Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Gaziantep mağaralarını keşfediyor

Gaziantep’in yer üstündeki kültürel değerleri kadar büyük bir öneme sahip yer altı kültür zenginlikleri de gün yüzüne çıkartılıyor.

Gaziantep’in yer üstündeki kültürel değerleri kadar büyük bir öneme sahip yer altı kültür zenginlikleri de gün yüzüne çıkartılıyor.

gantep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı, KUDEB ve OBRUK Mağara Araştırma Grubu işbirliği ile kentin birçok yerinde ön araştırma çalışmaları başlatıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, geçen ay açılışı yapılan Prof. Dr. Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Gaziantep Şehri Yeraltı Yapıları Envanteri Hazırlanması İşi başlığındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Güzelbey, “2004 yılından bu yana Gaziantep’in kültürel mirasının gün yüzüne çıkartılması ve günümüze tekrar kazandırılması için birçok çalışma gerçekleştirdik. Başta Kale ve çevresi olmak üzere, birçok han, hamam, kervansaray restore edildi. Ancak Gaziantep’in yer altı da, en az üstü kadar değerli. Türkiye’de benzeri olmayan zenginlikte bir yer altı su şebekesi olan Livasların olduğunu tespit ettik. Bugünkü mühendislik bilgileri ile bu çalışmanın o dönemde nasıl yapıldığı hayret verici. Teknolojinin olmadığı bir dönemde şehrin her yerine su ulaşımı sağlayan bu sistem büyük bir mühendislik harikası. Gönüllü mağaracılardan oluşan OBRUK Mağara Araştırma Grubu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve KUDEB işbirliği ile çalışmalar başladı. Yeraltında, inşaat veya hafriyat çalışmaları sırasında yer yer ortaya çıkan mağara, işlik, atölye ve depolarla bunları birbirine bağlayan tüneller arkeolojik ve antropolojik açıdan son derece önemli," dedi.

Mağara Ekibinden Mimar Emine Hazar ise, “Çeşitli meslek gruplarından oluşan ekibimizle mağaracılık çalışmalarının içinde yer alıyoruz. Bir yıl boyunca Gaziantep’te yapılan çalışmalara katılacağız ve yer altı su yapısını inceleyeceğiz. Amacımız alt dağıtım su şebeke sistemini çözmek, elde edeceğimiz bilgilerle kentin aynı zamanda bir yer altı haritasını çıkarmamız mümkün olacak,” diyerek bir envanter hazırlanacağına vurgu yaptı.  

Basın toplantısının ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve Obruk Mağara Araştırma Ekibi, Eblehanda yer alan tarihi bir Antep evinin altında tespit edilen mağarada kısa süreli bir inceleme yaptı.

İlgili Dosyalar:

  1. gantep [JPG] [206.52K]
Share
İlgili Eğitim