Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Faytona Binme Atlar Ölüyor"

Hayvan hakları savunucuları, Kadıköy Adalar iskelesi önünde düzenledikleri eylemde ”Yılda 500’den fazla atın öldüğü Adalar’da fayton nostaljisinden söz etmek, bu zulme ve katliamlara ortak olmaktan başka bir şey değildir" dedi.

İçerik Alınlık Resmi

Hayvan hakları savunucuları, Kadıköy Adalar iskelesi önünde düzenledikleri eylemde ”Yılda 500’den fazla atın öldüğü Adalar’da fayton nostaljisinden söz etmek, bu zulme ve katliamlara ortak olmaktan başka bir şey değildir" dedi.

Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu, dün Kadıköy Adalar iskelesi önünde düzenledikleri eylemle Adalar’daki ve tüm Türkiye’deki faytonların kaldırılmasını istedi.

Eyleme katılan hayvan hakları savunucuları, faytonların kaldırılması için yıllardır verdikleri mücadelenin ve yetkili kurumlarla yaptıkları görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine bir kez daha faytonları boykot çağrısında bulundu.

Basın açıklamasını okuyan Platform sözcüsü Elif Narin, Adalar’da her yıl 500’den fazla atın faytonlarda çalıştırılırken ciğerleri patlayarak ya da yaralanarak ölüme terkedildiğini, günlerce can çekişen hayvanların feci şekilde hayatını kaybettiğini, bir bölümünün de bakımı külfet geldiğinden kışın ormana terkedildiğini ve fayton kazalarında ölümcül yaralar alan atların hiçbir tıbbi yardım alamadan acı içinde öldüğünü söyledi.

"Zulme ortak olmaktır"

Faytona binen herkesin bu zulme ortak olduğunu dile getiren Narin, basın açıklamasına şu şekilde devam etti:

”Yılda 500’den fazla atın öldüğü Adalar’da fayton nostaljisinden söz etmek, bu zulme ve katliamlara ortak olmaktan başka bir şey değildir.

“Faytoncuların iddiasının aksine, bizler, kimsenin ekmek parasının peşinde değiliz. Ancak zulümden yana da değiliz. Adalar’da sömürüsüz ve motorsuz bir ulaşımın, zulme ve kana bulanmamış kırbaçsız bir geçim kaynağının da mümkün olduğunu söylemek istiyoruz.

"Atlara özgürce yaşam hakkı"

“Adalar’ın ulaşım sorunu için atların kullanılmadığı, Adalar'ın yapısına, doğaya ve ekolojik sisteme dost çözümlerin uygulamaya koyulması isteğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Adalar halkının hayvan kullanımını içermeyen ve herhangi bir sömürü biçimini desteklemeyen yerinde önerilerinin dikkate alınarak hayata geçirilmesi gerekliliğini yineliyoruz.

"Talebimiz, ‘daha az fayton’ veya ‘atlar için daha iyi yaşam koşulları’ değil, atlı faytonların tamamen kaldırılmasıdır. Talebimiz, atlara özgürce yaşam hakkının, yani her canlının doğuştan sahip olduğu en temel hakkın derhal geri verilmesidir.”

Hayvan hakları savunucularının, basın açıklamasının sonunda Adalar’a gitmek için vapura binen vatandaşlara faytona binmemeleri için destek istemesi üzerine vatandaşlar da protestoya alkışlarla ve ıslıklarla yoğun destek verdi.

Protestoya Yunuslara Özgürlük Platformu, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği, Hayvanlara Adalet Platformu, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Veganizm Özgürlüktür Platformu, Ötekilerin Postası, Anarşist Barikat, Animal Liberation Press Office-Türkiye ve Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri de destek verdi.

Bianet

Share
İlgili Eğitim