Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Çiftçiler için ‘Emek sepeti projesi’

Diyarbakır’da Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği, bölgede çiftçilerin ürünlerinin ucuza alınmasının önüne geçerek bir proje başlattı. Başlatılan “Emek sepeti projesi” ile ailelerden ürünler yüksek fiyatla alınarak, isteyen kişilere bir sepet hazırlanıyor, çiftçilerin ürünleri satışa sunuluyor.

İçerik Alınlık Resmi

Diyarbakır’da Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği, bölgede çiftçilerin ürünlerinin ucuza alınmasının önüne geçerek bir proje başlattı. Başlatılan “Emek sepeti projesi” ile ailelerden ürünler yüksek fiyatla alınarak, isteyen kişilere bir sepet hazırlanıyor, çiftçilerin ürünleri satışa sunuluyor.

Eve hapsolmuş kadın emeğini dışarı çıkarmak, ürünlerin birden fazla el değiştirerek ucuza satılmasının ve emek sömürüsünün önüne geçmek için başlatılan projeyi çiftçilerle ve proje sahipleriyle konuştuk. 

‘MEVSİMLİK GÖÇ VE EMEK SÖMÜRÜSÜNÜN ÖNÜNE GEÇİYORUZ’

Diyarbakır’da 2012 yılında proje olarak başlayan ve 2014 yılında dernekleşen Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği 15 köy ve onlarca çiftçi ile yaptığı anlaşma ile Emek Sepeti Projesi’ni başlattı. Projeyle çiftçilerden aldığı ürünlerle bir sepet oluşturuluyor. Sepet içerisine, domates, salatalık, patlıcan, biber, yeşillik, yumurta, yoğurt gibi gıda maddeleri konuluyor. Oluşturulan bu projeyle hem sağlıklı, organik besini tüketiciye sunduklarını hem de çiftçilerin bütçesine katkı sağladıklarını anlatan Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği Başkanı Gülbahar Örmek, “Projeyle tarlada yetişen organik sebzeden hayvansal gıdaya kadar geniş bir ürün yelpazesi var. Bölgede tarım yapan çiftçiden, ürünleri birçok el değiştirmesi sonucu çok ucuza alınıyor. Bu nedenle aileler ya tarım yapmaktan vazgeçiyor ya da başka illere çalışmaya, ucuz iş gücü olmaya zorlanıyor. Bu projeyle hem sağlık besin üretilerek tüketiciye ulaştırılıyor, hem de üreticinin emeğinin hakkı ödenmiş oluyor” diye konuştu. 

TÜP BEBEKLE AİLELER ÇOCUK SAHİBİ OLDU

Çiftçilere üretim konusunda kurs ve seminerler de verdiklerini aktaran Örmek, eve hapsolmuş kadınlar için de bu proje sayesinde istihdam ve sosyal ortamlar sağlandığını dile getiren Örmek, projeyi giderek genişlettiklerini söyledi. Bu kapsamda çocuğu olmayan kadınlar için de tüp bebek projesi başlattıklarını belirten Örmek,  “Çocuğu olmayan kadınlar özellikle eşleri, komşuları, kaynanaları tarafından her türlü psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını ve kuma getirilme tehlikesiyle baş başa kalıyor. Bunun önüne geçmek için de tüp bebek projesi başlattık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 86 aile çocuk sahibi oldu” dedi. Çiftçilerin hem üretim hem sosyal alanda onlarla birlikte olacaklarını kaydeden Örmek, Diyarbakır’daki yurttaşlara Emek Sepeti Projesi’ne abone olarak destek olmaları çağrısında bulundu.  

‘PROJE SAYESİNDE YÜZÜ GÜLEN ÇİFTÇİLER OLDUK’

Proje kapsamında derneğe ürünlerini satan Çiftçi Kazım Çelik de, projeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu proje sayesinde ürünlerinin toplu şekilde ucuza satılmasının engellendiğini ifade eden Çelik, ürünlerin bu şekilde alınmasının daha kârlı olduğunu söyledi. Derneğin ürünlere hassas yaklaştığını en ufak bir hastalık durumunda bile duruma müdahale edildiğini, bu konuda gerekli desteklerin sunulduğunu da belirtti. Bu proje sayesinde, “Yüzü gülen çiftçiler” haline geldiklerini belirten Çelik, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Evrensel

Share
İlgili Eğitim