Türkiye’nin birçok yerinde hidroelektrik santrallere (HES) karşı mücadele eden çevreciler, hükümetin jet hızıyla gündemine aldığı Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı’na karşı Ankara’da eylem yapacak.
Eylemin bir uyarı eylemi olacağını dile getiren çevreciler, yasanın Meclise getirilmesi durumunda ‘milyonları Ankara’ya taşıyacaklarını’ açıkladı.
AKP Hükümeti, uzun süredir hazırlığını yaptığı ‘Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı’nı, HES projeleriyle cehenneme çevrilen İkizdere Vadisi’nin doğal SİT alanı ilan edilmesinin ardından Meclise sundu. Ancak, kendi bölgelerinde kurulacak olan hidroelektrik santrallere (HES) karşı direnen çevreciler, bu tasarı ile AKP iktidarının; SİT kararlarını, Milli Parklar, Tabiat Parkları, Doğal alanların korunmasına ilişkin kararları iptal ettirmeyi, koruma kararı yetkisini Çevre ve Orman Bakanlığına devretmeyi planladığına dikkat çekiyor. Yine çevreciler bu yasa ile Çevre ve Orman Bakanlığının, doğal alanları sermaye saldırganlığına açacağını, doğayı metalaştıracağını ve doğayı yok etmek için elinden geleni yapacağını belirtiyor. 26 Kasımda Ankara’da Meclis önünde, söz konusu tasarıya karşı eylem yapacak olan çevreciler, tasarıya karşı çıkmalarının nedenlerini anlattı.
‘BU BİR UYARI EYLEMİDİR’
Hasan Şen (Munzur Platformu ): Yasadan haberimiz var. Bu yasayı ‘Meclise getirmeyin’ demek için cuma günü Ankara’dayız. Eğer Meclise yasayı getirirseniz, yüz binlerce insanla Meclisin kapısına dayanırız. Bu yasa çok geniş kesimleri, dereleri, vadileri ve hayatımızı derinden etkileyecek.
‘BİZİ KANDIRMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ’
Hanefi Aksu (Aksu Platformu): Bizim toprağımız, suyumuz hakkında başka insanlar konuşmasın artık. Bizler, vadimize suyumuza sahip çıkıyoruz. Eğer bu yasa geçerse vadimiz zaten katledilmiş durumda, yasa geçtikten sonra talan meşrulaştırılmış olacak. Bizim, yaban hayatımızı bitiyorlar, Aksu’yu Borusan AŞ katlediyor. Borusan, ‘Aksu’da insan hayatı yok’ diye anlatıyor ve kamuoyunu yanıltıyor. Böyle bir durum yok. Onlar bizim hayatımızı yok ediyorlar. Geçen yıl, 500 bin tane kırmızı alabalığımızı öldürdüler. Biz bunlarla mücadele etmeye ve yasallaştırmaya çalıştıkları talanlarına karşı çıkacağız.
‘AKP’NİN RANT POLİTİKALARINA KARŞI’
Metin İlgenci (Tarım Orkam-Sen Antalya Şube Başkanı): Yüzün üzerinde kuruluşla beraber, biz de bu yasaya karşıyız. Bu yasanın aslında çıkış tarihi itibariyle baktığımızda, İkizdere doğal alanı SİT alanı ilan dilmesinden sonra, AKP Hükümeti buna karşı bu yasayı çıkarmak istiyor. Akarsuların kullanım hakkı elimizden alınıyor HES’lerle.
‘YASAYI İSTEMİYORUZ DEMEK İÇİN…’
Erdinç Ay (Loç Vadisi): Türkiye’nin dört bir yanında yaşam alanlarını savunmak için mücadele eden çevreciler, bugüne değin alınmış SİT kararlarını ve tabiat parklarını, milli parkların koruma kararlarını kaldıran, doğal alanlar ile ilgili kararları Çevre ve Orman Bakanlığının kurullarına ve bakanın doğrudan onayına bırakan, ‘Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı’na karşı suyuna, toprağına, ormanına sahip çıkan herkesi mücadeleye çağırıyoruz. O gün Ankara’da söyleyecek çok sözümüz var. Hükümet yaptırmak istediği projeleri önüne çıkacak olan yasal engelleri ortadan kaldırmak için bu yasayı çıkartıyor.