olan Konsey üyeleri ile tekrarlanması planlanmaktadır. Böylece Sosyal Medyada yapılan nefret söyleminin de farkındalık yaratarak önüne geçilmesi planlanmaktadır.

Üyelik;

Bireysel Üyelik;

Süreç Yöneticileri

Süreç Yöneticileri Gençlik Bilgi Konseyi’nin bireysel üyeleridir. Konseyin yıl içinde yaptığı/yapacağı yerel, bölgesel ve ulusal toplantılara katılırlar. Kampanya oluşturulması, yürütülmesi, sonuçlarının paylaşılması aşamalarında çevrimiçi ve çevrimdışı destek verirler. Gençlik Bilgi Merkezi’nin konseyin devamlılığını sağlamak için düzenlediği tüm faaliyetlerin sosyal medya araçlarında paylaşılması aşamasında destek verirken, oluşturulan dönemlik ve sürekli kampanyanın görünürlülüğünün sağlanması için çalışırlar.

Aktivistler


Aktivistler Gençlik Bilgi Konseyi’nin asil üyeleridir. Süreç Yöneticileri arasından Gençlik Bilgi Merkezi tarafından seçilen aktivistler; konseyin yıl içinde yaptığı/yapacağı yerel, bölgesel ve ulusal toplantıların koordinasyonunda yer ve görev alırlar.

Kurumsal Üyelik;

Bilgi Ortakları
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Öğrenci ve resmi olmayan gençlik grupları

Bilgi Ortakları Gençlik Bilgi Konseyi’nin kurumsal üyeleridir. Konseyin yıl içinde yaptığı/yapacağı yerel, bölgesel ve ulusal toplantılara katılımcı sağlarlar. Bilgilendirme toplantıları düzenler ve çevrimiçi bilgilendirme yaparlar. Kampanya oluşturulması, yürütülmesi, sonuçlarının paylaşılması aşamalarında da çevrimiçi ve çevrimdışı destek verirler. Düzenlenecek yerel ve bölgesel toplantılarda lojistik destek sağlarlar. Konseyin devamlılığı için gerekli yerel ve bölgesel kaynak yaratma görevini üstlenirler. Gençlik Bilgi Merkezi’nin konseyin devamlılığını sağlamak için düzenlediği tüm faaliyetlerin sosyal medya araçlarında paylaşılması aşamasında destek verirken, oluşturulan dönemlik ve sürekli kampanyanın faaliyetlerine entegre edilmesi ya da yerelde aynı faaliyetin düzenlemesi aşamasında yardımcı olurlar.

Lütfen daha fazla bilgi ve başvuru için web sitemizi ziyaret ediniz. http://gbk.yinfo.org.tr/

İlgili Dosyalar:

  1. gençlik bilgi konseyi [JPG] [40.03K]
Share
İlgili Eğitim