Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Biyolojik Çeşitlilik İzleme Birimi, 2011 yılına ait Ulusal Biyolojik Çeşitlilik İzleme Raporu’nu yayınladı.
Tüm dünyada insan faaliyetlerinden dolayı canlı türleri ve yaşam alanları büyük bir hızla yok olduğunun kaydedildiği raporda canlılara ve yaşam alanlarına yönelik tehditlerin yoğun olduğu ülkelerden birisinin de Türkiye olduğu vurgulanıyor.
Raporda, Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi (GEF-II) kapsamında geliştirilen ve Türkiye biyolojik çeşitliliğine ait verilerin bir araya getirildiği, izlendiği, veri yönetiminin sağlandığı ve sorgulandığı internet tabanlı ‘’Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’’ hakkında ve canlı türlerinin yok olma eğilimlerindeki değişimleri kullanarak biyolojik çeşitliliğin durumundaki değişimleri ortaya çıkartan Kırmızı Liste Endeksi bilgiler yer alıyor.
Raporda, biyolojik çeşitliliğin izlenmesinin önemi ve bu konuda küresel ölçekte yaygın olarak kullanılan göstergelere örnekler veriliyor (Kırmızı Liste Endeksi, Yaşayan Gezegen Endeksi ve Avrupa Yaygın Tarım Kuşları Endeksi). Bu raporun gelecek yıllarda düzenli olarak yayınlanması, içerisinde ulusal ölçekte biyolojik çeşitlilik ve bu çeşitliliğin değişimiyle ilgili bilgi verilmesi, koruma çalışmalarına yön verilmesi için büyük önem taşıyor.
STGM YouTube Kanalı
STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.