Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Erkek şiddetiyle mücadelede 16 kadın

Pixel Projesi, 11 ülkeden kadına karşı şiddet için mücadele eden 16 kadın rol model belirledi.

İçerik Alınlık Resmi

Pixel Projesi, 11 ülkeden kadına karşı şiddet için mücadele eden 16 kadın rol model belirledi.

Kadınlar karşı şiddete karşı mücadele etmek için başlatılmış Pixel Projesi (The Pixel Project) kapsamında; cinsiyet odaklı şiddete maruz kalmış veya bu konuda farkındalık yaratmak için mücadele eden 16 kadını, başka kadınlara ilham kaynağı olmaları için "rol modeller" olarak belirledi.  Seçilenler arasında film yapımcılarından kadın aktivistlere kadar 11 farklı ülkeden kadınlar yer alıyor.

  Anuradha Koirala - Nepal

İnsan kaçakçılığı aktivisti Anuradha Koirala, Maiti Nepal isimli kar amacı gütmeyen bir grubun kurucusu. Şiddete uğradığı için üç kez çocuk düşüren Koirala önderliğinde kurulan grup, 12 bin kız çocuğunu insan kaçakçılığından ve seks işçiliğine zorlanmaktan kurtardı. Maiti Nepal,  aile içi şiddete maruz kalmış, tecavüze uğramış veya terk edilmiş çocuklara da barınma sağlıyor. Koirala, CNN 2011 Kahramanları arasında da yer alıyor.

Betty Makoni - Zimbabve

Dünya Kız Çocukları Ağı'nın (Girl Child Network Worldwid- GCNW) kurucusu Betty Makoni'nin, kendisi de tecavüze ve çocuk istismarına uğramış. Makoni, GCNW bünyesinde, Zimbabve'deki kız çocuklarının eğitimini üstlenmek ve "onları güçlendirmek" için gerçekleştirdiği çalışmaları yüzünden ülkeyi terk etmez zorunda kalmış. Şu an dünyanın dört bir yanında yaşayan kız çocukları için İngiltere'den GCNW'nın çalışmlarını sürdüren Makoni hakkında Michealene Risley'in yönetmenliğini yaptığı, Umudun Goblenleri (Tapestries of Hope) isimli de bir belgesel var.

  'Bibi' Ayesha - Afganistan

Kocasının burnunu ve bir kulağını kestiği 'Bibi' Ayesha, tedavi görmek için getirildiği Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ameliyat öncesi yüzünün fotoğraflanmasına izin vermişti. Time dergisinin 'Bibi' Ayesha'nın bu görüntüsünü kapağına taşıması, aile içi şiddete dikkat çekilmesini sağlamıştı.

Brenda Isabel - Kenya

Genç yaşta cinsel istismara uğrayan Brenda Isabel, kurduğu ekolojik kadın pedi üretim şirketi ile Kenyalı genç kadınların güçlendirilmesi için yaptığı toplumsal çalışmaların giderlerini karşılamayı amaçlıyor. Isabel'in İnsan İlişkileri Vakfı (The Human Relations Trust) isimli de bir kuruluşu bulunuyor.

 Esther Chavez Cano - Meksika

Esther Chavez Cano, muhasebecilikten emekli olduktan sonra Cuidad Juarez'deki kadın cinayetlerine polisin yeterli ilgiyi göstermemesine kayıtsız kalamadığı için 8 Mart Örgütü'nü kurdu. Kadına karşı şiddete dikkat çekmek için birçok kampanya düzenleyen Cano, yerel gazetelerden derlediği kadın cinayeti haberlerine dayanarak "polis servislerini politikacıları" utandıracak birçok rapor hazırladı. Kadın aktivist ayrıca 1999 yılında da "ücretsiz olarak binlerce kadına yardım eden" Casa Amiga (Arkadaş Evi) isimli bir sığınma evinin de kurucusu.

  Holly Kearl - Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

Lise son sınıfta, "yerel bir sığınma evinde" gönüllü olarak çalışmaya başlayan Holly Kearl; 10 yıldır kadına karşı şiddet meselesi için mücadele veriyor. Kamusal alanda erkeklerin sözlü ve fiziksel tacizine uğramaktan bıkan Kearl, yüksek lisans tezini "sokak tacizi ve internet sitelerinde kadınların bununla mücadelesi" üzerine yazmış. 2008'de bu konuya dikkat çekmek için bir internet sitesi ve blog kural Kearl'in sokak taciziyle mücadele üzerine yazdığı Sokak Tacizini Durdurun: Kamu Alanlarını Güvenli ve Kadınlara Kucak Açan Yerler Yapabilmek isimli kitabı da 2010'da yayımlandı.

Iana Matei - Romanya

Iana Matei, kadınların ve kız çocuklarının seks işçiliğine zorlanmak amacıyla insan kaçakçılığına maruz edilmesine karşı mücadele veren Romanyalı bir aktivist." İnsan kaçakçılığı Romanya'da çok yaygın olmasına rağmen birkaç yıl öncesine kadar Matei'nin kurduğu savunma evi ülkedeki tek sığınma evi idi. 1990'da ülkede komünizm rejimi sona ererken katıldığı protestolar dolayısıyla Avusturalya'ya kaçmak zorunda kalan Matei, bu ülkede psikoloji eğitimi gördükten sonra "sokak çocukları ile çalışmış." 1998'de ülkesine dönen Matei, burada da sokak çocukları ile çalışıp; kız çocuklarının seks işçiliğine zorlanmasına karşın mücadele etmeye başladı.

