Ev işçileri, Meclis'te görüşmeleri süren Torba Yasa Tasarısı'nı protesto etti: "Tasarı bize köleliği reva görüyor, kabul etmiyoruz!"
BEHZAT ÖZGÜR BEYAZLAR
İmece Ev İşçileri Sendikası ve İmece Kadın Dayanışma Derneği, Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren Torba Yasa Tasarısı'nı protesto etti.
İstanbul Fındıklı'da bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü önünde dün eylem yapan ev işçileri, tasarıda yer alan düzenlemelerin ev işçilerine köleliği reva gördüğünü belirterek “İtirazımız var!” dedi. Ev işçilerine çeşitli kadın örgütlerinden, siyasi partilerden, sendikalardan kadınlar da destek verdi.
ÖZEL GÜVENLİK MÜDAHALESİ
Ev işçileri, basın açıklamasından önce İl Müdürlüğü'ne girerek “Torba Yasa'da kölelik var”, “Müjde dedikleri cilası, ev işçileri için kölelik yasası” pankartları açtı. Kendilerini dışarıya çıkarmak isteyen özel güvenlik görevlileriyle tartışan ev işçileri, “Burası kamuya açık alan, kimse bizi buradan attıramaz” dedi. Burada eylemlerini tamamlayan kadınlar, daha sonra kapının önüne çıkarak basın açıklaması yaptı.
'10 GÜN AYRIMINA HAYIR!'
25 imzacı örgüt adına açıklamayı okuyan İMECE Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Nuran Akkaya, “Ev işçilerinin büyük bölümü, bir evde ayda 10 günden az çalışıyor. Biz ev işçilerinin İş Yasası kapsamına alınmasını isterken, bu yasal düzenleme ile 10 günden az çalışan ev işçilerinin işçi sayılmadıkları bir kez daha tescillenmiş olacak” dedi.
Tasarıya göre, 10 günden az çalışan ev işçileri için kupon sistemi getirileceğine dikkat çeken Akkaya, “Bu durumda işveren işçiye para değil kuponla ödeme yapacak ve ev işçisi ücretini bankalardan tahsil edecek. Ücretini yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı prim kesintisi ile alacak. Prim maaliyeti işçi ücretine yansıtılacak ve ücretler düşecek” diye konuştu.
TASARIDA İŞÇİ GÜVENLİĞİ YOK
İşverenin ve devletin hiçbir bedel ödememesinin ve tüm yükün işçinin sırtına yüklenmesinin adil olmadığını vurgulayan Akkaya, tasarıda ev işçilerinin başına gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin hiçbir düzenlemenin yapılmadığına da dikkat çekti.
Bu mücadelenin sadece ev işçilerinin değil tüm kadınların mücadelesi olduğunu ifade eden Akkaya, “Torba Yasa ev işçilerine kölelik düzenlemesidir. Tüm ev işçilerini bizlere köleliği reva gören Torba Yasa Tasarısı'na karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz” dedi.
***
DEVLET TEŞVİK VERMELİ
Ev işçilerinin taleplerinden bazıları şöyle:
-Ev işçileri 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına alınmalıdır.
-Bütün ev işçileri, sosyal güvenlik şemsiyesine alınmalı, ev işçilerinin sigorta primi için teşvik verilmelidir.
-Ücretli, ücretsiz tüm ev işçilerine yıpranma payı ve erken emeklilik getirilmelidir.
-Özel istihdam büroları ve kiralık işçi büroları kapatılmalıdır.
-ILO 189 Sözleşmesi imzalanmalıdır.
Kaynak: BirGün
İlgili Dosyalar:
- ev işçileri [JPG] [50.71K]