Ana içeriğe atla

Çocukların Barış Algısı

Diyarbakır’ın Sur İlçesinde faaliyet yürüten ve toplumsal olaylardan olumsuz etkilenen çocuklarla çalışan Rengarenk Umutlar Derneği, Sur'da yaşanan çatışmalı ortama maruz kalmış ya da dolaylı olarak etkilenmiş çocukların “Barış” algısının süreçten nasıl etkilendiğini görünür kılmak ve barış kültürünün inşasının sağlanmasına katkı sunmak amacıyla düzenlediği ''Çocukların Barış Algısı'' atölyesinin çalışma raporunu yayımladı.
Yayın Yılı:
2020
Konu:
Çocuk Hakları
Yayım Dili:
Türkçe
Yayınlayan:
Rengarenk Umutlar Derneği
Share

Rapora göre; “Barış nedir?” sorusuna bazı çocuklar, “Silah sesleri yerine kuş ses olmasıdır”, “Sur’da silah seslerinin olmamasıdır. Birçok yer yıkılmıştı,” “Kimsenin ölmemesi”, “Benim için barış evdir. Çünkü ben kendimi evimde güvende hissediyorum” gibi yanıtlar verdi.

Rengarenk Umutlar Derneği (RUMUD), Çocuk Her Yerde Derneği (ÇOHADER), ZAN Vakfı, Göç ve İnsani Yardım Vakfı tarafında kolektif bir şekilde yürütülen “Çocukların Barış algısı” atölyesine 5-15 yaş aralığında 131 çocuk katıldı.

Sur’daki sokağa çıkma yasaklarından ve çatışmalardan etkilenen çocukların barışı çoğunlukla ‘çatışmasızlık’ olarak ifade ettikleri belirtilen raporun sonuç kısmında şöyle dendi:  

“Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde 2015-2016 yılları arasında yaşanan silahlı çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle yaşanan tahribatlardan etkilenen en kırılgan grup olarak çocuklar öne çıkmaktadır. Yaşanan çatışmalı süreçte kimi çocuklar aileleriyle evlerini apar-topar terk ederek farklı bir ortama gitmek zorunda kalmış kimileri de yasaklar nedeniyle evlerinden çıkamayıp çatışmalı ortama uzun süre maruz kalmışlardır.  Gündelik yaşam alışkanlıklarının dışına çıkan çocuklar, okulundan, sokağından, oyun arkadaşlarından uzaklaşmışlardır.

Image
YouTube Kanalı
Image
YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.

Ocak 2025