“Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları”nda rota Doğu’ya kayıyor, Edirne’den sonraki durak bu hafta sonu Diyarbakır olacak.
“Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları” kapsamında 19 Şubat 2012 Pazar günü bu kez Diyarbakırlılar yeni anayasada neler olmasını istediklerini tartışacak. Toplantı serisinde bugüne kadar Ankara, Konya ve Edirne’de vatandaş toplantıları düzenlendi. Diyarbakır’da yapılacak toplantıda da yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında biraraya getirilmesi amaçlanacak.
“Anayasa Platformu” girişim grubunu oluşturan 13 meslek örgütü ve sendika konfederasyonunun evsahipliğinde TEPAV sekretaryasında gerçekleştirilen “Anayasa Vatandaş Toplantıları” kapsamında 2012 yılı içinde çeşitli illerde geniş katılımlı toplantılar düzenlenecek. “Türkiye Konuşuyor” sloganıyla yapılan her bir toplantıda yüzlerce katılımcıya ulaşmanın hedeflendiği bu çalışma, Türkiye tarihinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük müzakereci demokrasi etkinliği olacak.
Toplantı çağrıları belli bir gruba, kesime, düşünceye, ideolojiye mensup kişi veya kurumlara değil rastlantısal olarak belirlenen vatandaşlara yapılıyor. Yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında biraraya getirilmesi amaçlanıyor. Toplantılar sonucunda ortaya çıkacak çerçevenin ise TBMM içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması bekleniyor.
Meclis’te bulunan partilerin eşit temsilinden oluşan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Vatandaş Toplantıları hakkında bilgilendirildi. Komisyon üyeleri düzenlenen toplantılara katılarak çalışmaları destekliyor.
Toplantıların tarafsız ve yönlendirme olmadan yapılmasına büyük önem veriliyor. Hem toplantılara katılacak vatandaşların belirlenmesi, hem de toplantı içeriğinin yönetilmesi için de yenilikçi, özel yöntemler kullanılıyor.
Yüzlerce vatandaş katılıyor
Anayasa Platformu - Türkiye Konuşuyor Vatandaş Toplantıları’nın ilki, 8 Ocak 2011 Pazar günü Ankara’da yapıldı. Ankara’yı Konya ve Edirne toplantıları takip etti. Yüzlerce vatandaşın katıldığı toplantılar, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışlarda Anayasa Platformu’nu oluşturan meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekilleri de bulundu.
Platform kurucuları kimlerden oluşuyor?
“Anayasa Platformu” girişim grubunu TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği oluşturuyor. Başka kuruluşların da desteğine açık olan sürece TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, TÜRKONFED, Kadın Adayları Destekleme Derneği, Türkiye Sakatlar Federasyonu, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi gibi kuruluşlar da destek veriyor.