Açıklamada "Hukuka karşı birincil sorumluluğu sanatsal ifade özgürlüğünü korumak olan bir film festivalinin, sansür uygulaması için “hukuki” temellere dayandığını iddia ettiği böyle bir gerekçe yaratmış olması Türkiye sansür tarihinde yeni bir eşiktir." denildi.
Dernek yazılı açıklamasında festival yönetimi ve karar alıcı pozisyondaki Antalya Büyükşehir Belediyesini göreve çağırarak hem belgesel filmin yarışmaya yeniden dâhil edilmesini hem de yapılan açıklamanın geri çekilmesini talep etti.
Açıklamada sinema camiasından isimler aracılığıyla sansürün uygulaması da eleştirildi.
"Geçtiğimiz on yılın beraberinde getirdiği siyasi iklimde birincil talebimiz, festival düzenleyicilerinin sansürü uygulayan, sansüre bahane bulan mevki olmayı reddetmesidir. Sinema camiasını yanlarına alarak sansür baskılarına direnmelerini, bu iradeye sahip olmadıkları noktada şeffaf açıklamalar yapmalarını talep ediyoruz. Sadece Antalya için değil, diğer bütün festivaller için de geçerli olan bu talebimizin -daha uzun soluklu bir mücadele gerektiren- festivallerin özerkliğinin kurulmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sansürü dayatanlar ortaya çıkar ya da çıkmaz, onlar için bahane üretmek festivallerin işi değildir."
Açıklamanın tamamını okumak için tıklayınız.