Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Çocukların, Suyun, Toprağın, Kurdun Kuşun Hakkı İçin Koş...

'Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı' diyenler, Bolluca Çocuk Köyü için koşuyor. 

İçerik Alınlık Resmi

'Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı' diyenler, Bolluca Çocuk Köyü için koşuyor. 

haber fotoğraf
Kampanyayla çocuk köyündeki çocukların sofraları organik gıdalarla kurulacak ve köyde kendi gıdalarını kendilerinin yetiştirebilecekleri bahçe-bostanlar kurulacak. Kampanyaya bağışlar cuma gününe kadar devam ediyor. "Ben koşarak destek veririm" diyenler için sırada Avrasya Maratonu var. Nasıl destek verilir, nasıl koşulur? Aşağıda...

Çeşitli kampanyalara dikkat çekmek ve destek bulmak için koşan ‘Adım Adım’ gönüllüleri, 2007’den bu yana sadece koşarak 4.7 milyon lira topladı. Adım Adım Buğday’dan 21 gönüllü son olarak Runtalya’da ‘Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı’ projesi için koştu. Kampanyada toplanan para ile Koruncuk Vakfı’nın Bolluca Çocuk Köyü’ne kalan çocuklar organik gıdalarla beslenecek. Köyde kalan çocuklar ve bakıcı annelere ekolojik üretim eğitimi verilecek ve en önemlisi çocukların kendi gıdalarını kendilerinin yetiştirebileceği bahçeler-bostanlar kurulacak. Toplanan her 200 TL’lik bağış sayesinde, köydeki bir çocuğun 1 aylık organik sertifikalı gıda ihtiyacı Buğday Derneği organizasyonuyla karşılanacak.

Bolluca Çocuk Köyü’nde 106 çocuk ve genç, 12 evde yaşıyor. Koruncuk 1979 yılında kurulmuş, Çocuk Esirgeme Kurumu ile ortak çalışan bir vakıf. İhmal edilmiş, korunmaya muhtaç çocuklar 0-6 yaşları arasındayken çocuk köyüne geliyor ve ‘anne’ler eşliğinde, aile ortamında büyüyorlar.

‘Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı’ kampanyasında organik gıdalar ve eğitim Buğday Derneği aracılığıyla sağlanacak. 7 Mart itibarıyla 21 koşucunun kampanya için topladığı para 22 bin lirayı aştı. Bağış kampanyası bu cuma gününe kadar sürüyor. Ayrıca kampanyaya koşarak destek vermek isteyenler için sırada Kasım’da koşulacak Avrasya Maratonu var.

Adım Adım’ın Buğday STK sorumlularından Gizem Candemir Kılıçoğlu, “Adım Adım sayesinde, önce Ta Tu Ta (Ekolojik Çiftlikler Ağı) yeni çiftlikler eklendi. Ardından yok olmak üzere olan atalık tohumlar bu çiftliklerde ekilip çoğaltıldı. Şimdi bu tohumlardan üretilen sağlıklı gıdaların kimsesiz çocuklara ulaştırılması için çalışıyoruz. Üretiminde doğa ve insan sağlığına zarar veren kimyasallar kullanılmayan organik gıda, herkesin, özellikle de büyüme çağındaki çocukların hakkı.

Aynı zamanda tarımsal ilaçların zarar verdiği suyun, toprağın, kurdun ve kuşun da hakkı” diyor.

Bazı koşular, koşulur biter. Bazıları bitmez. Kilometrekarelerce toprakta ‘en verimlisi bu’ diye tek tip buğday, mısır, pancar vesaire yetiştirmek... Bu ürünlerden en yüksek hasadı almak için toprağı çılgınca sulamak... Bu sulamayı sürekli kılmak için durmadan daha çok enerjiye, daha çok petrole, elektriğe, baraja ihtiyaç duymak... Tek tip ürünlerden oluşan denize düştüğünde hızla yayılan hastalıklara, böceklere karşı ürünlerin üzerine tonlarca kimyasal ilaç boca etmek... Kimyasallardan, sulamadan ve hep aynı ürünün ekilmesinden baygın toprağı ayıltmak için üzerine yine tonlarca gübre boşaltmak.... Yetişen ürünleri gerekirse üzerine yine tonlarca koruyucu püskürterek her biri petrol içen uçaklara, gemilere, kamyonlara yükleyerek yüzlerce kilometre uzaklıktaki marketlerin soğuk hava depolarına yollamak...

Beslenmenin tek yolu bu mu? Başka yol var mı? Bolluca Çocuk Köyü’nde kalan çocuklar bu sorunun yanıtını hem sofralarında hem bahçelerinde tatma, deneme, görme, değiştirme şansına sahip olacak. Bağışları ile destek vermek isteyenler için ‘Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı’ kampanyası, 14 Mart Cuma gününe kadar devam edecek.

