Ana içeriğe atla
Image
Faaliyet
Share

Dernekler Mevzuatı Eğitiminin Üçüncüsü Düzenlendi

TACSO projesi kapsamında, TACSO'nun Türkiye'deki kaynak kuruluşu STGM tarafından düzenlenen Dernekler Mevzuatı Bilgilendirme Eğitimi’nin üçüncüsü 26-27 Aralık tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. 29 STÖ temsilcinin katıldığı eğitimde mevzuat, finans ve örgütlenme özgürlüğü alanında karşılaşılan sorunlar konuşuldu ve çözüm önerileri paylaşıldı.

TACSO projesi kapsamında, TACSO'nun Türkiye'deki kaynak kuruluşu STGM tarafından düzenlenen Dernekler Mevzuatı Bilgilendirme Eğitimi’nin üçüncüsü 26-27 Aralık tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. 29 STÖ temsilcinin katıldığı eğitimde mevzuat, finans ve örgütlenme özgürlüğü alanında karşılaşılan sorunlar konuşuldu ve çözüm önerileri paylaşıldı.

dernekler mevzuati eğitim fotoğrafı

İki gün süren eğitim, üç ayrı bölüme yer veriyor. Eğitimin birinci gününde, mevzuata odaklanılarak dernek kurma ve genel kurul gibi işleyişe dair temel konularda takip edilmesi gereken adımlar paylaşıldı. Ayrıca bu alanda sıkça yapılan hatalar da incelendi.

İlk günde STGM Hukuk Hattı Uzmanı Avukat Yasemin Öz derneklerin sık karşılaştığı sorunlara değinerek üyelik işlemleri, genel kurul, karar defteri ve dernek tüzüğü konusunda bilgilendirmeler yaptı. Katılımcıların sorularıyla ilerleyen oturumlarda yaşanan sorunlara nasıl çözümler geliştirilebileceği ve mevzuat çerçevesinde belirli işlemlerin nasıl gerçekleştirileceği konuşuldu.

“Mevzuat aynı, uygulama farklı”

Eğitim süresince deneyimlerini ve tanıklıklarını paylaşan STÖ temsilcileri, mevzuatın çok farklı şekillerde uygulandığını ve bunun tutarsızlık yarattığını belirtti. Bunun bir örneği bir katılımcı tarafından şöyle ifade edildi: “Adres gösterme konusunda sık sık problem yaşıyoruz. İl Dernekler Masası, bir ilde yalnızca posta kutusunu iletişim adresi olarak kabul ederken, başka bir ilde ‘mutlaka dernek adına bir ofisiniz olacak’ diyor.”

dernekler mevzuati eğitim fotoğrafı

“İflas eden üyelerin borçları affedildi”

Toplantıya katılan kurumsal üyelikleri olan dernek temsilcisi, aidatını ödemeyen üyelerin iflas ettiğini kanıtlayarak üyelikten çıkarılabileceğini belirtti ve nasıl bir yol izlediklerini şöyle anlattı: “Yönetim kurulumuz iflas etmiş olan firmaların listesini istedi. Bunların üye aidatı borçları devam ediyordu. Yönetim kurulu, tüzüğü referans göstererek firmaların üyelikten çıkarılmasına yönelik bir karar aldı. Bu firmaların borçlarının affedilmesi için alınan karar Genel Kurul’a sunuldu. Söz konusu firmaların iflas ettiği, diğer üyeler tarafından bilindiği için hepsinin borcu affedildi. Bununla ilgili bildirimler Dernekler Müdürlüğü’ne yapıldı ve onlardan da olumsuz bir yanıt gelmedi. Dernekler Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği’nde bu hak açık olarak belirtiliyor. Ayrıca Medeni Kanun ve Türk Ticaret Kanunu’nda da ilgili maddeler mevcut.”

