Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Bartın'da 10 Bin Kişi Çevre Düzeni Planına İtiraz Etti

Bartın Platformu, Çevre Düzeni Planlarında Amasra'da Hema Termik Santralinin yapılmasını kolaylaştıracak şekilde yapılan plan değişikliklerinin iptali için 10 bini aşkın dilekçeyi teslim etti.

İçerik Alınlık Resmi

Bartın Platformu, Çevre Düzeni Planlarında Amasra'da Hema Termik Santralinin yapılmasını kolaylaştıracak şekilde yapılan plan değişikliklerinin iptali için 10 bini aşkın dilekçeyi teslim etti.

santral

Bartın Platformu, 1/100 bin ve 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planlarında Amasra'da Hema Termik Santralinin yapılmasını
kolaylaştıracak şekilde yapılan plan değişikliklerinin iptali için topladığı 10 bini aşkın dilekçeyi, dün Bartın İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne teslim etti.

Bartın Amasra’da kurulmak istenen kömürlü termik santrale karşı 2019 kişi dava açmıştı. Daha önce de ÇED askı sürecinde 42 bin imzayla santrale itiraz dilekçesi vermişlerdi.

Bartın-Amasra halkı Hattat Holding’in yapmak istediği Hema Entegre Termik Santraline karşı yıllardır mücadele ediyor.

"Santral yapılamaz"

Basın açıklamasını okuyan avukat Oktay Yalçın,Çevre Düzeni Planı’nda Tarlaağzı ve Gömü köylerini daha önce turizm, balıkçılık ve ormancılık alanı olarak ayrıldığı şimdi ise Karadeniz kıyısında bulunan yaklaşık 750 hektar büyüklüğündeki bu doğa harikası alana termik santral kurulmasına izin verecek şekilde Çevre Düzeni planlarının değiştirildiğini söyledi

“BAKKA Bölgesel Kalkınma Planına göre yöre ekonomisi için tehdit unsuru olduğu belirtilen, bütün turizm planlarında turizmin geliştirileceği bölge olarak açıklanan Amasra’da turizmi bitireceği bilinen, 100 bin insanın tükettiği ücretsiz içme suyu olan Kavşak suyunu tüketecek olan, su ürünleri istihsal alanı olan Gömü ve Tarlaağzı kıyılarında balıkçılığı sona erdireceği öngörülen, termik santral binası, enkaz artıkları ve kül depolama sahası için tahsis edilecek olan 6000 dönümlük doğal meşe, kayın, gürgen ormanını yok edecek olan, “Enversiyon” tehlikesi nedeniyle yörede ölüm saçacak bacalar için hiçbir önlem alınmamış olan termik santralin, Çevre Düzeni planlarında yer almasını sağlayan bu değişikliğin iptal edilmesi gerekmektedir."

Ne olmuştu?

Batı Karadeniz'in yemyeşil ilçesi Amasra’ya yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı halk uzun süredir direniyor.

Küre Dağları Milli Parkı'nı kapsayan Amasra, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi'nde eko-turizmin geliştirileceği bölgeler içinde yer alıyor. Cenevizlilerden kalma Amasra Kalesi Nisan 2014'te UNESCO Geçici Miras listesine girdi. 

Amasra'nın Gömü ve Tarlaağzı Köyü'ne Hattat Holding 1320 megawatlık termik santral kurmak istiyor.

Hema Termik Santrali; yaklaşık 33 hektarlık termik santral alanı, 200 hektarlık kalker ve kırma eleme tesis alanları, 150 hektarlık kül ve alçı taşı depolama alanlarıyla, toplam 380 hektarlık doğal orman alanları üzerine kurulmak isteniyor.

Uzun yıllardır kentte termik santral kurmak isteyen şirket 2005'te santrale kömür sağlamak için rödovans sözleşmesi de imzaladı; ancak henüz kömür çıkarmadı.  

42 bin itiraz dilekçesi

2010 yılından beri halk, termik santralle ilgili yapılmak istenen 7 farklı ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmadı.

2014 yılında 180 bin nüfusa sahip Bartın'ın beşte biri, yani 42 bin kişi istediği dilekçeyi termik santral yapılmaması için bakanlığa itiraz dilekçesi verdi. Bu yüzden “Hema Termik Santrali ÇED Nihai Raporu” iki yıldır bakanın önünde bekliyordu.

Halk öte yandan Hema Termik Santrali'nin bir parçası olan lavvar (kömür hazırlama) tesisine karşı da mücadele ediyor.

Bartın Platformu’nun açtığı dava sonucunda mahkeme iki kez tesisin “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etmişti. Şirket ÇED raporu hazırlamak zorunda kaldı. Halk iki kez ÇED toplantısını yaptırmadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santralin iki yıldır rafta bekleyen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararını 10 Ekim 2016'da verdi.

Daha önce 42 bin imzayla santrale itiraz dilekçesi veren Amasra halkı 2019 kişiyle dava açtı.

Share
İlgili Eğitim