Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Brezilya da Phorm’u Gönderdi

Phorm, Türkiye’de geçen sene TTNET ile birlikte piyasaya sessizce girmiş ve kandırmacaya dayalı kullanıcı onayı mekanizması ile tepki toplamıştı. Phorm’un Brezilya’daki aktivitesi ilk adımı geçemeden sonlandırıldı.

Phorm, Türkiye’de geçen sene TTNET ile birlikte piyasaya sessizce girmiş ve kandırmacaya dayalı kullanıcı onayı mekanizması ile tepki toplamıştı. Phorm’un Brezilya’daki aktivitesi ilk adımı geçemeden sonlandırıldı.

haber fotoğraf
Geçen sene TTNET ile yaptığı işbirliği ile gündeme gelen Phorm firmasının Brezilya’daki faaliyetine son verildi. Daha önce de Ekim 2011’de Romanya’da Romtelecom adlı İnternet Servis Sağlayıcıları (İSS) ile faaliyete başlayan Phorm hakkında Romanya Ulusal Denetim Örgütü soruşturma başlatmış ve Phorm’un faaliyeti bir sene içinde mahkeme kararıyla durdurulmuştu.

Phorm’un amacı gittikçe büyüyen çevrimiçi reklam piyasasından pay kapmak. Ancak Phorm bunun için İnternet etiğini açıkça ihlal eden bir mekanizma kullanıyor: DPI (Derin Paket İnceleme) adı verilen yöntem veri paketlerinin içeriğini izleyerek kullanıcıların İnternet iletişimindeki gizliliğini ihlal etmek anlamına geliyor. Phorm bunu, İSS üzerine kurduğu sunucular ile yapıyor. Bu izleme sonucunda yaptığı profilleme ile kullanıcılara ilgileri doğrultusunda reklam sunuyor. Ancak bu profillemenin kullanıcı fişleme anlamına geldiği, başka amaçlar için de rahatlıkla kullanılabileceği düşünülüyor.

Güvenlik hassasiyeti artıyor

Phorm’un bu senenin Haziran sonunda yayınladığı raporda, Brezilya’da Phorm’un Brezilya’da ilk adımdan öteye gidilmediğini ve dolayısıyla faaliyetine son verildiği belirtilmiş. Phorm Brezilya’da faaliyetine 2010 yılında Oi adlı İSS ile işbirliğine girerek başlamıştı. Ancak Phorm’un Brezilya’daki faaliyetine dair kuşkular ve faaliyetlerin sonlandırılması tartışması, İnternet Anayasası denilen ve ilk defa 2011’de önerilen Marco Civil adlı yönerge ile birlikte gündemde idi. Son dönemde NSA’in Brezilya da dahil olmak üzere ülkelerin devlet başkanlarını dinlemesi skandalı ile birlikte veri/iletişim güvenliği hassasiyeti daha da fazla yükseldi ve bu nedenle İnternet Anayasası’nın kısa bir süre içinde yasalaşması bekleniyor. Yasada, DPI ile kullanıcı takibi kesinlikle men edilirken, Brezilya’lı kullanıcıların Google, vb. İnternet servislerine dair verilerinin Brezilya içinde tutulması şartı getiriliyor. Ayrıca İSS’lerin kullanıcı bilgilerini en fazla bir sene tutması gibi maddeler de yer alıyor.

Phorm Türkiye’de yola devam ediyor

Phorm, Türkiye’de 2012 senesinde TTNET ile anlaşarak sessizce piyasaya girmişti. TTNET Türkiye’de İSS olarak %82’lık bir paya sahip. Alternatif Bilişim Derneği öncülüğünde Phorm ve TTNET’e karşı bir hukuk mücadelesi yürütülmüş ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından soruşturma başlatılmıştı. Mayıs ayında BTK, TTNET’e gezinti.com servisindeki usulsüz kullanıcı onayı alma mekanizması nedeniyle 1.5 milyon TL ceza kesmişti.

Phorm’un TTNET ile işbirliği halen devam etmekte. Phorm’un Haziran 2013'de yayımladığı raporda, Türkiye’de 350 web sitesi aracılığı ile kullanıcıların gezinti.com servisine davet edildiği, 100 web sitesi aracılığı ile 200 milyon reklam sunulduğu bilgileri yer alıyor.

26 Eylül 2013 tarihli soL Gazetesi'nin BilimsoL ekinde yayımlanmıştır.

Kaynak: Haber Sol

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [11.60K]
Share
İlgili Eğitim