Image

İlk uygulama dönemini Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile Temmuz 2022 - Haziran 2024 tarihleri arasında yürüttüğümüz Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin (ÇYEZE) Önlenmesi Destek Programının birinci uygulama döneminde 10 projeye destek verdik. Bu projeler Nisan 2024 tarihinde tamamlanırken, uygulama sürecinde STÖ’lerin örgütsel kapasitelerini güçlendirmeye, iletişim ve görünürlük faaliyetlerinin iyileştirilmesine, teknik ve mali raporlama süreçlerine yönelik de örgütlere düzenli teknik destek sağladık. Projeler, yerel yönetimlerin kapasitesini artırmaktan, toplumsal farkındalığı yükseltmeye ve politika geliştirme süreçlerine katkıda bulunmaya kadar geniş bir yelpazede ÇYEZE’ye yönelik önleme ve savunuculuk faaliyetlerini destekledi. Bu projeleri aşağıda kısaca özetlemeye çalıştık.
- Eksi 25 Derneği, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için çocuk ve kadın güçlenmesini temel alan bir müdahale modeli geliştirdi.
- Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte “Belediyeler için ÇYEZE ile İlgili Veri Toplama Rehberi”ni geliştirmiş ve pilot uygulamalarla yerel yönetimlerin izleme kapasitelerini artırmayı hedefledi. Bu rehberin diğer belediyelere örnek teşkil ederek standart bir yöntem sunması bekleniyor.
- Havle Kadın Derneği, dindar ergen kızlar ve annelerine yönelik “Cinsellik İletişim Rehberi” hazırlayarak, bu rehberin eğitmen eğitimleri ve pilot uygulamalarını gerçekleştirdi. Modelin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
- Hayat Sende Derneği, devlet koruması altında yetişen kız çocukları ve genç kadınlar arasındaki ÇYEZE riskini görünür kılmak için savunuculuk temelli bir proje yürüttü ve kamu kurumlarıyla etkili iletişim kurarak savunuculuk stratejileri geliştirdi.
- Katre Kadın Danışma Dayanışma Derneği, Erzincan’da ÇYEZE ile ilgili mevcut durumu analiz etmek için araştırmalar yaptı ve danışma merkezini bu konuda başvuru alabilecek bir kapasiteye ulaştırdı. Ayrıca kamu kurumlarının farkındalığını artıracak öneriler de sundu.
- Mimoza Kadın Derneği, Mersin’de ÇYEZE konusunda yerel kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birlikleri kurdu, kapasite geliştirme eğitimleri düzendi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Yerel Eşitlik Eylem Planı’na ÇYEZE’nin önlenmesi konusunu dahil etti.
- ORTAKÇA Derneği, Van’da ÇYEZE ile mücadele için hizmet haritalama çalışmaları yaptı ve erkeklere yönelik farkındalık modülleri hazırladı. Bu modüller Van'ın Çaldıran ilçesinde pilot saha çalışmalarıyla uygulandı.
- Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, 6 Şubat depremi sonrası çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin artma riskine karşı çocuk yaşta, erken ve zorla evlendirilmiş ve risk altındaki kişilerin adalet mekanizmalarına erişimini güçlendirmek için avukatlara yönelik eğitimler düzenledi. Deprem sonrası artan risklere dikkat çeken proje STÖ-Baro işbirliğinin önemini de ortaya çıkardı.
- Roman Hakları Derneği, Ankara’da ÇYEZE önleme odaklı saha çalışmaları ve anketler gerçekleştirdi. Yine ebeveynler ve çocuklarla farkındalık artırıcı etkinlikler düzenledi. Çocukların okula devamını sağlamak ve ailelerin eğitime yönelik motivasyonunu artırmak için mentorluk faaliyetleri yürütü.
- Uçan Süpürge Derneği, ÇYEZE ile mücadele için yeni materyaller geliştirdi ve 2030’a kadar sürecek “Çocuk Yaşta Evliliklerle Mücadele Savunuculuk Programı”nı başlattı.
İlgili Eğitim