Geçtiğimiz Aralık ayında dünya gündemine giren ve alışkanlıklarımızı, çalışmalarımızı etkileyen koronavirüs krizi sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını da önemli oranda etkiledi. Bu dönemde pek çok STÖ faaliyetlerini ertelemek durumunda kaldı.
Bu süreçte Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve yürütücüsü olduğumuz BİRLİKTE Kurumsal Destek Programı faydalanıcıları da pandemi nedeniyle çalışmalarını ertelemek durumunda kaldılar. Salgın sürecinde BİRLİKTE faydalanıcı örgütlerle çalışmaya devam ederken, aynı zamanda COVID-19 salgınının sivil toplum örgütleri ve aktivizm üzerindeki etkilerini öğrenebilmek için de bir dizi görüşme gerçekleştirdik. 8-10 Nisan 2020 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz görüşmenin sonuçlarını da "COVID-19 Sürecinin Sivil Toplum Ve Aktivizm Üzerinde Etkilerine Yönelik Tespitler" başlıklı raporda yayınladık.
Görüşmeler 5 farklı tematik başlık altında, örgütlerin çalışma alanlarının uygunluğuna göre gruplandırıldığı 5 oturumda gerçekleştirildi. 3 gün süren STÖ buluşmasına 39 sivil toplum örgütünden 58 temsilci katıldı.
Görüşmelerde, BİRLİKTE faydalanıcısı örgütler pandeminin dezavantajlı gruplar üzerinde bu grupların eşitsiz koşullarını derinleştiren etkiler yarattığını vurgularken, hedef kitleleri veya faydalanıcıları arasında gündelik, düşük ücretli ve güvencesiz istihdam edilen gruplar, Romanlar, kadınlar, çocuklar, engelli gruplar ve aileleri, Suriyeli göçmenler, LGBTİ+lar ve sokaklarda yaşayan hayvanlar olan örgütler, bu grupların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimde yaşadıkları zorlukların karantina sürecinde arttığını bildirdi.
İzleme ve savunuculuk faaliyetleri salgından etkilendi
Örgütler, kendi çalışmalarının da salgından yoğun biçimde etkilendiğini not düşerken, hedef kitlelerine ulaşmada ve iletişimi sürdürmede, üye ve gönülleri ile iletişimi devam ettirmekte, dernek idari ve misyon faaliyetlerini sürdürme veya bu konuda planlama yapmada, hedef kitlenin temel veya acil ihtiyaçlarına yönelik gerekli desteğin sağlanması için kamu kurumlarına ulaşmada ve COVID-19 krizi nedeniyle belirlenmiş hak ihlallerine yönelik izleme ve savunuculuk yapmada sorun yaşadıklarını da vurguladılar.
Krizin etkilerini aşmak için Daha fazla işbirliği
Görüşmelerde krizin ve yarattığı etkilerin STÖ’lerin çalışma alanlarının çevre, sınıf, toplumsal cinsiyet gibi farklı alanlara ayrılmış görünse de yapısal sorunlar olması nedeni ile birbirleri ile ilişkili olduğunu gösterdiği de bahsedilirken, bu sorunları aşmak için daha fazla işbirliği ve dayanışma olanaklarının yaratılması gerektiği de vurgulandı.
Salgınla birlikte karşılaşılan zorlukların ortadan kaldırılması için bazı çözümler de önerildi. Çözüm önerileri şöyle sıralandı:
- Kapasite geliştirme,
- Farklılaşan koşullarda ortaya çıkan sorunlarla mücadele için yeni nitelikler ve yetenekler kazanma,
- Daha fazla savunuculuk ve kampanya faaliyetleri içine girme,
- Hak ihlallerine yönelik izlemeyi arttırma ve
- Daha fazla sayıda örgütle işbirliği içine girme
Raporun tamamı için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız.