
Dezenformasyon, sahte haber, komplo teorileri, siyasal iletişim, dijital haklar, siber güvenlik, medya okuryazarlığı, yapay zeka, algoritmalar, hakikat sonrası, infodemi, insan hakları, insani güvenlik, seçimler ve propaganda gibi konulara odaklanacak konferansa akademik çalışmaların katkı sunması amaçlanıyor. Konferansın temel amacı, bilgi düzensizliklerinin nedenlerini, etkilerini ve sonuçlarını disiplinlerarası bir perspektifle incelemek ve bu sorunla mücadeleye yönelik yöntemleri tartışmaktır.
Konferans Bildiri Çağrısı
İçinde bulunduğumuz çoklu krizler dönemi ve dijital araçların gelişimi, bilgiye erişim ve bilgi üretimi süreçlerinde giderek daha önemli bir hale gelmiştir. Oxford Sözlüğü’nün 2016 yılında “post-truth (hakikat sonrası)” ve 2024 yılında “brain rot (beyin çürümesi)” kavramlarını yılın kelimesi olarak seçmesi, içinde yaşadığımız dönemin koşullarını ve medya ekosisteminin dönüşümünü yansıtmaktadır. Özellikle 2024’te seçilen “brain rot” kavramı, sosyal medyanın kullanım biçimleri ve yarattığı endişelerle ilişkilendirilmiştir. Bu bağlamda, medya platformları ve hakikat kavramına yönelik bireysel ve toplumsal dayanıklılığın artırılması her zamankinden daha kritik bir hale gelmiştir.
Geleneksel ve dijital medya kanalları aracılığıyla yayılan yanlış bilginin biçimleri, araçları, kapsamı ve içeriği giderek çeşitlenmektedir. Kasıtlı veya yanlışlıkla yayılan yanlış bilgi, özellikle aşırı sağ popülist söylemler, radikal eylemler ve kutuplaşma süreçleriyle etkileşim içinde olarak toplumsal dinamikleri dönüştürmekte ve demokratik karar alma süreçlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bilgiye ve güvenilir kaynaklara erişim eksikliği, belirsizlikleri artırarak basit, dışlayıcı, güvenlikleştirilmiş ve nefret söylemi içeren açıklamaların yaygınlaşmasına yol açmaktadır. Bu tür söylemler, kapsayıcı bir toplumsal yapı inşa etme çabalarını olumsuz etkileyerek “birlikte yaşama” imkanlarını sınırlandırmaktadır.
Bilgi düzensizliklerinin yayılma nedenleri, farklı yanlış bilgi türleri, bu olgunun bireysel ve toplumsal sonuçları, medya kanallarının ve dijital platformların rolü, bilgi düzensizliklerinin siyasal, kültürel ve ekonomik etkileri ile bu olguya karşı geliştirilebilecek mücadele yöntemlerinin teorik ve ampirik çalışmalar ışığında ele alınması büyük önem taşımaktadır.
Nasıl başvuru yapabilirsiniz?
Başvuru için 250 kelimelik kısa biyografiniz ile birlikte en fazla 500 kelimelik bildiri özetinizi resaid@bilgi.edu.tr adresine 14 Nisan 2025 tarihine kadar mail aracılığı ile ulaştırmanız gerekmektedir. Sonuçlar 21 Nisan 2025 tarihinde duyurulucaktır.
Konferans dili Türkçedir.
Konferans sonrasında bildiri kitapçığı yayınlanacaktır.
Detaylı bilgi için tıklayınız.