Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Doğa İçin Büyük Anadolu Yürüyüşü 12. Gününde

Sekiz kervan halinde Ankara'ya düzenlenecek "Büyük Anadolu Yürüyüşü"nün dört kervanı yollarda.

İçerik Alınlık Resmi

Sekiz kervan halinde Ankara'ya düzenlenecek "Büyük Anadolu Yürüyüşü"nün dört kervanı yollarda.

anadoluyu vermeyecegiz

"Doğayı bir meta olarak gören kalkınma modeli terk edilmeli" başlatılan "Büyük Anadolu Yürüyüşü", kervanların 40 gün 40 gece yapacakları yürüyüşler sonunda Ankara'da son bulacak.

Sekiz kervan halinde başlayan Büyük Anadolu Yürüyüşü, bugün 12. gününde. 2 Nisan'da Artvin'den Doğu Karadeniz Kervanı'nın yola çıkmasıyla başlayan yürüyüş, Güney Ege, Mezopotamya, Batı Akdeniz, Ege, Doğu Akdeniz, İç Anadolu ve Trakya Kervanlarının yürüyerek Ankara'ya varmasıyla son bulacak.

Bugüne kadar Doğu Karadeniz, Güney Ege, Mezopotamya ve Batı Akdeniz Kervan'ları yürüyüşlerine başladılar. 16 Nisan'da Doğu Akdeniz Kervanı, 17 Nisan'da Ege Kervanı, 22 Nisan'da Trakya Kervanı ve İstanbul Ayağı ve son olarak da 5 Mayıs'ta İç Anadolu Kervanı yola çıkacak.

Yaşar Kemal'in de desteklediği yürüyüşün manifestosunda yer alan ifadelere göre vadilerden, köylerden, kasabalardan, şehirlerden 40 gün 40 gece yol alacak olan kervanlar, Ankara'ya vardıktan sonra talepleri yerine getirilene kadar geri dönmeyecek.

Katılımcılar taleplerini şöyle sıralıyor:

* Doğayı bir meta olarak gören kalkınma modeli terk edilmeli, 'doğa anamızın yaşama hakkı' anayasal güvence altına alınmalıdır.

* 'Her insan doğduğu yerde doyabilmeli' ilkesinden yola çıkarak, kırsalda yaşayan insanların büyük kentlere göçünü engelleyecek ve geleneksel yaşam biçimlerimizi destekleyecek düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

* Kırsal yaşamımızı, kültürel mirasımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi tehdit eden, kâr hırsıyla hazırlanmış hidroelektrik santral (HES) ve baraj projelerinin tamamı durdurulmalıdır. Bugüne kadar yapılmış uygulamaların doğal alanlarımız üzerinde yarattığı yıkımı giderecek çalışmalar acilen başlatılmalıdır.

* Ormanlarımızın yok olmasının önünü açacak 2B yasal düzenlemeleri derhal geri çekilmeli, ormanların

özelleştirilmesine dair hazırlıklar durdurulmalıdır.

* Ne koruma alanlarını, ne tarım alanlarını ne de canlı yaşamını dikkate alan madencilik faaliyetleri durdurulmalı, bu faaliyetlerin ekosistem üzerindeki etkisi göz ardı edilerek verilmiş tüm maden ruhsatları iptal edilmelidir.

* Toprakların verimsizleşmesine, temel geçim kaynağı tarım olan köylünün yoksullaşmasına ve su kaynaklarının aşırı kullanımına neden olan yanlış tarım politikaları terk edilmeli; tüm tarımsal faaliyetlerde doğanın dengesini gözetilmeli ve doğru yerde doğru ürün ilkesi benimsenmelidir.

* Tüm canlı yaşamını tehdit eden hibrit tohumların, GDO'lu ürünlerin ve üretimde kullanılan her türlü kimyasal maddenin kullanımı durdurulmalıdır.

* Bizden önce bu topraklarda yaşamış onlarca uygarlıktan günümüze miras kalan Hasankeyf gibi nice kültürel zenginliğimizi tehdit eden projeler ve uygulamalar derhal durdurulmalıdır. Sadece bize değil tüm insanlığa ait bu değerler itinayla korunmalı, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması için gerekli çalışmalar acilen başlatılmalıdır.

* Sosyal ve ekolojik maliyeti gözardı edilerek planlanan ve şehirlere daha büyük göç dalgalarının gelmesine yol açacak otoyol, köprü ve konut projeleri durdurulmalı, karbon salınımını azaltacak demiryolu ulaşımı geliştirilmeli ve yaygınlaştırmalıdır.

* Var olanlara her geçen gün bir yenisi eklenen, doğaya verdikleri zarar tartışılmaz termik santraller ve nükleer santral yatırımları derhal durdurulmalıdır.

* Çevre ve Orman Bakanlığı'nın izniyle, doğayı yok eden şirketler tarafından finanse edilen özel firmalar tarafından hazırlanan ÇED raporları ve buna izin veren ÇED Yönetmeliği derhal iptal edilmelidir. Doğanın hassas dengesi, kamuoyu vicdanı, sivil toplum kuruluşları ve yerel halkın kanaatinin dikkate alınmadığı hiçbir projeye onay verilmemelidir.

* Tüm koruma alanlarını ticari yatırımlara açan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı geri çekilmeli, Yenilenebilir Enerji Kanunu derhal iptal edilmelidir. Varolan koruma alanlarının statüleri güçlendirilmeli; biyolojik çeşitliliği korumak için önemli doğa alanlarına hızla koruma statüsü kazandırılmalıdır.

* Özel şirketlerin ve kamu kurumlarının doğayı katletmesinin önünü açan 'kirleten öder' mantığı ve uygulaması terk edilmeli, doğaya zarar verenlerin ağır cezalara çarptırılmasını öngören yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

* Yaptığı yatırımlarla doğanın dengesine müdahale eden icracı bir kuruluş niteliğindeki Devlet Su İşleri (DSİ) ile doğayı korumakla yükümlü Çevre ve Orman Bakanlığı'nı aynı çatı altında birleştiren yapı derhal değiştirilmelidir. Çevre ve Orman Bakanlığı, şirketlerin çıkarlarını savunmak yerine; asli görevi olan, doğayı koruma görevini yerine getirmelidir.

* Yürüyüşe katılmak ve bilgi almak için: [email protected] www.anadoluyuvermeyecegiz.net

İlgili Dosyalar:

  1. anadoluyu vermeyecegiz [JPG] [113.99K]
Share
İlgili Eğitim