Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Çernobil Yıldönümü Öncesi Bakanlığa Çağrı: ÇED Onayı Verme!

İstanbul Greenpeace Akdeniz, 26 Nisan 1986’da yaşanan Çernobil felaketinin 28. yılı nedeniyle bir açıklama yaptı.

İçerik Alınlık Resmi

İstanbul Greenpeace Akdeniz, 26 Nisan 1986’da yaşanan Çernobil felaketinin 28. yılı nedeniyle bir açıklama yaptı.

haber fotoğraf
İstanbul Greenpeace Akdeniz, 26 Nisan 1986’da yaşanan Çernobil felaketinin 28. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, Çernobil’in etkilerinin hala devam ettiğini ve felaketin sorumlusu şirketin Akkuyu’da nükleer santral kurması planlanan şirketle aynı olduğunu hatırlattı.

Şirketin Akkuyu’daki santral için sunduğu 3. Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nun eksiklerle dolu olduğunu ifade eden Greenpeace, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yi bu raporu onaylamamaya çağırdı.

Mersin’de %72, Sinop’ta %76 nükleer istemiyor

Çernobil felaketinin Türkiye’yi de fazlasıyla etkilediğini ifade eden Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı,“ Bu felaketin mimarı olan Rosatom şirketinin Akkuyu’da bir santral kurması planlanıyor. Rosatom, geçtiğimiz günlerde 3. Kez ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. Bakan İdris Güllüce’yi, çevrenin, insan sağlığının ve çocuklarımızın geleceğinin felaketi olabilecek bu santral planına acilen dur demeye çağırıyoruz” dedi.

Greenpeace’in yaptırdığı araştırmaya göre, nükleer santral kurulması planlanan illerden Mersin’de halkın yüzde 72’si, Sinop’ta ise halkın yüzde 76’sı nükleer istemiyor. Çernobil felaketinden en fazla etkilenen illerden biri olan Sinop’ta Çernobil’in 28. yılı nedeniyle yarın Nükleer Karşıtı Platform tarafından bir miting düzenleniyor.

Çernobil’in Türkiye’deki etkiler üzerinde bugüne kadar kapsamlı bir rapor yayınlanmadı. Yayınlanan sınırlı alandaki çalışmalara göre etkileri şöyle:

• Türkiye’de de Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ve Pediatri Ana Bilim Dalları’nda yaptığı çalışmaya göre lösemi vakaları, 1986 öncesi yüzde 0,7’den, 1986 sonrası yüzde 2’ye çıktı.
• Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 1984 yılında yüz binde 19,2 olan kanser vakaları, 96 yılında yüz binde 63,46 olarak bildirildi.
• 4 Mayıs günü Kapıkule-Edirne yolunda İstanbul’da havadaki radyasyonun tam 1000 katı olan ve Çernobil nedenli Türkiye’de ölçülen en yüksek değer olarak tarihe geçen, 16 miliröntgen/saat değeri ölçüldü.
• Kaza’dan 5 gün sonra Akçakoca’da havadaki radyasyonun gittikçe arttığı fark edildi. Karasu Bölgesi’nde o bölgenin doğal radyasyon düzeyinin 20 katı fazla olan 150 mikroröntgen/saat düzeyinde ölçüm yapıldı.

Kaynak: Yeşil Gazete

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [63.83K]
Share
İlgili Eğitim