Dildilian Kardeşlerin Objektifinden sergisi Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde açılıyor...
Yaşamlarını Sivas, Merzifon ve Samsun yöresinde fotoğrafçılık yaparak sürdüren Dildilian ailesinin öyküsünü konu eden Bir Ermeni Ailesinin Yitik Geçmişine Tanıklıklar Dildilian Kardeşlerin Objektifinden (1872-1923) sergisi, 19 Nisan-2 Haziran 2014 tarihleri arasında Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nde gerçekleşecek. Nisan-Haziran 2013 boyunca İstanbul DEPO’da, Ekim-Aralık 2013’te ise Merzifon Taşhan’da seyirciyle buluşan serginin açılışı, 20 Nisan 2014’te Diyarbakır’da Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde gerçekleşecek Paskalya Ayini’nden hemen sonra 13.30’da yapılacak.
20. yüzyıl başında Anadolu’da yaşanan karanlık bir döneme bir yandan objektifleriyle tanıklık ederken, bir yandan da yaşadıkları her şeyi, tüm ayrıntılarıyla kaleme alan Dildilianlar’ın 1872-1923 yılları arasında tarihlenen öykülerinin arka planında dünyayı yerle bir eden savaş, can çekişen ve artık enkaza dönüşen bir imparatorluk var. Öykünün merkezinde ise bu enkazın altında ezilen, acı çeken ve yokolan bir ulus yatıyor.
Sergi, Ermenilerin 2.500 yıldır yaşadıkları topraklardan şiddet yoluyla silinmesiyle sonuçlanan sancılı bir süreci ele alıyor. Ama daha önemlisi Anadolulu Ermenilerin eğitim, kültür ve ticaret alanında kaydettikleri kazanımları işaret etmesi bakımından da önem kazanıyor ve Anadolu’nun aslında neleri, nasıl yitirdiğini gözler önüne seriyor.
Dildilianların öyküsü, üç aile üyesinin hatıralarından derlendi: Fotoğrafçılık faaliyetinin kurucusu Tsolag (1872 Yozgat - 1935 Atina), bir süre sonra bu işte abisine katılan Aram (1883 Sivas - 1963 San Francisco) ve annesi Haïganouch (Hayganuş) Der Haroutiounian’ın (1877 Sivas - 1954 Epinay-sur-Seine) anlattığı hikâyeleri aktaran, Tsolag ve Aram’ın yeğeni Maritsa Médaksian (1901 Merzifon - 1987 Epinay-sur-Seine).
Dildilian Kardeşler’in elyazısıyla kaleme aldığı, Ermenice ve İngilizce yazılmış ciltler dolusu hatıraları ve mektupları, aile üyelerine ait ses kaydı ve sayısız fotoğrafı, Tsolag’ın torunu Prof. Armen Tsolag Marsoobian biraraya getirdi ve anlamlı bir bütün oluşturdu. Prof. Marsoobian, bu çalışma sırasında çok sayıda tarihsel kaynağın yanı sıra, Anadolu Koleji’nin eğitim kadrosu ve misyonerlerinin hatıralarını da tarayarak boşlukları tamamladı. Bu çalışmaya Haïganouch’un torunu, Haig Der Haroutiounian çok önemli katkılarda bulundu.
Anadolu Kültür’ün Armen T. Marsoobian’la işbirliği içinde hazırladığı serginin metinlerini Anna Turay yeniden kaleme alırken, sergi tasarımını Kirkor Sahakoğlu yaptı. Serginin Diyarbakır Sanat Merkezi’nin organizasyonuyla gerçekleşen Diyarbakır ayağı, Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı işbirliği ile gerçekleşiyor.
Ayrıntılı bilgi ve iletişim için:
Diyarbakır Sanat Merkezi
Övgü Gökçe
M: 0 538 214 3214