27. Dönem 5. Yasama yılının ilk gündemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Meclis’ten geçirileceğini açıkladığı Paris İklim Anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunması oldu.
Ak Parti dışında hiçbir siyasi partinin kanun teklifi kabul edilmedi
TBMM’nin resmi web sitesinden alınan verilere göre, Haziran ayı başından itibaren 27. Yasama döneminin tamamında 4534 kanun teklifi sunuldu. Ak Parti tarafından sunulan tekliflerin 263’ü kabul edilerek kanunlaştı.
Ak Parti dışında, Milliyetçi Hareket Partisi dahil olmak üzere, hiçbir siyasi partinin kanun teklifi kabul edilmedi. 44 kanun teklifi ise gündeme alınarak, Genel Kurul görüşmeleri için gelecek yasama yıllarını bekliyor.
5. Yasama yılında Meclis’te 83 kanun kabul edildi. Bu kanunların 18’i ise torba kanun olarak geçti ve en az 199 kanunu da etkileyerek birçok kanun maddesinde değişiklik yapılmasına neden oldu. Geçtiğimiz yasama yılında değişikliğe uğramış toplam kanun sayısı 282 oldu.
Torba yasalar; birçok kanunun tek bir paket içinde oldukça hızlı bir şekilde ve inceleme yapılmaksızın Genel Kurulda görüşülüp kanunlaşması nedeniyle eleştiriliyor.
Ak Parti dışındaki siyasi partilerin kanun teklifleri Genel Kurul'da görüşülmedi
5'nci yasama yılında iktidar ve muhalefet partileri toplamda 789 kanun teklifi verdi. En çok kanun teklifi Cumhuriyet Halk Partisi (431)tarafından verildi. CHP'yi, Halkların Demokratik Partisi (155 ) ve Ak Parti (71) izledi.
Ak Parti dışında hiçbir siyasi parti tarafından verilen kanun teklifi Genel Kurul'da görüşülmedi. Ak Parti’nin bu yıl verdiği 71 kanun teklifinin 35’i kabul edildi. Geri kalan 36 teklif ise komisyonlardan geçerek gelecek dönemde görüşülmeyi bekliyor.
Komisyon raporlarında düşüş var
5. Yasama yılında kanun teklifi görüşmeleri kapsamında esas komisyonlar tarafından 60 komisyon raporu sunuldu.
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu ile İçişleri Komisyonu hiç rapor vermezken, Dışişleri Komisyonu uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifleri sebebiyle 26 raporla nicel olarak en çok çalışan esas komisyon oldu.
Yazılı soru önergelerin yüzde 45'i yanıtlanmadı
5'nci yasama yılı boyunca milletvekilleri 15 bin 969 yazılı soru önergesi verirken, bu yazılı soru önergelerinin yalnızca 1422’si zamanında cevaplanırken, 4715’i ise süresi geçtikten sonra cevaplandı. Yazılı soru önergelerinin 7334'ü ise cevaplanmadı.
Başkanlığa toplam 1476 Meclis Araştırması Önergesi verildi. Bu önergelerin 23’ünün açılması kabul edildi.
Anayasa'ya rağmen milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik toplam 256 fezleke verildi
Bu yasama yılındaki tartışmalardan birisi ise Anayasada da tanımlanmış ‘yasama dokunulmazlığı’ oldu.
Anayasa'nın 83'ncü maddesi “Meclis üyelerinin Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Meclis’te ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclis tarafından başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.” ifadelerine yer verse de 27. Dönem 5. Yasama yılında dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik toplam 256 fezleke verildi.
Bu fezlekelerin 214’ü HDP’ye, 18’i DBP’ye, 10’u CHP’ye, 7’si TİP’e, 1’i AKP’ye, 1’i İyi Parti'ye ve 5’i bağımsız milletvekillerine ait.
Rapora ulaşmak için tıklayınız.