Biyogüvenlik Kurulu, genetiği değiştirilmiş üç çeşit mısırın Türkiye’ye ithalatına izin vermek üzere. Ancak bunu durdurmak için hala bir ümit var: Kanun gereği kamuoyunun görüşünün alınması gerekiyor. İnternet üzerinden yapılabilen görüş bildirimi için son gün ise 14 Eylül Çarşamba.
Biyogüvenlik Kurulu bünyesinde kurulan “Risk Değerlendirme” ve “Sosyo-Ekonomik Değerlendirme” Komiteleri’nin yayınladıkları önraporlarda GDO’lu ürünlerin zarar ve riskleri teker teker sıralandıktan sonra hayvan yemi için ithalatının önemi ve gerekliliği iddia ediliyor
Özellikle pamuk fiyatlarındaki yükselişin üreticiyi pamuk ekimine yöneltmesi, bu nedenle de mısır üretimindeki düşüş beraberinde yüksek mısır fiyatlarını getirdi. Bu durum da her türlü pazar ve girdi maliyeti dalgalanmasına karşı son derece kırılgan olan konvansiyonel et üretici firmalarının telaşlanmasına neden oldu. Bu sektörün yarattığı talep ve lobinin üzerine komitelerin “GDO’yu zararlı ve riskli sıralayıp, ardından da GDO’lu mısır ithalatına izin verilmesini isteyen bir rapor” gibi garip bir duruma imza attıkları tahmin ediliyor.
Komitelerin raporuna tüketici ve kamuoyu olarak görüş bildirmek ise kanun gereği mümkün. Biyogüvenlik Kurulu son kararını verirken kamuoyu görüşünü de “dikkate almak” zorunda.
“GDO’ya Hayır Platformu” ise yayınladıkları basın açıklamasıyla Türkiye’de GDO’ya karşı olan her bireyi internet üzerinden görüş bildirmeye davet etti. Bunun için yapılması gereken http://www.tbbdm.gov.tr/Home/GeneComments/GeneCommentEntry.aspx sayfasında isim, soyisim, e-mail adresi yazdıktan ve “GEN” kısmını “Bt11, DAS 1507, DAS 59122″ şeklinde doldurduktan sonra “Açıklama” kısmına konuyla ilgili görüşlerinizi yazmak. Aynı işlemin “Komite” kısmında her iki komite için ayrı ayrı yapılmasının çifte etki yaratacağı bildiriliyor.
http://www.yesilgazete.org/blog/2011/09/13/gdo%E2%80%99ya-hayir-demek-icin-son-gun/