Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Bursa

Bursa Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri ve Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi Danışmanı Ayhan Zenbilci ile Bursa’nın sorunlarını konuştuk.

İçerik Alınlık Resmi

Bursa Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri ve Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi Danışmanı Ayhan Zenbilci ile Bursa’nın sorunlarını konuştuk.

haber fotoğraf
Yerel seçimler öncesi Bursa Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri ve Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi Danışmanı Ayhan Zenbilci ile Bursa’nın sorunlarını konuştuk.

"Bursa'nın 40 seneye ihtiyacı var"

Bursa’nınen temel sorunları olarak trafik, aşırı göç ve çarpık kentleşmeyi sıralayan Zenbilci “Çarpık kentleşmenin olduğu yerde engelli dostu bir kentten söz edilemez” diyor.

“Dünyada ‘engelli dostu’ diyebileceğimiz tek bir kent var, o da Japonya’da. Peki Bursa engelli dostu mu? Yapılan çalışmalar inkar edilemez ama bunu diyebilmemiz için Bursa’nın daha 40 seneye ihtiyacı var.

"Bursa'nın 2030 planında engelliler yok"

“Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2030 master planı toplantısında zor bir soru sormuş ve ‘2030’da engelli arkadaşlarım Bursa’da serbestçe dolaşabilecek mi’ demiştim. Ne yazık ki ilgili arkadaştan net bir yanıt alamamıştım.

‘Lokal çözümlerle genel hizmet etme’ anlayışıyla bu sorunun çözülemeyeceğini söylen Zenbilci en büyük engelin çarpık kentleşme olduğunu söylüyor.

“Bursa’nın merkezde üç ilçesi var: Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım. Nilüfer daha yeni bir ilçe olduğu için daha az sorun var. Ancak Bursa Ovası kaçak yapılarla dolu. Bunu yetkililer de görüyor. Kaçak yapıların bol olduğu, çarpık kentleşmenin olduğu bir şehirde engellilerin rahat dolaşabildiğini ya da dolaşabileceğini söylemek hayal olur.”

Son yerel seçimlerden beri Bursa’da trafik sorunu için yol yapımı, nostaljik tramvay, İpek Böceği (adını ipek böceğinden alan ve Bursa’nın merkezinde ulaşım sağlayan tramvay) gibi çalışmalar yapıldığını söyleyen Zenbilci hem kentlilerin kurallara uymaması hem de yapısal sorunlar nedeniyle trafik sorununun hala çözülemediğini ifade ediyor. Engelliler içinse çalışmalar yapıldığını ancak sorunların çözülmediğini ekliyor.

"Kentliler kent yönetimine katılmalı"

Kentlilerin yönetime katılımı ile ilgili İçişleri Bakanlığı yönetmeliğiyle çıkartılan Kent Konseyleri’nin bir fırsat olduğunu söyleyen Zenbilci şunları ifade ediyor:

“Kent Konseylerinin amacı sivil halkın ve sivil toplum örgütlerinin kendi ilgi alanlarıyla ilgili toplantılar yaparak sorunları masaya yatırıp alacakları kararları İl Belediye Meclislerine taşımak. Ancak bu yapılar kurumsallaşarak bir Bakanlık ya da bir siyasi partinin yönettiği kurum altında toplanmışsa oradan çok objektiflik beklememek lazım.”

Zenbilci bu durumda kentlilerin girişimci olarak kent yönetiminde yer almaları gerektiğini söylüyor. (EA)

* 2014 Yerel Seçim Videorama Dosyası'na desteği için Friedrich Ebert Stiftung Derneği'ne teşekkürlerle...

Kaynak:Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [21.44K]
Share
İlgili Eğitim