Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

#BanaNeBakıyorsun

Redaksiyon Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi Soruyor: #BanaNeBakıyorsun

İçerik Alınlık Resmi

Redaksiyon Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi Soruyor: #BanaNeBakıyorsun

Redaksiyon Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi bünyesinde Kadın Dayanışma Ağı oluşturma fikriyle yola çıkan NAR, bir süredir çeşitli Forumlarla kadın dayanışma ağı fikrini geliştirme ve neler yapılabileceğini birlikte oluşturmak için buluşmalar gerçekleştiriyor. Bu buluşmalardan birinde kamusal alanda cinsel tacize dair farkındalık yaratmak için soruyorlar: #BanaNiyeBakıyorsun

Nar Kadın Dayanışma Ağı’nın açıklaması şöyle:  Bize kendinize sorun diyorlar soruları, kendinizi kolaçan edin, giysilerinizi çekiştirin, bu saatte yalnız sokağa çıkmasa mıydım acaba deyin, tedirgin olun, yan gözle vitrindeki yansımanıza bakın acaba ne var bende diye, hatta mümkünse bunu kamusal alana çıkmadan yapın diyorlar.

Sen, öyle elini kolunu sallayarak yürüyen kadın, çabuk kafanı yere eğ ve sakın kaldırma… Noldu, bir şey yok di mi, görmezden gel, duymazdan gel, hissetmezden gel! Olmamış gibi yapabilirsin, zaten senin hatan bu saatte dışarıda olduğun için, biraz da davetkarsın sanki... Normal değil mi? Sen hala alışmadın mı? Acaba o etek çok kısa olduğu için mi? Belki de çok kıvırtıyordun… Bu çok sık olan bir şey değil mi, alışılabilir, sen de kendini ona göre ayarla, rahatsız oluyorsan, ona göre davran. Zaten hakikaten ne işin var sokakta… 
Evet, aynen böyle diyorlar! 

Soruyoruz, en temelden soruyoruz: #BanaNiyeBakıyorsun, beni niye taciz ediyorsun! Kıyafetlerim, sokakta olmam, sokağa çıkmayı tercih ettiğim saat, makyajım, yürüyüşüm, yalnız oluşum, sarhoş oluşum, kahkaham, kadın olmam… Senin beni taciz etmen için hangi sebep meşru olabilir! 

Bu sefer ben olanca açıklığı ile soruyorum, asla kaçamayacakları bir biçimde soruyorum, gözlerinin içine baka baka soruyorum, evet tersine döndü durum. Kimseye değil, kendime söylemek için soruyorum, ortada bir kurban yok, yaptığım herhangi bir yanlışın kurbanı değilim, kendimi sürekli suçlu hissetmek ya da kollamak zorunda değilim, kendine soru sorması gereken ben değilim! Farkındayım! 

Sahi, #BanaNiyeBakıyorsun?

***

Redaksiyon Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi'nin çalışmalarından birisi de NAR KADIN DAYANIŞMA AĞI. NAR Forumları ile Kadınlarla gerçekleştirilen buluşmalardan birisi de Keçiören'de gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz hafta Keçiören’de kadınlar NAR için buluştu. Redaksiyon Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi bünyesinde Kadın Dayanışma Ağı oluşturma fikriyle yola çıkan NAR, bir süredir çeşitli forumlarla kadın dayanışma ağı fikrini geliştirme ve neler yapılabileceğini birlikte oluşturmak için buluşmalar gerçekleştiriyor. Bu buluşmalardan birisi de Keçiören Kadın Dayanışma Atölyesi’nde gerçekleşti. NAR’a ilişkin paylaşımların yapıldığı tartışmada, pratik çalışmalara ilişkin de öneriler oluşturuldu.

Keçiörenli kadınlar, forumda aldıkları kararlardan birisi ile yola koyulmaya başladı bile. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair eğitimin küçük yaşlardan itibaren alınması gerektiğini tartışan kadınlar, Türkiye’nin de imzaladığı İstanbul Sözleşmesi’nde ilkokuldan itibaren eğitim müfredatında toplumsal cinsiyet eğitimi olması gerektiğini belirtirken; değil bu eğitimin verilmesi şu an mevcut ders kitaplarında yaygın olarak cinsiyetçi ifadelerin olduğunu vurguladılar. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair derslerin eğitim müfredatına eklenmesi için talepler oluşturacaklarını ve bunu bir kampanyaya dönüştüreceklerini belirten kadınlar öncelikle bunun bir ayağı olarak mevcut ilk ve orta öğretim kitaplarını inceleyecek, cinsiyetçi ögeleri/ifadeleri tespit edecek ve bunları bir rapor halinde teşhir edecek. 

Keçiören Nar Kadın Dayanışma Ağı forumunda aldıkları karar doğrultusunda “Kadınlar Ders Kitaplarını İnceliyor, Cinsiyetçiliği Teşhir Ediyor” çağrısı ile Keçiören Kadın Dayanışma Atölyesi’nde bir araya gelecek olan kadınlar, ders kitaplarını inceleyecekler. Nar Kadın Dayanışma Ağı’nın gerçekleşecek bütün forumlarına bu çalışmayı yaymak istediklerini söyleyen Keçiörenli kadınlar, Nar Kadın Dayanışma Ağı ile toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin müfredata girmesi için çalışmaların çeşitli ayaklarının örüleceğini belirttiler.

muhalefet.org

Share
İlgili Eğitim