Mali konular ele alındı

Eğitimin ikinci gününde, STÖ’lerin finansal yönetim süreçlerindeki deneyimleri ele alındı. “İktisadi işletme nasıl kurulur, derneklerde insan kaynağı nasıl yönetilir, bağış ve yardım arasındaki fark nedir” gibi sorular Serbest Mali Müşavir Ahmet Mısır tarafından yanıtlandı. Mısır, dernek kurulduktan sonra personel çalıştırmak isteyenlerin şu adımları izlemeleri gerektiğini belirtti: “Belirli evrakları hazırlayarak bağlı bulunulan sosyal güvenlik kurumuna gidilir ve iş yeri sicil numarası alınır. Eğer ilk defa sigortalı personel çalıştırılacaksa personeller, bir ay içinde bildirilebilir. Ancak derneğin hali hazırda bir sicil numarası varsa ve önceden de personel çalıştırdıysa, yeni personeli işe girmeden önce bildirmesi gerekiyor. Örneğin personel ayın 2’sinde başlayacaksa, dernek ayın 1’inde bunu bildirmek zorundadır.”

dernekler mevzuati eğitim fotoğrafı

Derneklerin faaliyetlerini sürdürmek için sıkça başvurduğu yöntemlerden biri de iktisadi işletme kurmak. Katılımcılardan biri derneğinin bu alandaki deneyimini şöyle özetledi
“Seminerlerimizi ya da bilgilendirme toplantılarımızı küçük ücretlerle yapmak ve bu gelirle sosyal sorumluluk projelerimizi daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilmek için iktisadi işletmemizi kurduk. Şu anda organizasyonları direkt iktisadi işletmemiz üzerinden yapıp para topluyoruz, oluşan vergiyi ödüyoruz. Böylece dernekle ilgili herhangi bir sıkıntı olmuyor.”

“Mülki idare ile diyalog içinde olun”

dernekler mevzuati eğitim fotoğrafı

Eğitim kapsamında, özel bir sunum yapan STGM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Levent Korkut, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin aşılması için neler yapılabileceğini anlattı. OHAL uygulamalarının sorumluluğunun valiliklere verildiğini hatırlatan Korkut, “Bu dönemde valiliklerin özgürlükleri daha fazla kısıtlama yetkisi var” dedi.

STÖ temsilcileri, özellikle açık alanda yapılan toplantılar konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve valilik tarafından bazı toplantılara izin verilmediğini belirtti. STÖ’lere OHAL sürecinde mülki idareyle daha çok diyalog kurmaları tavsiyesinde bulunan Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açık hava toplantısı yapacaksanız bununla ilgili diyaloğa girmenizde ve süreci ilgili mülki idare ile iletişim kurarak yürütmenizde fayda var. OHAL koşullarında mülki amirlerle diyalog daha çok önem taşıyor. Problemleri ihmal etmeyin ve özellikle algısal bir problem varsa lütfen mülki idareye giderek kendinizi ifade etme yoluna gidin”

386 başvuru yapıldı

TACSO-STGM, Dernekler Mevzuatı Eğitimi için toplamda 386 başvuru aldı. Yoğun ilgi sebebiyle yapılması planlanan eğitim sayısı 9’e çıkarıldı. Son olarak üçüncüsü tamamlanan eğitimlerin ilki 9-10 Kasım, ikincisi 9-10 Aralık tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Eğitimlere en çok başvuru kadın ve LGBTİ dernekleri tarafından yapıldı. Bunu sosyal haklar, gençlik ve eğitim çalışmaları alanında faaliyet gösteren dernekler izledi. atılımcılardan başvuru sırasında alınan bilgilere göre; dernekler mevzuatla ilgili en çok bildirim ve beyanname alanında sorun yaşıyor. Yardım, bağış ve aidat toplama ise derneklerin en çok sorun yaşadığı bir diğer alan.
Dördüncüsü 6 - 7 Ocak tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilecek olan eğitimlerin içeriği, katılımcıların ihtiyaçlarına göre, düzenleniyor. İçerikler oluşturulurken katılımcılar tarafından yapılan geri bildirimler de dikkate alınıyor.

Haber ve Fotoğraflar: Aynur Tekin

9 - 10 Kasım’da gerçekleştirilen ilk Dernekler Mevzuatı Eğitimi’nin video kayıtlarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

{{{youtube>Lx9j6rq2kUw}}}

 

{{{youtube>ipC76YyptUo}}}

 

{{{youtube>kjsOK1JcwNg}}}

 

Share
İlgili Eğitim