Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Bu Festival Bir Harika Dostum!

Erişilebilir ve ücretsiz bir organizasyon düşünün. Üstüne 2018'in en iyi yerli ve yabancı filmlerinin gösterildiğini, canlandırma atölyelerini, sanal gerçeklik deneyimlerini, otizm dostu gösterimi ve çocukların unutulmadığını da ekleyin. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Evet, bütün bunları sunan bir organizasyon var.

İçerik Alınlık Resmi

Erişilebilir ve ücretsiz bir organizasyon düşünün. Üstüne 2018'in en iyi yerli ve yabancı filmlerinin gösterildiğini, canlandırma atölyelerini, sanal gerçeklik deneyimlerini, otizm dostu gösterimi ve çocukların unutulmadığını da ekleyin. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Evet, bütün bunları sunan bir organizasyon var.

Engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğuna dikkat çekmek için ilk kez 2013 yılında gerçekleştirilen Engelsiz Filmler Festivali’nden söz ediyoruz. Bu yıl altıncı senesini kutlayacak olan EFF bu sene de üç ilde 40’a yakın filmle sinemaseverlerle buluşacak.  8-10 Ekim’de İstanbul, 12-14 Ekim’de Eskişehir, 17-21 Ekim’de Ankara’da gerçekleşecek olan festivalde tüm filmler görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine uygun olarak gösterilecek.  EFF’de film gösterimlerinin yanı sıra tüm yan etkinliklerini de görme ve işitme engelli bireylerin erişimine uygun olarak düzenleniyor ve  etkinlikler için de ortopedik engelli sinemaseverlere uygun, erişilebilir mekanları tercih ediliyor. 

Festival’deki tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için ise işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösteriliyor. Filmlerin erişilebilirlik uygulamaları Sesli Betimleme Derneği tarafından hazırlanıyor.

Dolu dolu bir program

Festival’in film programı; 2017 yılının yerli yapımlarından derlenen Engelsiz Yarışma, Türkiye sinemasının öne çıkan filmlerinden oluşan Türkiye Sineması, dünya sinemasının son dönemdeki ödüllü filmlerinin yer aldığı Dünyadan, engellilik hakkındaki algılarımız üzerine düşünmemizi teşvik eden Engel Tanımayan Filmler, Türkiye ve dünya sinemasının klasiklerini bir araya getiren Sinema Tarihinden, yeni nesil sinemacılara esin kaynağı olmayı ve hayal kurdurmayı amaçlayan Çocuklar İçin ve kısa film severlerin takip edeceği Uzun Lafın Kısası olmak üzere toplam 7 bölümden oluşacak.

Etkinlik programında; film sonrası söyleşilerin yanı sıra 9-12 yaş çocuklar için Canlandırma Atölyesi, otizm spektrum bozukluğu bulunan çocuk ve gençler için Otizm Dostu Gösterim ve geçtiğimiz yıl ilki gerçekleşen Sanal Gerçeklik Deneyimi de yer alacak.

Sanal gerçeklik ile farklı bedenlerde var olun!

Kültürel hayata eşit katılımın yaygınlaşması amacıyla hayata geçen EFF, düzenleyeceği yan etkinliklerde sanal gözlük aracılığıyla toplumda yeterince temsil hakkı bulamayan hikayelere de kapsayıcı bir biçimde tanık olma imkânı sunacak. Geçtiğimiz yıl ilk kez gerçekleşen sanal deneyim sonrasında Festival’in bu yılki sanal gerçeklik programında 3 proje yer alıyor.

Jennifer Brea ve Amaury La Burthe tarafından yaratılan Altüst/Unrest VR izleyenleri, Jennifer Brea’nın görünmez hastalığı ME (kronik yorgunluk sendromu) hakkında bir yolculuğa çıkarırken, yönetmenliğini Anrick Bregman ve Shehani Fernando’nun üstlendiği Parti/The Party, 16 yaşındaki otizmli Layla’nın gözünden dünyayı algılamamıza izin vererek katılımcıları, bir doğum günü partisine katılan Layla’nın kişisel deneyimlerine ortak edecek.  VRBecerisi: Maxim Kiselev/VRability: Maxim Kiselev adlı projede ise tekerlekli sandalye ile buz pateni yapan dünyadaki tek sporcu Maxim Kiselev’in, yönetmen, Georgy Molodtsov tarafından sanal gerçekliğe aktarılan hikayesinde, tekerlekli sandalye ile buz pateni yapmanın nasıl bir tecrübe olduğu deneyimlenebilecek.

Küçük sinemaseverler bu festivali çok sevecek

Festivalde çocuklar için de gösterimler düzenlenirken, bu yılki “Çocuklar İçin” seçkisinde çevre ve arkadaşlık üzerine 3 animasyon film yer alıyor. Uluslararası birçok festivalde izleyici ile buluşan filmlerin yer aldığı program, 3 farklı şehirde minik sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Çocuklar İçin bölümünde; ormanda yaşayan canlıların, ormanı yok etmek isteyen Koala Igor’a karşı mücadelesini anlatan Orman Çetesi / Les As de la Jungle; kabilesini kurtarmak için Kral Lord’a meydan okuyan Dug’ın, takım ruhu ve dostluğun önemini öğrendiği Taş Devri Firarda / Early Man ve tek başına kutuplarda kalan Puloi’nin hayatta kalma savaşını anlatan Puloi: Asla Yalnız Uçmayacaksın / Ploey: You Never Fly Alone filmleri yer alıyor. 

“Çocuklar İçin” bölümü, 8 - 10 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu’nda (SineBu), 12 - 14 Ekimtarihleri arasında Eskişehir, Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi’nde (Kırmızı Salon), 17 - 21 Ekim tarihleri arasında ise Ankara, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut’te seyircisiyle buluşacak.

Bir orman hikayesi dinlemek ister misiniz?

Festival, otizm spektrum bozukluğu yaşayanlar için de tamamen karanlık olmayan bir salonda, biraz kısık sesli gösterimler düzenliyor.  Otizm Dostu Gösterim’de film öncesinde tanıtım filmi ya da reklam olmazken, izleyiciler salonda yiyecek ve içecek bulundurabiliyor ve diledikleri gibi hareket edebiliyorlar. Bu yılki otizmli çocuklara yönelik gösterim ise ormanda yaşayan canlıların, ormanı yok etmek isteyen Koala Igor’a karşı mücadelesini anlatan Orman Çetesinin hikayesi...

Tüm filmlerini ve yan etkinliklerini görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine uygun altyapıda, erişilebilir mekanlarda gösteren Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye http://www.engelsizfestival.com/en adresinden ulaşabilir ve Festival’in FacebookInstagram ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.

 

 

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [JPG] [78.37K]
  2. BAŞLIK YOK [JPG] [138.65K]
  3. BAŞLIK YOK [JPG] [63.79K]
  4. BAŞLIK YOK [JPG] [93.48K]
  5. BAŞLIK YOK [JPG] [93.48K]
Share
İlgili Eğitim