Eğitim Sen 2018 Yıl Sonu Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu'nu yayınladı. Rapor başta kadın ve kız çocukları ile LGBTİ’lerin dezavantajlı konumunun giderek derinleştiğini söylüyor.
Rapora göre, Türkiye’de çeşitli nedenlerle eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili Türkçe olmayan çocuklar, LGBTİ+’ler, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajları günden güne artarak devam ediyor.
Raporda, çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için hiçbir somut adımın atılmadığı belirtilirken çocuk yaşta evlenmeyi özendiren düzenlemelerin, çocuk işçiler sorununun sürmesinin, okullarda, cemaat yurtlarında ve kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet vakalarının artışının eğitim sisteminde yaşanan sorunlardan ayrı değerlendirilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.
Raporda bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizliklerin ve anadilde eğitim gibi sorunların eğitim sisteminin temel sorunları arasında yer aldığı vurgulanırken, eğitime erişimde dezavantajlı konumda olan çocukların durumu da ciddiyetini koruyor denildi.
Raporda siyasi iktidarın cinsiyetçiliği yeniden ürettiği söylenirken,eğitim müfredatının tehlike altında olduğu ve eğitim politikalarının belirlenmesi, oluşturulması ve uygulanması sürecinde Diyanetin, dini vakıf ve cemaatlerin belirleyiciliği ve etkinliğinin son yıllarda belirgin bir şekilde arttığının altı çizildi.
Çocuğa Yönelik Cinsel Şiddet Artıyor
Rapor, çocukların okullarda cinsel yönelime ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete uğradığını da göz önüne sererken şu verileri paylaştı.
* 2017 yılı genelinde ve 2018 yılının ilk 6 ayında, 18 aylık bir süre zarfında 21.957 çocuk hamile olarak kayıtlara geçti.
* 2017’de çocukların cinsel istismarı hakkında açılan davalarda suç sayısı toplam 16.348’i buldu.
* Son 5 yılda devlet yurtlarından “süresiz çıkarılma cezası” almaları nedeniyle bursları kesilen öğrenci sayısının 451.
* İşbirliği anlaşmalarıyla dini vakıf ve derneklere okullarda faaliyet yapma izni veren Milli Eğitim Bakanlığı, okulların kapısını AKP Gençlik Kolları’na açtı. Trabzon Merkez Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, AKP Ortahisar Gençlik Kolları’nın düzenlediği fotoğraf sergisinin ilkokullar dâhil ilçedeki tüm okullarda tanıtılmasına izin verdiği ortaya çıktı.
* Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkede 2017 yılında gerçekleşen 569 bin 459 resmi evlilikten 23 bin 906’sını 16-17 yaş grubudur.16-17 yaş grubunda bulunan kız çocuklarının sayısı 23 bin 906.
* Türkiye’de yoksul kız çocuklarının çocuk yaşta evlenme olasılığı, varlıklı olan yaşıtlarına göre 2,5 kat daha fazla.
* Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu 2017’ye göre; LGBTİ+ bireylere karşı gerçekleşen 117 nefret suçundan 23’ü çocuk yaşta LGBTİ+ bireylere karşı işlendi ve bu 23 nefret suçunun 10’u okul ortamında gerçekleşti.
Erken Yaşta Evlilikler Meşrulaştırılmaya Devam Ediyor
* Kız çocuklarının eğitim sürecinden kopmasının önemli nedenlerinden biri olan erken yaşta evlilikler raporda şu verilerle yer aldı.* Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkede 2017 yılında gerçekleşen 569 bin 459 resmi evlilikten 23 bin 906’sını 16-17 yaş grubudur.16-17 yaş grubunda bulunan kız çocuklarının sayısı 23 bin 906’dır
* Türkiye’de yoksul kız çocuklarının çocuk yaşta evlenme olasılığı, varlıklı olan yaşıtlarına göre 2,5 kat daha fazladır.
LGBTİ öğrencilerin eğitim hakkı görmezden gelindi
Rapor, LGBTİ öğrencilerin görmezden gelindiğini ortaya koyarken Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu 2017’nin bilgilerini paylaştı. Buna göre; LGBTİ+ bireylere karşı gerçekleşen 117 nefret suçundan 23’ü çocuk yaşta LGBTİ+ bireylere karşı işlendi ve bu 23 nefret suçunun 10’u okul ortamında gerçekleşti.
Rapora ulaşmak için lütfen tıklayınız.