Bugün anti-personel karamayınları ve bunların yol açtığı sorunlara ilişkin toplumsal duyarlılığın geliştirilmesi için düzenlenen Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü. Projeye Türkiye'den de Mehmet Ali Alabora, Sırrı Süreyya Önder, Şafak Pavey, Muazzez Ersoy katılanlar arasında...
Türkiye'de 2010 kayıtlarına göre karamayınları sebebiyle hayatını kaybeden 94 kişi var ki üç günde bir 1 kişi ölüyor demektir. Bunların 26'sı çocuk 41'i sivil. Çocuk kayıplarının 19'u, mayınlarla oynarken hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon başta olmak üzere Nobel ödüllü aydınlar, ünlü sporcular ve sanatçılar paçalarını sıyırarak çektirdikleri görüntüleriyle kampanyaya destek veriyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye iyi niyet elçisi, sanatçı Muazzez Ersoy da destek verenler arasında.
Türkiye'deki Mayınsız Bir Türkiye Girişimi çatısı altında toplanan destekçiler arasında ise milletvekilleri Şafak Pavey, Sırrı Süreyya Önder, Zeynep Armağan Uslu, oyuncu Mehmet Ali Alabora da bulunuyor.
Her gün dünyada 12, kişinin ölümüne veya sakat kalmasına sebep olan mayın sorununa dikkat çekmek ve kurbanlarla dayanışma içinde olduğunuzu göstermek istiyorsanız yapmanız gereken paçanızı sıvayıp bacağınızı ödünç vermek.
Anti-personel karamayınları hakkında...
Plastik, metal veya başka hangi materyelden olursa olsun, tüm mayınlarda patlayıcı madde bulunur. Bunun yanında bazı mayınlar şarapnel parçaları da içerir. Mayınlar, direkt temasla, uzaktan kumanda edilerek veya belli bir mesafeden etkileşime geçerek patlayabilir. Bazı mayınlar öldürmek için, bazıları sakat bırakmak için dizayn edilmiştir. Mayınlar patlama sonrasında körlüğe, ağır yanıklara, kol ve bacak kayıplarına ve şarapnel yaralarına neden olabilir. Çoğu insan patlama sonucu hareket edemediğinden büyük kan kayıpları yaşar ve zamanında müdaheleden mahrum kalırlar.
Ottawa Sözleşmesi
Dünyada 156 ülkenin taraf olduğu "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme" (Ottawa Sözleşmesi) 1 Mart 1999 yılında yürürlüğe girdi. Türkiye, sözleşmeye 2004 yılında taraf devlet oldu.
Sözleşmeye göre Türkiye 2008 yılı 1 Mart’ına kadar stoklarındaki mayınları imha edecek, 2014 yılına kadar da toprağa döşeli mayınları temizleyecek, kurbanlara yardım konusunda da gerekli adımları atacaktı. Maalesef Türkiye, 2011'de taraf devletler arasında 15 bin 100 adet antipersonel mayını ile birinci sıradadır. Bunun yanında stoklarındaki mayınların imhasını tamamlayamayan üç ülkeden biri de Türkiye'dir.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1083897&CategoryID=77
İlgili Dosyalar:
- mayinsiz turkiye girisimi [JPG] [15.16K]