KOŞARAK DESTEK VERMEK, AMA NASIL?

Serin Erengezgin Runtalya’da çocukların sağlıklı beslenme hakkı için koşanlar arasındaydı. Erengezgin, 2008’den beri yardımseverlik koşuları düzenleyen Adım Adım (AA) içinde, çeşitli projeler için koşuyor. En son yerel tohumların çoğaltılması ve yayılmasını hedefleyen ‘Tohum Takas Ağı’ projesi için koştu. Şimdi de ‘Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı’ diye... “Proje başarılı olup model olarak okulların programına girmeye başlarsa, belki toplumumuzun geleceği için de bir şeyler değişir” diyor.

Bu yıl neden özellikle bu projeyi seçtin?

Eğer şu anda toplumun tümünü besleyecek sağlıklı gıdayı üretemez hale getirildiysek, gelişim çağındaki çocuklarımızdan başlamak iyi bir fikir. Hayata dezavantajlı başlamış olsalar da Koruncuk Vakfı’nın sevgi ve özen dolu yaklaşımı ile her yönden çok iyi bakılan ve yetiştirilen bu güzel çocuklarla başlamak ise çok iyi bir fikir. Projenin eğitim ayağında Koruncuk çocuklarımızın TaTuTA çiftliği ziyareti, Bolluca Çocuk Köyü’nde alacakları eğitimler ve kendi bahçelerinde yapacakları uygulamalar yer alacak. Bu pratikler başarılı bir model olarak okulların programına girmeye başlarsa, belki toplumumuzun geleceği için de bir şeyler değişir.

Bolluca Çocuk Köyü’ne hiç gittin mi?

Runtalya’daki koşu öncesi, Şubat’ta gittim. ‘Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı’ kampanya projesinin tanıtımı yapıldı. Çocukların gündelik akışlarını bozmamaya özen gösterilen bu buluşmada farklı yaşlardan SBS birincisi olan çocuklarımızı da tanıdık. 12 villadan oluşan yerleşkenin bahçelerini gezdik. Geçen yıl bir başka projede ilk denemesi yapılan meyve-sebze bahçelerini gördük.

Koşu nasıl geçti, ne kadar sürede, nasıl hazırlandın?

Benim koşu hedefim 75 yaşımda da 75 dakika. 10 km’yi aşağı yukarı bu sürede tamamlıyorum. Herkesin kolayca ulaşabileceği ve aslında benim de iyileştirebileceğim bir süre. Ama benim tek hedefim hiç sakatlanma riskine girmeden, yoğun antrenman yapamasam da bitirebileceğim bu mesafeyi korumak.

Toplu taşıma ve yürümeyi gündelik hayatımda ulaşım için çok kullanıyorum. Yerin 7 kat altındaki metrolarımızdan çıkarken yürüyen merdiven bile kullansam, hep soldan ve hızla çıkmak artık hoşuma dahi gidiyor. Nefesimi, kondisyonumu şehir içinde koruduğumu söyleyebilirim. Maslak Korusu ve Belgrad Ormanı’na ancak ayda bir gitme olanağım oldu. Frankfurt’ta öğrenim görürken gündelik hayatımda bisikleti kullanıyordum, geçen yıllarda İstanbul’da da bu düzeye gelmeyi denedim ama belim zorlandı. Yazın bindiğim bisiklet ve her gün yüzmeyi de hareket halinde kalmamın iyi bir altyapısı olarak görüyorum. 44 yaşındayım, belki de 30 yıl içinde hayat akışım öyle getirir kondisyon olarak daha iyiye giderim.

Katıldığınız koşularda barınma, beslenme ve diğer giderleri nasıl karşılıyorsunuz?

Adım Adım koşucuları olarak her türlü organizasyona katılım, gidilen yerdeki barınmayı kendimiz bireysel olarak karşılıyoruz. Koşu tarihlerini önceden bilmek erken rezervasyon olanaklarından yararlanmamızı sağlıyor.

‘Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı’ kampanyasına destek vermek isteyenler ne yapsın?

Bir çocuğun bir aylık ‘sağlıklı gıda’ ihtiyacını karşılamanın bedeli 200 lira. Kampanyamız 14 Mart Cuma gününe kadar devam ediyor.

Koruncuklara spor aracılığıyla destek vermek isteyenlerin yapabileceği en iyi şey, bağışçı olmakla başlayıp sıradaki koşuda çevrelerini harekete geçirmek üzere Adım Adım ailesine katılmak olur. İstanbul’da yaşayanlar, ilk tanışma için sıradaki cumartesi Belgrad Ormanı’na gidiş organizasyonumuza katılabilirler. Her türlü ritimde koşulara katılan arkadaşlarımız var, gönüllü antrenörümüz Kees ve yeni başlayanlara destek olan çaylaklar grubu ile kendi ritimlerini güvenli bir biçimde bulabilirler. Belki de benden farklı olarak koşuyu çok seven bir koşucu olduklarını
keşfedeceklerdir...

https://www.facebook.com/events/665437570182781/ 

(Not: Runtalya bitti. Ancak ‘Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı’ kampanyası sürecek. Kampanyaya koşarak destek vermek isteyenler, kasımda İstanbul’da düzenlenecek Avrasya Maratonu’na katılabilir.)

TOPRAĞIN, KURDUN, KUŞUN HAKKI İÇİN KOŞ

Adım Adım’ın Buğday STK sorumlularından Gizem Candemir Kılıçoğlu, “Buğday Derneği yaşamın her alanında ekolojik yaşamla uyumlu üretim ve kullanım yöntemlerinin yayılması için çalışıyor. Adım Adım sayesinde, önce TaTuTa Ekolojik Çiftlikler Ağı’na yeni çiftlikler eklendi. Ardından yok olmak üzere olan atalık tohumlar bu çiftliklerde ekilip çoğaltıldı. Şimdi bu tohumlardan üretilen sağlıklı gıdaların kimsesiz çocuklara ulaştırılması için çalışıyoruz. Üretiminde doğa ve insan sağlığına zarar veren kimyasallar kullanılmayan organik gıda, herkesin özellikle de büyüme çağındaki çocukların hakkı. Aynı zamanda tarımsal ilaçların zarar verdiği suyun, toprağın, kurdun ve kuşun da hakkı” diyor.

Buğday Derneği’nden Fırat Daltaban’ın verdiği bilgiye göre, kampanya kapsamında ilk ürünler mart-nisan ayında tedarik edilerek Bolluca Çocuk Köyü’ne teslim edilmeye başlanacak. Çocuklara ve çocuklarla ilgilenen ‘anne’lere yönelik ekolojik eğitim, bağ, bostan çalışmaları da yine nisan-mayıs aylarında başlayacak. Kampanya, Avrasya Maratonu’ndaki gönüllü koşucularla devam edecek.


KOŞARAK 4.7 MİLYON LİRA TOPLADILAR

Sağlıklı gıda, daha iyi eğitim, daha iyi arama kurtarma, daha iyi korunan bir doğa... Hepimizin ‘daha iyi’si için fikirlerimiz, teorilerimiz var. Ancak bu fikirlerin çoğu günlük hayatta bir kerecik bile nefes alma şansı bulamadan hayatın hızı, hayı, huyu ve hafifliği içinde buharlaşıp gidiveriyor. Geriye ‘rutin hayat’ kalıyor. Adım Adım türü girişimler, bu uçuşan fikirleri, düşleri insanın bedenine, günlük hayatına ve çevresine rapt etmeyi başarıyor. Uğruna 10 km. koşulacak bir fikri unutmak, savsaklamak, planlayamamak o kadar kolay olmasa gerek! Nitekim, Adım Adım üyeleri 2007’den beri sadece koşarak çeşitli ‘fikir’ler için 4 milyon 700 bin TL bağış toplamış. Adım Adımcılar bu sene de Runtalya Maratonu’nda AÇEV, AKUT, Buğday, Koruncuk, TEGV, TEMA,TOFD ve TOG’un sosyal projelerini desteklemek için koştu.


RAKAMLARLA KAMPANYA

‘Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı’ kampanyası için 21 kişi koştu.

‘Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı’na bağış miktarı: 22 bin 642 lira (7 Mart itibarıyla)
Runtalya’da 3900 kişi 10km, Yarı Maraton ve Maraton etabını bitirdi.
Koşucuların 792’si Adım Adım üyesiydi.

SAĞLIKLI GIDA HER ÇOCUĞUN HAKKI KAMPANYASINA DESTEK İÇİN:

Online bağış: koruncuk.org/elverinhayatatutunsun/saglikligida 

Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı
Akbank Gayrettepe Şubesi - 287
Hesap No: 198293
IBAN:TR66 0004 6002 8788 8000 1982 93


TAKİP ETMEK İSTEYENLER İÇİN

Kampanyanın güncel durumu: http://www.adimadim.org/runtalya-2014/#kampanya 

KORUNCUK VAKFI NEDİR?Koruncuk 1979 yılında kurulmuş, Çocuk Esirgeme Kurumu ile ortak çalışan bir vakıf. İhmal görmüş ve kişisel varlığı tehdit altında olan korunmaya muhtaç çocuklar 0-6 yaşları arasındayken çocuk köyüne alınıyor, çocuklara sağlıklı aile ortamı ve güvenli bir yaşam sunuluyor.

Kaynak: Radikal

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [57.09K]
Share
İlgili Eğitim