Dünya Ekonomik Forumu’nun kadın-erkek eşitliği konusunda yayımladığı yıllık rapor açıklandı.
Başbakanı da bir kadın olan İzlanda, bu konuda yine başı çekerken Türkiye, 134 ülke arasında 126’ncı olabildi. Cenevre merkezli örgütün çalışmasında kadınların sağlık, eğitim, ekonomik güç ve siyasi temsil gibi alanlarda erkekler karşısındaki durumu ele alınıyor.
Listede kuzey ülkeleri cömert annelik ve babalık izinleri, yüksek eğitim standartları ve devletin sübvanse ettiği çocuk bakımıyla başı çekiyor. Birinci sıradaki İzlanda’yı Norveç, Finlandiya, İsveç, Yeni Zelanda izliyor. 134 ülke arasında geçen yıl 129’uncu sırada yer alan Türkiye, bu yılsa 125’inci sırada. Sağlık alanında 61’inci, siyasette 99’uncu, ekonomik katılım ve fırsat eşitliği konusunda 131’inci, eğitim konusunda da 109’uncu sıralarda yer bulan Türkiye’nin geride bıraktığı ülkeler Fas, Benin, Suudi Arabistan, Fildişi Sahilleri, Çad ve listenin son sırasındaki Yemen.
Listede İngiltere geçen yıl da olduğu gibi 15’inci sırayı alırken, ABD ilk kez ilk 20 ülke arasına girmeyi başardı. Fransa geçen yıl 18’inci sıradayken bu yıl 46’ya gerilemiş durumda. Bu gerilemenin sebebi olarak Fransız hükümetindeki kadın bakan sayısının azalması gösteriliyor.
Bu arada, listede ABD de gelişme kaydeden ülkeler arasında yer alıyor. 2009 endeksinin 31’incisi ABD, Başkan Barack Obama’nın yönetimde kadınlara daha fazla rol vermesi ve kadın-erkek arasındaki ücret farklılığının düşmesiyle bu yıl 19’uncu.
En kötüler ekonomi ve fırsat eşitliği Raporda tüm ülkelere bakıldığında, kadın-erkek eşitsizliğinin en düşük seviyede bulunduğu alanların sağlık ve eğitim olduğu görülüyor. Ekonomiye katılım ve fırsat eşitliği konusundaysa ayrımcılık en yüksek seviyede. Afrika ülkeleri arasında kadın-erkek eşitliği konusunda en ileri ülke 8’inci sırada yer alan Lesotho olurken, Asya’da bu konuda başı 9’uncu sıraya yerleşen Filipinler çekiyor. İrlanda’nın 6’ncı, Danimarka’nın 7’nci, İsviçre’nin 10’uncu sırada bulunduğu listede bu ülkeleri İspanya, Güney Afrika, Almanya ve Belçika izliyor.
Dünya Ekonomi Forumu kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, cinsiyet eşitsizliğinin düşük olmasının, ekonomik rekabetle doğrudan bağlantılı olduğunu, bir ülkenin büyümesi ve refaha ulaşması için kadınlara eşit davranılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye geçen yıl da Katar, Mısır, Mali, İran, Suudi Arabistan, Benin, Pakistan, Çad ve Yemen’le birlikte ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından en kötü durumda olan ülkeler’ arasında yer almıştı.