Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Folklor Araştırmacıları Vakfı'ndan Zakir Etkinliği

Folklor Araştırmacıalrı Vakfı 11 Şubat'ta Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Zakir etkinliği düzenliyor. 

Folklor Araştırmacıalrı Vakfı 11 Şubat'ta Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Zakir etkinliği düzenliyor. 

haber fotoğraf
Anadolu Alevilerinin ibadet olarak gerçekleştirdikleri cemlerde, yürütülen on iki hizmet içerisinde yer alan ve inanç önderleri olan dedelerden sonra geleneğin taşıyıcılığı anlamında en önemli görevi üstlenen, yolun kurallarını saz eşliğinde inanç mensuplarına anlatan hizmet sahiplerine, bölgelere göre (sazandar, güvender, âşık baba) gibi farklı isimler de verilmekle beraber genel olarak “zâkir ya da cem âşığı” denilmektedir.

Anadolu Alevileri inanç pratiklerinin ve geleneksel motiflerin aktarımını yazılı kaynaklardan çok sözlü aktarımla gerçekleştirirler. Alevi toplumunun yüzyıllar boyu gizlilikle özdeşleşmesine neden olan “sır” anlayışı bu topluluğun kendini anlatmasını ve anlaşılmasını güçleştiren en önemli etkenlerden biri olmuştur. Sır olarak nitelenen inanç öğelerinin taşıyıcıları ise inanç önderleri olan dedeler ve babalar yanında, zâkirlerdir.

Alevi ilke ve öğretilerinin âşıkların sazında, sözünde ifade ediliyor olması, yol mensuplarının da onlara bir kutsiyet yüklemelerine zemin hazırlamış, âşıkların sözüne verdikleri önemi ifade eden “Kur’an’ın özü aşığın sözü” söylemi ya da kutsal olduğuna inandıkları aşığın sazı için “Telli Kur’an” tanımlamasını yapmaları, Aleviler için zâkirlik geleneğinin ne anlam taşıdığını vurgulamak açısından önemlidir.

Zakirlik kurumunu yaşatarak geleceğe taşıyacak yeterli sayıda inanç mensubunun bulunmayışı, zâkirlik kurumunun, dolayısıyla inancın yaşamasını mümkün kılan en önemli parçalardan birinin yıpranmasına ve zayıflamasına zemin hazırlamaktadır. Bu alandaki aşınmayı önlemek ise Alevi örgütlerine düşen bir görevdir. Zira zâkirler Aleviliğin hafızasıdırlar ve hafızanın kaybolması inancın da kaybolması anlamına gelmektedir.

Gerçekleştirilecek etkinlik içerisinde hem zâkirlik kurumu ile ilgili Piri ER tarafından bir sunum yapılacak hem de UNESCO tarafından zâkirlik geleneği konusunda yaşayan insan hazinesi ilan edilmiş olan Veli AYKUT (Dertli Divani) ve yetiştirdiği “Mektebi İrfan” öğrencilerince, örnek bir muhabbet meydanı açılacaktır.

Folklor Araştırmacıları Vakfı tarafından gerçekleştirilecek etkinliğe tüm halkbilim dostlarını bekliyoruz...

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [99.45K]
Share
İlgili Eğitim