Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Beden değil bina engel

Engelli okul binaları binlerce çocuğu eğitim hakkından mahrum bırakıyor. AB destekli projeyle bu sorunu aşmak için harekete geçildi.

İçerik Alınlık Resmi

Engelli okul binaları binlerce çocuğu eğitim hakkından mahrum bırakıyor. AB destekli projeyle bu sorunu aşmak için harekete geçildi.

engelli
Kas hastası 12 yaşındaki Taha Barış Tellioğlu üç yıldan bu yana tekerlekli sandalyede. Okulların açılmasına 15 gün kala tekerlekli sandalyeye oturduğunda annesi ‘ya okula gitmek istemezse’ diye geceleri uyku uyuyamadı. Ancak Taha cesaretliydi. “Bu durum beni engelleyemez” dedi ve okula başladı ama engeller bedende değil çevresindeydi. Engelli çocuklar düşünmeden yapılan okul binaları her şeyi zorlaştırıyordu. Rampa, ansansör ve engelli tuvaleti olmayan okulunda Taha giriş katta okuduğu için yine de şanslı sayıyordu kendini. Okul tadilat nedeniyle başka bir okula taşındığında üçüncü kattaki sınıfına gidemez oldu. Anne Mediha Tellioğlu, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu, Taha’ya uygun bir okul bulunmasını istedi. Okulsuz geçen altı aydan sonra Taha engelli asansörü ve tuvaleti olan bir okula başlayabildi. 

Anneler sırtında taşıyor
Taha, engelliler yok sayılarak inşa edilen okul binaları yüzünden eğitimi kesintiye uğrayan yüzlerce engelli çocuktan sadece biri. Bu soruna çare olmak için Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’yle (İED) birlikte bir proje başlattı. Engelsiz Fırsat Okulları isimli projeyle Gaziosmanpaşa ve Bağcılar’daki okullar engellilerin erişimine uygun hale getirecek, proje hazırlanacak, yetkililer göreve çağrılacak. Rakamlar çarpıcı: Türkiye’deki 8.5 milyon engelliden yüzde 30’u okumaz yazmaz. Okulları engellilere uygun hale getirmek için başlatılan Engelsiz Fırsat Okulları Projesi için Bağcılar ve Gaziosmanpaşa’daki okullar mimar Cengiz Bektaş tarafından tarandı. Manzara hep aynıydı. Anneler engelli çocuklar sırtlarında merdivenleri çıkıyor, sınıflarına oturtuyordu. KASDER’den Proje Koordinatörü Sevgi Çiçek Hilton , “Anneler çocukların tuvalete gitmek, bahçeye inmek gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bütün gün okulda bekliyor” diye konuşuyor. 8 aylık AB hibeli projeyle pilot okulların engelli çocuklar için erişebilir olması için çözüm önerileri ve mimari projeleri hazırlanacak. Raporların hazırlandığı her okulda da sivil toplum kuruluşları farkındalık toplantıları düzenlenecek.

Taha’nın azmi örnek olmalı
Taha’nın annesi Mediha Tellioğlu şunları anlatıyor: “Taha öyle cesaretli davrandı ki, ben kendimde o cesareti bulamamıştım. İlk gittiği okulda sınıf giriş kattaydı. Sorun yaşamadık. Tadilat nedeniyle başka okula taşındık. Taha’nın sınıfı 3. kattaydı, asansör yoktu. Okula girmeden eve geri geldi. Okuldakiler ‘Kucakta inip çıkarırız’ dediler. Taha kendi işini kendi yapmak istiyordu. Tüm çocukların içinde kucakta çıkmak istemedi. 5-6 ay okula gitmedi. Sorunu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirmiştik. Bir ay önce yeni bir okula yönlendirdiler bizi.” Bu çocuklar rencide edilmemeli.”

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1077389&CategoryID=77

İlgili Dosyalar:

  1. engelli [JPG] [44.96K]
Share
İlgili Eğitim