2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle Türkiye'nin pek çok ilinde farkındalık etkinlikleri düzenlenirken, Denizli'de engelli hakları alanında çalışma yürüten Denizli Otizm Derneği Dudu Karaman Dinç, çocukların hayatlarında fark yaratacak uygulamalara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Denizli'de Farkındalık Günü'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Dudu Karaman Dinç konuşmasında "İçi boş farkındalık çalışmalarından yıldık artık. Hayatımızda gerçekten fark yaratacak, çocuklarımızın hayatını değiştirecek uygulamalar görmek istiyoruz" dedi.
Üç yıl önce kabul edilen Otizm Eylem Planı'nın hayatlarına dokunan bir fark yaratmadığını ve uygulamada ortaya çıkan ayrımcılıkların giderilmesi için sadece farkındalığın yeterli olmadığını vurgulayan Dinç, aynı zamanda toplumun da hayatlarında otizme yer açması gerektiğini söyledi.
Dinç şöyle konuştu:
"Farkındalık denilen şey önemli bir şey ama bizler otizm hakkında içi boş farkındalık çalışmalarından yıldık artık. Hayatımızda gerçekten fark yaratacak, çocuklarımızın hayatını değiştirecek uygulamalar görmek istiyoruz. Mevzuatlar açısından baktığımızda Türkiye gerçekten iyi fakat uygulamalarda her aşamada ayrımcılık yaşıyoruz. Bu ayrımcılık eğitimde de, sosyal hayatta da sanatta da ve sporda da var. Denizli Otizm Derneği olarak bizim temel hedefimiz, otizmli bireylerin insan hak ve onuruna yakışır bir hayat sürmesi. Ne yazık ki belli gelişmeler ve ilerlemeler olmasına rağmen, otizm alanında çok büyük gelişmeler olduğunu söylemek mümkün değil. Devletin üst kademelerinde bu konuda iyi niyetli çalışmalar var ancak bu çaba alt kademelere yansımıyor. Sadece farkında olmak değil, hayatlarında otizmlilere yer açmak gerektiğini toplumun bütün kesimlerine hatırlatmak istiyorum"