Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Galata Kulesi “nükleere hayır” dedi

Galata Kulesi, SOCIAL/IST 2012 Sosyal Medya Günü kapsamında twitter’a dönüştü. Sosyal medyanın yanı sıra nükleer enerjinin tartışıldığı geceden, “nükleere hayır” mesajı çıktı.

İçerik Alınlık Resmi

Galata Kulesi, SOCIAL/IST 2012 Sosyal Medya Günü kapsamında twitter’a dönüştü. Sosyal medyanın yanı sıra nükleer enerjinin tartışıldığı geceden, “nükleere hayır” mesajı çıktı.

Yaratıcı Fikirler Enstitüsü ve bu kuruluşa bağlı olarak örgütlenmiş olan 140journos yurttaş haberciliği inisiyatifi tarafından düzenlenen SOCIAL/IST 2012 Sosyal Medya Günü sayesinde Galata Kuledibi daha önce görmediği bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

30 Haziran Cumartesi gecesi, Galata Kulesi twitter'a dönüştü. Gecede önce sosyal medyanın hayatımızdaki ve gelecekteki yeri, daha sonra Türkiye'de nükleer enerji konusu tartışıldı.

Moderatörlüğünü gazeteci Ahu Özyurt'un yaptığı organizasyonun ilk bölümünde sosyal medyanın hayatımızdaki yeri ve ilerde nasıl şekilleneceği konuşuldu. North Carolina Üniversitesi öğretim görevlisi Zeynep Tüfekçi, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölüm başkanı İsmail Hakkı Polat ve sosyal medya uzmanı Serdar Kuzuluoğlu skype ile bağlanarak fikirlerini Galata'daki izleyicilerle paylaştılar. Sosyal medyanın özellikle Van depremi sonrası gazetecilere ve yardım ekiplerine büyük kolaylık sağladığı vurgulandı, insanlar arasındaki sınıf ve gelir farkını hiçe sayarak herkese eşit söz hakkı tanıyan bir platform olduğundan ve eşitçiliğinden de bahsedildi.

Nükleer enerji konusunda da twitter'da #nukleerehayircunku ve #nukleereevetcunku hashtag'leriye katılımcıların görüş belirtmesi istendi. Nükleere hayır diyenler çoğunluktaydı. İzleyiciler bir süre bu tweet'leri okudu, ardından tartışmaya geçildi.

"Nükleere evet çünkü" demek için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan gelen (TAEK) fizik profesörleri Mehmet Turgut, Necdet Dayday, Tanzer Türker ve Ulvi Adalıoğlu konuştu. Profesörlerin sözü Galata'daki seyirciler tarafından protesto edilerek sıkça kesildi. Kuleye yansıtılan tweetlerde "nükleere hayır" çoğunluğu olması üzerine profesörler bu tavrın bilgisizlikten kaynaklandığını, nükleere karşı yanlış bir önyargı olduğunu anlattılar. Nükleere karşı olan kişilerin korku, evham ve yanlış bilgi sahibi olduğunu söyleyen profesörler nükleer enerjideki riskin teknoloji geliştikçe azaldığını ve nükleerin aslında pahalı, pis ve riskli bir yöntem olmadığını açıkladılar.

"Nükleere hayır çünkü" tarafı için ise Greenpeace Genel Direktörü Uygar Özesmi, Heinrich Böll Stitfung Derneği'nden Ulrike Dufne ve gazeteci Özgür Gürbüz konuştu. Seyirciden büyük destek alan grup, profesörlerin güncel bilgilerden haberdar olmadığını söyledi. Dufne, ülkesi Almanya'nın tüm reaktörleri kapatmaya hazırlandığını söyledi ve bunun bilim insanları tarafından alınan, dayanağı olan bir karar olduğunun altını çizdi. Bu grup yenilenebilir enerjiye yönelmenin önemini vurguladı ve Türkiye'nin güneş ile rüzgar enerjisi konusunda büyük potansiyele sahip olduğunu ancak bu şansı değerlendiremediğini açıkladı. Nükleer santrallerin atıkları ne yapacağı konusuna hala çözüm getirilemediği belirtildi, yenilenebilir enerji için kurulacak tesislerin sağlayacağı istihdamın 125 bin olabilecekken, Akkuyu'da açılması planlanan santralde sadece 2500 kişi çalışacağı da eklendi.

Etkinliğin sonuna gelindiğinde kuleye yansıtılan twitter ekranına göre %91'e %9 ile "nükleere hayır" diyenler çoğunluktaydı.

http://bianet.org/bianet/cevre/139475-galata-kulesi-nukleere-hayir-dedi

Share
İlgili Eğitim