Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Anayasa Platformu - Türkiye konuşuyor

Anayasa Vatandaş Toplantısı 19 Şubat 2012 Pazar günü saat 10:00-18:00 saatleri arasında Rönesans Düğün ve Konferans Merkezi’nde (Bağcılar Mah. Gıda Toptancılar Sitesi Arkası Amid Cad. No:22 – Diyarbakır)  gerçekleştirilecektir.

İçerik Alınlık Resmi

Anayasa Vatandaş Toplantısı 19 Şubat 2012 Pazar günü saat 10:00-18:00 saatleri arasında Rönesans Düğün ve Konferans Merkezi’nde (Bağcılar Mah. Gıda Toptancılar Sitesi Arkası Amid Cad. No:22 – Diyarbakır)  gerçekleştirilecektir.

Yaklaşık 500 katılımcının olacağı toplantının kayıt işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için 08.30 – 09.30 saatleri arasında toplantı salonunda bulunulması önem arz etmektedir. 9.30’dan sonra kayıt alınmayacaktır.

Toplantı İçeriği

Vatandaş Toplantısı süreleri 30-40 dk arasında değişen oturumlar halinde aşağıdaki başlıklar altında gerçekleştirilecektir.

  1. İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE SİYASAL ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ
  2. KAMU HİZMETLERİNİN NİTELİĞİ (EŞİT BİÇİMDE YARARLANMA + TARAFSIZLIK İLKESİ)
  3. SİYASAL İKTİDARIN DENETLENMESİ VE DENGELENMESİ
  4. BİRLİKTE YAŞAMA
  5. HÜKÜMET SİSTEMİ
  6. DEVLET-DİN İLİŞKİLERİ
  7. DOĞA VE KÜLTÜREL VARLIKLAR
  8. YEREL YÖNETİMLER
  9. SEÇİMLER VE SİYASAL PARTİLER
  10. EKONOMİK VE SOSYAL HAKLAR, SOSYAL DEVLET İLKESİ VE POZİTİF AYRIMCILIK

Yemek

Katılımcılara sabah zengin ikram, öğle ve akşam yemekleri verilecektir.

Katılım ve Dialog Şartları

Toplantı katılımcılarının toplantı usulüyle ilgili şartları baştan kabul etmeleri gereklidir. Bunlar dışında hiçbir şart aranmamaktadır.

* Teyitli katılım: Toplantı kamuoyuna açık değildir, yalnızca davet edilen ve katılımı teyit edilen katılımcılar salona alınacaktır. Toplantı günü kapıda yapılacak katılım talepleri kabul edilmeyecektir.

* Diyalog ve Açıklık: Katılımcılardan kendi fikirleri kadar diğer fikirleri dinlemeye önem vermeleri, yeni ve alışılagelmemiş fikirlere önyargılı yaklaşmamaları, kavgacı değil uzlaşmacı olmaları beklenir.

* Ortak Geleceğe Odaklanma ve İkna: Katılımcıların mevcut pozisyonlarını ne olursa olsun korumaya değil, arzulanan daha iyi bir ortak geleceği keşfetmeye odaklanmaları ve birbirlerini ikna etmeleri beklenir.

* Şahsi Katılım: Katılımcılar herhangi bir görüşün, kuruluşun sözcüsü olarak değil şahısları adına katılırlar.

* Çalışma Sistematiğine Uyma: Bu klasik bir toplantı değildir. Uzun konuşmalar yapılmaz. Katılımcılar yöntem doğrultusunda katkılarını yaparlar. Tartışma akışı bir yöntem ile düzenlenir, katılımcılar yöntemin gerektirdiği düzene uymakla yükümlüdürler. Katılımcılar fikirlerini mümkün olduğunca öz bir şekilde söylemeli, masadaki herkesin fikrini söyleme imkânına sahip olması masadaki tüm katılımcıların ortak sorumluluğu olduğunun bilincinde olmalıdır. Toplantı esnasında cep telefonlarının sessiz konumunda olması, acil durumlar dışında kullanılmaması ve içeriğe odaklanılması beklenir.

* Fikirlere Karşı Hoşgörü: Her görüş meşrudur, fikirleri yüzünden kimse katılma fırsatından men edilemez ve dışlanamaz. Katılımcıların, toplantı öncesinde, sırasında veya sonrasında her türlü sindirici söz veya hareketten kaçınmaları gerekmektedir; bu davranışlarda bulunan katılımcılar oturumlara girme şansını yitirebilirler.

* Katılımda Eşitlik: Toplantı süresince rütbe, statü, yetki, yaş veya bir meslek grubuna ait olmak, oturumlarda bir öncelik veya bir ayrıcalık sağlamaz. Katılanların uzman olmaları gerekmez ve beklenmez.

* Gönüllü Katılım:
Toplantıya katılanların herhangi bir kişi ya da grubun zorlaması ile değil, gönüllü katılmış olması önemlidir.

* Tam Katılım: Çalışmaya kısmi katılım olmaz. Katılanlar tüm toplantıya katılırlar. Toplantı sürecinin

evreleri birbiri arasında ilişkili olduğu için bir parçasına katılıp öbür parçasına katılmamak olmaz.
* Rahat çalışma ortamı: Katılımcılar toplantıya istedikleri kılık kıyafetle gelebilirler. Resmi olmayan günlük kıyafetler daha rahat bir çalışma ortamı sağlanması için özellikle tavsiye edilir.

* Sivil toplum kuruluşları: Sivil toplum kuruluşları toplantı salonu içinde kitapçık, broşür ve benzeri doküman dağıtamazlar. Bu amaçla toplantı salonu girişinde stantlar oluşturulacaktır. İsteyen sivil toplum kuruluşları dokümanlarını bu stantlarda tüm katılımcılarla paylaşabilirler.

Anayasa Platformu Nedir?

Anayasa Platformu bir vatandaş platformudur. Bu vatandaş platformunun oluşumu için aşağıda isimleri bulunan, ülke çapında örgütlü kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve işçi, memur ve işveren sendikaları konfederasyonları Anayasa Platformu Girişim Grubu olarak evsahipliği yapmaktadır: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), HAK İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), MEMUR Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (T.KAMU-SEN), Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Noterler Birliği (TNB).

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) sekretaryasında yürütülen Anayasa Platformu - Türkiye Konuşuyor projesi kapsamında 2012 yılı boyunca Türkiye’nin her bir bölgesinde, farklı illerde yüzlerce kişilik Anayasa Vatandaş Toplantıları düzenlenecektir. Bu çalışma Türkiye tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük müzakereci demokrasi etkinliği olacaktır.

Toplantılarda yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır. Toplantılar sonucunda ortaya çıkacak çerçevenin yeni anayasa yapım sürecinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması beklenmektedir.

Mecliste bulunan partilerin eşit temsilinden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Uzlaşma Komisyonu Anayasa Vatandaş Toplantıları hakkında bilgilendirilmiştir. Komisyon çalışmaları desteklemektedir.

İletişim

Email: [email protected]

Anayasa Platformu Çağrı Merkezi : 0(312) 408 55 20

Faks: 0 (312) 292 5555

www.anayasaplatformu.net

www.facebook.com/TurkiyeKonusuyor

www.twitter.com/TurkiyeAnayasa

Share
İlgili Eğitim