Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Bafa Gölü Ölüyor

Aydın ve Muğla illeri arasında bulunan Bafa Gölü'nün suları kirlilik nedeniyle yeşile boyandı. Kirlilik yeşil alg( su yosunu) patlaması yaratırken, acil önlem alınmazsa gölü bekleyen sonuç ölüm olacak. 

İçerik Alınlık Resmi

Aydın ve Muğla illeri arasında bulunan Bafa Gölü'nün suları kirlilik nedeniyle yeşile boyandı. Kirlilik yeşil alg( su yosunu) patlaması yaratırken, acil önlem alınmazsa gölü bekleyen sonuç ölüm olacak. 

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, yıllardır kirlilikle boğuşan Bafa Gölü'nün başı şimdi de alglerle dertte. Gölün suyu artan sıcakların ardından meydana gelen alg patlaması nedeniyle yeşile dönerken, Bafa Gölü'nün suları evsel, tarım ve endüstriyel kirlilik nedeniyle suları 4. sınıf su seviyesine gerileyecek kadar kirlendi.

Yıllardır gölde bilimsel çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, göldeki kirlilikle ilgili radikal önlemler alınmazsa durumun daha da kötüye gideceği uyarısında bulunurken, "Bafa Gölü bataklaşmaya doğru gidiyor" dedi. Gölü temizleyen midyelerin de göldeki miktarlarının giderek azaldığını ifade eden Kesici, göldeki bu durumun zaten çok az sayıda kalan balıkların barınma, beslenme, yumurta bırakma ortamlarını oluşturan yüksek su bitkilerin ve çok az sayıdaki kamışların-sazlık kesimin giderek çürümesine neden olduğunu belirtti. Kesici, göl çevresinde koku ve sineklerin tüm canlıların yaşamını ve yöre turizmini etkilediğini aktararak, “Bu olumsuzluk çevre ve insan sağlığı yönünden de çok önemli olduğu kadar, gerekli radikal önlemlerin alınmaması durumunda göldeki su canlılarının ölümlerinin ve popülasyonlarının azalması söz konusu olabilecektir. Bafa Gölü bu haliyle aşırı oranda mavi-yeşil alg istilasındadır. Bu tür gölleri limnolojik ve ekolojik olarak yaşamlarının son evresi olan bataklıklaşmaya doğru gitmektedirler” dedi.

Kesici'nin gölün kurtulabilmesi için çözüm önerileri ise şöyle; 

  • Bafa Gölü’nü Büyük Menderesin, göl havzasının tarım endüstriyel atıklarının çöp deposu olarak kullanmasını engellemek.
  • Gölün mekanik yöntemlerle dip ve kıyıdaki balçık-ağır metal –kimyasal birikiminin göl ortamından uzaklaştırılması,
  • Göle ulaşan dere , çay ve kanalların bulunduğu kesimlere dinlendirme – çökertme ve arıtma sistemlerinin yapılarak kirli suların ulaşımının engellenmesi.
  • Bafa Gölü’nün temel su kaynağını oluşturan B.Menderes’in ıslahı-temizlenmesi. * Bafa Gölü’ne belirli dönemlerde baraj ve göletlerden temiz su verilmesi ve gölde dip birikimin (kirliliğin) engellenmesi için suyun sirkülasyonun sağlanması
  • Gölün korunarak kullanılması

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [JPG] [83.97K]
  2. BAŞLIK YOK [JPG] [83.97K]
Share
İlgili Eğitim