Julia Lalla-Maharajh - İngiltere

Orkide Projesi'nin (the Orchid Project) kurucusu olan Maharajh, gönüllü olarak gittiği Etiyopya'da dikkatini çeken kadın sünneti uygulamasına dikkat çekmek için çalışıyor. Maharajh, Londra'da bu konuda hizmet veren FORWARD (İLERİ) isimli bir kuruluş için de gönüllü olarak çalışmış ve Londra'daki Trafagar Meydanı'nda bu konuda farkındalığı artırıcı etkinliklere katılmış. Katıldığı YouTube/Dünya Ekonomik Forumu, Davos Müzakereleri yarışmasını kazanan Maharajh, "Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası Af Örgütü (AI) ve Birleşmiş Milletler (BM) Vakfı başkanları ile müzakerelere katıldı."

Kathleen Schmidt - ABD

Kathleen Schmidt'in, çocukken yaşadığı aile içi şiddeti ve ilk kocasından gördüğü şiddeti anlattığı "Cam Kafesten Kaçış" (Escaping the Glass Cage) isimli bir kitabı var. Schmidt'in ayrıca kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet konusunda uzmanlarla ve araştırmacılarla yaptığı röportajların yayınlandığı Güçlendirme Projesi (Project Empowerment) isimli de bir haftalı bir blog radyo programı bulunuyor.

Layli Miller-Muro - ABD

Layli Miller-Muro 1997 yılında "kadınları insan hakları ihlallerine karşı korumak" amaçlı yasal destek veren Tahirih Adalet Merkezi'nin (Tahirih Justice Center) kurucusu. Miller-Muro'nun da yardımlarıyla çokeşli bir evliliğe zorlanan ve kadın sünnetine maruz kalacak olan Fauziya Kassindja'nın Togo'dan kaçıp 1996'da ABD'ye sığınması, ABD hukukunda cinsiyete dayanan sığınma hukukunun

Lisa Shannon - ABD

Lisa Shannon, Kongo'daki savaştan etkilenmiş kadınlar için para toplayabilmek ve farkındalığı artırmak için başlatılan Kongolu Kadınlar İçin Koşun (Run for Congo Women) projesinin yaratıcısı. Shannon halen, Uluslararası Kadınlar'ın (Women International) Kadın Büyükelçisi olarak görev yapıyor.

Olivia Klaus - ABD

Olivia Klaus, "Sessizce Günah İşlemek" (Sin By Silence) isimli ve ABD'de kendilerine şiddet uygulayan "ebeveynlerini öldürdükleri için hapse mahkum olan kadınlar" hakkında bir belgeselin yapımcısı. Klaus ayrıca, İstisara Karşı Mahkum Edilen Kadınlar (Convicted Women Against Abuse (CWAA)) grubu için de gönüllü olarak çalışmış. 

Rana Hüseyini - Ürdün

The Jordan Times gazetesi yazarı Rana Hüseyini'nin, başta kadına karşı şiddet ve Ürdün'de yaşanan namus cinayetleri olmak üzere birçok farklı sosyal konuda çalışmaları var. Hüseyini'nin çalıştığı The Jordan Times'ın bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla yayımladığı makalelerden sonra ülkede namus cinayetini ve kadına karşı şiddeti cezalandıran kanunlarda önemli düzenlemelere gidildi.

Roya Shams - Afganistan

16 yaşındaki genç kadın Roya Shams, yaşadığı mahalledeki baskılara ve tehditlere aldırmaksızın her gün eğitimine ulaşmak amacıyla yürüyerek okula gidiyor. Shams, okulu bitirip üniversiteye gitmeye ve ardından da politikacı olmaya kararlı.

Sunitha Krişnan - Hindistan

1969 doğumlu olan Sunitha Krişnan, Hintli bir aktivist. Toplu tecavüz mağduru da olan Krişnan, "insan kaçakçılığına maruz kalan kadınlara sığınak bulan" Prajwala isimli bir örgütün de hem kurucularından hem de Baş Sorumlusu. Prajwala, Hyderabad'daki HIV'li ve AIDS'li kişilerle beş bin çocuğunun eğitim sorumluluğunu da üstleniyor.

Kadın Rol Model 16: Waris Dirie - Somali

Çocukken kadın sünneti geçiren "model, yazar ve oyuncu" olan Waris Dirie, bu konuda farkındalığı artırabilmek için mücadele eden bir aktivist.  Dirie, 13 yaşında ailesinin kendisinden büyük bir adamla zorla evlendirmek istemesi dolayısıyla Somali'yi terk etmiş. Kadın sünnetinin zararları konusunda insanları bilgilendirmek için Viyana'da çalışan Waris Dirie Vakfı'nın da kurucusu olan Dirie, Fransız PPR şirketinin genel Müdürü François-Henri Pinault ve eşi Salma Hayek ile birlikte Kadın Haysitei ve Hakları için PPR Vakfı'nı da başlattı. Dirie aynı zamanda Somali'deki "okullar ve klinikler için para toplayan Şafak Çölü Vakfı'nın (Desert Dawn Foundation) da kurucusu.

* Bu haberi Irmak Kaleli pixelproject.net sitesinden derleyerek Türkçeleştirdi.

http://bianet.org/biamag/diger/133719-erkek-siddetiyle-mucadelede-16-kadin

Share
İlgili Eğitim